1. liga

Prachatice musí zabrat! Je to o té osobní zodpovědnosti u každého hráče, má jasno trenér Čapek

Tým Horalů z Prachatic je po 6 duelech na celkovém 7. místě, a to je velmi nezvyklé. Prachatice trápila velká marodka. To by se mohlo po nucené pauze zlepšit a Horalové by mohli znovu najet na vítěznou vlnu. Jak hodnotí podzimní situaci lodivod Horalů Vít Čapek? Na čem musí Jihočeši zapracovat?

Věřím, že budeme stoupat tabulkou výše

Trenére, po šesti zápasech okupujete průběžnou 7. pozici celé prvoligové tabulky. Neplánoval jste jiný vývoj začátku sezóny?

Abych byl upřímný, tak ani ne. Sklízíme to, jak jsme k tomu v létě přistupovali a k tomu se nabalila zranění opor a jsme tam, kde jsme, ale myslím, že je to letos hodně vyrovnané a my jsme rozhodně neřekli své poslední slovo a věřím, že budeme stoupat tabulkou výše.

Před pozastavením soutěže jste se konečně chytli, když jste porazili Poličku a Brno po nájezdech. Nebyla to pro Vás menší vzpruha?

Byla to pro nás velká vzpruha. Oba soupeři byli velmi těžcí. S Poličkou si bereme body navzájem, my u nich a oni zas u nás. S Brnem jsme prohrávali 1:4 a vrátili jsme se do zápasu a urvali dva body, a to bylo pro nás hodně důležité vítězství, kluci si dokázali, že vždy je o co hrát do poslední minuty.


Prachatice získaly v 6 zápasech letošní pozastavené sezóny 4 body. Zvednou se na jaře? Autor fotky: Lenka Hrubošová.

Kluci chodí běhat, posilují, snaží se hýbat

Nehraje vám covidová pauza lehce do karet? Zmiňoval jste, že máte velkou marodku. Počítáte, že se klíčoví hráči vrátí zpět do sestavy po obnovení ligy?

Ani bych neřekl, už jsme se s tím nějak vyrovnali a začali jsme pomalu sbírat body, spíš nám to ublížilo. Doufám, že už se někteří vrátí.

Jelikož se amatérští sportovci nemohou scházet na společnou přípravu, tak jak jste tomuto předešli vy? Probíhá individuální trénování?

Je to hrozná situace, nevíte, na co a na kdy se máte připravit, když splníte všechna požadovaná opatření, trénujete na rozděleném hřišti ve skupinách, tak stejně „někteří horliví“ na vás zavolají policii, tak já nevím. Kluci chodí běhat, posilují, snaží se hýbat, ale ta hokejka chybí.

Vypadá to, že na podzim se již hrát nebude, ale co v novém roce? Jak to vidíte Vy?

Já už vůbec nevím. Budeme doufat, že v novém roce to půjde, v to jsme věřili i teď na podzim a jak to dopadlo. Ale buďme optimisté, věřme, že půjdeme v lednu na hřiště.


Prachatice nastoupily v posledním duelu proti Brnu, které porazily 5:4 po nájezdech! Zdroj fotky: fcb HBC Prachatice.

Není to jenom o brankářích

Co bude nutné udělat, aby se vaše hra zlepšila? Ze všech týmů jste inkasovali nejvíce branek, a to 30. Budete se tedy zaměřovat na obranu?

Věřím, že se nám vrátí Tomáš Pixa do branky, ale i přes jeho absenci se Honza Holub toho zhostil na výbornou, zejména v Poličce a s Brnem. Není to jenom o brankářích, ale o hře celého týmu, a to nám dost nefungovalo, je to o té osobní zodpovědnosti u každého hráče. Dokážeme si vytvořit i brankové příležitosti, ale jsme na štíru s proměňováním. Máme přes zimu na čem pracovat, už se těšíme, až na tom budeme moci začít makat.

V předposledním zápase sezóny jste prohráli na domácím hřišti s Pardubicemi, kde nastupují převážně junioři. Byl jste překvapen z jejich hry?

Já jsem nebyl na tomto zápase přítomen, byl jsem s juniorkou v Dobřanech. Já Pardubice dobře znám z juniorské soutěže a nejsem z jejich hry a ani postavením v tabulce překvapen. Výborně fyzicky připravený tým, dokážou dodržovat taktiku, a hlavně mají chuť hrát. U nás taky nastupují junioři, ne v takovém počtu jako v Pardubicích, ale ono je to s nimi těžké, nemají dostatek trpělivosti. A hlavně ta chuť hrát v áčku a něco tomu obětovat je u některých žalostná.


Stabilní zraněnou jedničku Pixu nahradil v brance Holub, který si ale nevedl vůbec zle! Autor fotky: Vladimír Klíma.

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
SK Suchdol nad...
15 67:34 34
2.
TJ Blatná Datels
13 66:38 29
3.
TJ KOVO Praha
14 57:45 28
4.
Ježci Heřmanův...
14 55:39 27
5.
Vlčí smečka...
14 44:35 27
6.
HBK Bulldogs Brno
15 48:46 24
7.
SK Kelti 2008
15 56:51 23
8.
SK Kometa Polička
12 51:30 21
9.
HBC Tygři Mladá...
13 51:64 16
10.
TGB Swietelsky...
15 42:60 16
11.
HBC Nové Strašecí
15 48:70 12
12.
TJ Lokomotiva...
13 31:59 10
13.
HBC Malenovice
14 33:78 6