Extraliga dorostu

Dorost, junioři i muži. Snažím se posbírat co nejvíce zkušeností, praví motivovaný talent Ježků Šmíd

Tabulkám kanadského bodování Extraligy dorostu vévodí Vojtěch Šmíd z Heřmanova Městce, který kromě své věkové kategorie nastupuje také v Extralize juniorů a Regionální lize. Do cvičení se v aktuální době přemlouvat nemusí, ale stejně jako ostatní by se už rád viděl na hřišti.

Jsem rád za každý gól

Vojtěch Šmíd, šestnáctiletý rychlonohý útočník, aktuálně vede kanadské bodování Extraligy dorostu, která se stejně jako všechny ostatní sportovní soutěže musela pozastavit. „Moc mě má produktivita těší, ale vždy je co zlepšovat,“ uvědomuje si pokorný forvard. Talentovaný hokejbalista oplývá mnoha přednostmi, díky nimž nastupuje už i za juniory a muže heřmanoměsteckých Ježků. „Myslím si, že mám dobrý přehled na hřišti,“ nezastírá Šmíd.

Jak v Extralize dorostu, tak v Extralize juniorů má shodný počet branek a asistencí. Mezi dorostenci zapsal ve čtyřech odehraných zápasech do vynucené pauzy 5 gólů a 5 asistencí. V juniorech zazářil také ve 4 duelech dvěma góly a stejným počtem nahrávek. Čím je tedy Vojtěch Šmíd? Střelcem, či tvůrcem gólových šancí? „Osobně se považuji spíše za tvůrce akcí, ale jsem samozřejmě rád za každý gól,“ nenechává nikoho na pochybách.

Agilní útočník Šmíd nastupoval také v Extralize juniorů a regionální lize na východě Čech za B tým Ježků, takže si na nedostatek zápasů rozhodně stěžovat nemohl. „Každá soutěž je úplně jiná, a tak se snažím posbírat co nejvíce zkušeností,“ má jasno o své motivaci Vojtěch Šmíd.

Ježci z Heřmanova Městce si ve své premiérové sezóně v Extralize juniorů nevedou proti značně starším a zkušenějším oponentům vůbec zle. Během čtyř zápasů posbírali stejný počet bodů a nacházejí se na 11. místě z celkového počtu 16 týmů. V dorostenecké divizi Západ jim pak patří 5. pozice z 10 týmů se ziskem 6 bodů. „V každé z těchto soutěží máme jiný cíl,“ upozorňuje Šmíd. „S dorostem myslíme na příčky nejvyšší, což v juniorce tak není,“ přiznává.


Vojtěch Šmíd patří mezi nejlepší útočníky Extraligy dorostu i té juniorské. Autor fotky: David Kerschbaum.

Raději bych se viděl na hřišti

Rozdíly mezi juniorskou a dorosteneckou soutěži musí být znatelné. Vždyť v šestnáctičlenné Extralize juniorů už v mnoha týmech nastupují doslova muži se zkušenostmi z nejvyšších seniorských soutěží. „Je to velký skok hlavně v rychlosti. Na všechno je o hodně méně času,“ vypočítává hlavní rozdílové atributy Vojtěch Šmíd.

V aktuálním období přísných, ale zajisté potřebných vládních opatření z důvodů šířící se pandemie Covid to nejen hokejbalisté, ale i další sportovci mají nesmírně těžké. Udržovat se mohou jen individuálně. Jak se s tím asi vypořádává Vojtěch Šmíd? „Na každý den si připravím plán, který během dne plním,“ prozrazuje. „Do tréninku se přemlouvat nemusím,“ zdůrazňuje talent z Heřmanova Městce a zajisté další budoucí hvězda českého hokejbalu.

Nejen sportoviště, ale i školská zařízení jsou kompletně zavřená a mladí sportovci tak musí zůstávat doma, což je dost komplikované. Najdou se ale tací, kteří na sobě dřou každý den, aby byli co nejvíce připraveni na pokračování sezóny. „Chodím běhat a doma posiluji. Samozřejmě je to obtížné, raději bych se viděl na hřišti,“ nezastírá Vojtěch Šmíd.

V červenci příštího roku (2. – 5.7.2021), by se v Žilině na Slovensku měl uskutečnit další díl každoročního mezinárodního seriálu v podobě Světového poháru hráčů do 16, respektive v příštím roce už do 17 let. Vojtěch Šmíd je tak rozhodně žhavým adeptem na dres se lvíčkem na prsou. „Mým cílem je zahrát si za reprezentaci na Světovém poháru v Žilině,“ kvituje a přeje si na závěr rozhovoru Šmíd.


Talentovaný šestnáctiletý útočník Vojtěch Šmíd nastupuje i v regionální lize za B tým Ježků! Autor fotky: Alena Čížková.

Tabulka Extraliga dorostu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
Elba DDM Ústí nad...
20 159:38 60
2.
HBC Plzeň
19 154:31 50
3.
SK Kelti 2008
18 152:28 43
4.
TGB Swietelsky...
18 79:57 34
5.
HBC Kladno
18 88:64 26
6.
TJ Blatná Datels
19 75:95 24
7.
SK Suchdol nad...
19 59:143 24
8.
HBC Prachatice
19 53:109 18
9.
HbC Zliv
18 36:100 13
10.
TJ Tatran...
19 34:108 9
11.
TJ HBC Olymp...
19 55:171 8