1. liga

Všechny soutěže se zastavily dřív, než mohly pořádně začít. Jaká je zatím situace v 1. Lize?

Prvoligové mančafty stihly odehrát víceméně 5 nebo 6 zápasů od startu ročníku. Potom se museli všichni uchýlit k vynucené pauze, kterou nařídila vláda. Jaký to bude mít vliv na zbytek ročníku? Pro někoho může být přestávka výhodou, ale pro někoho naopak ne.

Dokáže Suchdol navázat na svoji šňůru i po pauze?

Nejenom hráčům, trenérům, ale i divákům, a to hlavně suchdolským, se pozastavení veškerých soutěží nelíbí. Borci z Jihočeského kraje totiž po dlouhé jarní pauze opět naskočili na vítěznou vlnu a znovu patří ke špici 1. Ligy. Z 5 duelů zatím neztratili ani bod a s 15 body vládnou prvoligové tabulce. Suchdol patří k nejproduktivnějším celkům celé ligy. Navíc dostal ze všech týmů nejméně branek, a to pouze 9. Můžeme tedy dedukovat, že Suchdol skvěle brání a z toho těží veškeré své body. Jak ale Jihočechům sedne nucená pauza? Dokážou suchdolští hokejbalisté znovu rozběhnout skvěle promazaný stroj, nebo přijde krutá stopka?


Suchdol si poradil se svými oponenty ve všech 5 zápasech! Jak se mu povede po pauze? Autor fotky: Martin Halíř.

O druhé místo zápolí Kometa a brněnští Buldoci!

Každoročně se musí počítat s týmy jako jsou Brno a Polička. Tyto celky svými výkony znovu potvrzují kvalitu a v posledních letech se chtějí rvát o ty nejlepší prvoligové příčky jak v základní části, tak v play off. Oba mančafty se pohybují na pomezí 2. a 3. místa, kdy Kometa má zápas k dobru před Brnem. Pokud tedy Polička po pauze v bonusovém zápasu uspěje, tak půjde před Buldoky. Jak se s tím Poličáci popasují? Musíme ale vyzdvihnout také statistiky těchto týmů. Brno je zatím nejslušnějším klubem 1. Ligy a zároveň má neuvěřitelné využití přesilovek. Buldoci mají 39 % úspěšnosti s využitím svých početních výhod. Na druhé straně Polička patří k nejlépe bránícím týmům v oslabení.


Brněnští Buldoci předváděli až do pauzy výborné výkony, ale často v zápasech museli bojovat o udržení slibného skóre. Autor fotky: Jana Nekolová.

Autoskláři jsou zatím velkým překvapením, a co Plzeň?

Velké očekávání bylo upíráno na juniorsky poskládané družiny Plzně a Pardubic. Přeci jenom Autoskláři se s touto situací a výzvou popasovali o něco lépe. Po 5 duelech okupují s 11 body 4. pozici tabulky, kdo by to byl čekal? Pardubice uplatňují pohyblivý hokejbal, což mnoha týmům dělá problémy. Hlavním faktorem je také skvěle chytající Pavel Foršt, udrží si junioři z východních Čech formu? A jak to vypadá na západě? Tam už je to o něco horší. Rezervní celek Plzně zatím sídlí na chvostu. Za 4 zápasy vstřelil pouze 5 branek, a to je opravdu málo. Mečouni budou muset přes pauzu zabrat a naladit si takovou formu, se kterou budou moci konkurovat všem prvoligovým klubům.


Převážně junioři pardubického Autoskla se s náročnější soutěží sžili velmi dobře a patří mezi nejlepší celky. Autor fotky: Jana Nekolová.

Prachatice, Malenovice a Svítkov se zatím s formou nepotkaly!

Horalové, Čamlíci a Hvězdy jsou v celkové tabulce seřazeni pěkně za sebou. Ani jeden z účastníků nového ročníku zatím nepředvádí takové výkony, s nimiž by byl spokojen. Prachatice trápila velká marodka a po úvodních nezdarech se Horalům podařilo okrást Poličku a Brno o první body. Snad přišla Jihočechům pauza vhod a jejich opory se jim navrátí do sestavy. Čamlíci začali výborně, ale postupem času začala forma upadat. Z asfaltového povrchu zatím ukořistili pouze 6 bodů. Na venkovní hřiště Poličky cestovali v 9 lidech, nebude tento fakt pro Zlíňany kámen úrazu? Svítkov se před pauzou konečně vzpamatoval a začal sbírat body, to mohla být pro Východočechy vzpruha, ta ale byla okamžitě zastavena vládní přestávkou, mají šanci se Pardubice znovu po pauze rozjet?


Malenovice patří mezi respektované celky, ale sráží je často nedisciplinovaná hra a malý počet hráčů na zápasy. Autor fotky: Lenka Hrubošová.

Konec sportovních covidových opatření zdá se být stále v dáli pro amatérský hokejbal. Už teď je téměř jisté, že se obnovení soutěží znovu oddálí. Doufejme ale, že to bude co nejdříve. Nejdůležitější však je, aby se všechny ročníky letos dohrály a nebyly zrušeny. Velkou otázkou je to, jak se s těmito podmínkami vypořádají týmy a také hráči, na kterých vše stojí. Kdo najede na vítěznou vlnu v 1. Lize po návratu na hřiště? Nejblíže k tomu má Suchdol, ale vše může být zcela jinak.


Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
TJ Blatná Datels
17 87:48 39
2.
SK Suchdol nad...
17 72:46 34
3.
TJ KOVO Praha
17 67:52 34
4.
Vlčí smečka...
16 53:41 33
5.
Ježci Heřmanův...
17 66:50 31
6.
HBK Bulldogs Brno
17 54:50 30
7.
SK Kometa Polička
16 58:38 28
8.
SK Kelti 2008
18 65:63 24
9.
HBC Tygři Mladá...
17 66:78 21
10.
TGB Swietelsky...
17 49:66 19
11.
TJ Lokomotiva...
17 42:76 16
12.
HBC Nové Strašecí
17 59:76 15
13.
HBC Malenovice
17 41:95 6