CROSSDOCK Extraliga

Musíme být hlavně spokojení, že jsme vždy odvedli maximum, říká trenér extraligových nováčků Davídek

Kouč Martin Davídek přijal letní výzvu a postavil se na lavičku nováčka v Extralize mužů z Hostivaře. V úvodu momentálně zastavené soutěže ale na Pražany čekaly ostré lekce, když z úvodních pěti zápasů vybojovali pouze jeden jediný bod. Kde hledá lodivod příčiny a co říká směrem k posílení kádru?

Hostivař se pokochala, teď potřebuje zabrat

Trenére, hostivařský problém číslo jedna je zatím střílení branek? Za pět zápasů jste jich dali pouze jedenáct…

Gólů dáváme málo, protože chceme dávat jen krásné góly do prázdné branky, a to se vždy nepovede. (směje se) Ale teď vážně. Je to kvalitou soupeřů a našim malým důrazem před brankou soupeře.

Naopak, pětadvacet branek jste obdrželi. Dá se toto připsat nějaké nováčkovské dani? Přeci jenom, tato sezóna pro vás je určitě tou, ve které chcete sbírat hlavně důležité postřehy do dalších let.

Když vezmu v potaz desítku z Hradce, neřekl bych, že jde o nováčkovskou daň, ale jen o jasný rozdíl mezi juniorskou soutěží a Extraligou mužů. Ale jde o ponaučení se, přestat mít přehnaný respekt, že hraji proti hvězdám jako je Novák, Bacovský nebo Bílý z Pardubic. Už jsme se pokochali, zjistili, že hrajeme stejnou soutěž a nechceme být jen diváky a obdivovateli.


Hostivař se na úvod sezóny statečně prala s Kladnem, po první třetině prohrávala 0:4, ale nakonec mocně dotahovala a prohrála jen 2:4. Zdroj fotky: fcb HBC Hostivař.

Takže skutečně to je o tom, že chybí ještě potřebná zkušenost, a to i k vyrovnání v hlavě, že nejste rozhodně týmem, který by nemohl vyhrávat?

V posledním zápase jsme konečně ukořistili i premiérový bodík. Jasně, chybí zkušenosti. Zlobil jsem se na hráče, ale pak jsem se podíval na data narození a mít v týmu tolik sedmnácti až dvacetiletých hráčů… Bereme to zkrátka teď trochu jinak. Jdeme si užít každé střídání, splnit svoji úlohu, představu v tom každém střídání bez ohledu na stav zápasu. Být spokojený s tím, že jsme na hřišti odevzdali vše, co je v našich silách. A v Karviné jsme cítili šanci konečně zabodovat, jen škoda, že nakonec pouze za jeden bod.


Hráče jsme chtěli, místo toho ale bylo více odchodů

Nabízí se tedy otázka na zimní posílení o zkušené hráče, nepřemýšleli jste o nich už v létě?

Chtěli jsme tým narychlo posílit, ale místo toho jsme oslabili. Jirka Vaniš odešel do Švýcarska, Lukáš Lhota dal přednost Kert Parku, dlouhodobé zranění zastavilo kapitána Lukáše Píšu a mohl bych jmenovat dále… Poprvé a naposledy jsem trénoval Extraligu v Dobřanech a koukám i já jako nováček, jak se prostředí tohoto krásného amatérského sportu zprofesionalizovalo. Jeden tým vám dá hráče na hostování pod podmínkou, že nebude hrát proti nim, další extraligový tým nepustí hráče jen na podzim a už nehrající chlap, ale s extraligovými zkušenostmi, tak hokejbal nehraje potom vůbec… Přišli jsme tak o hráče. Takže se nabízí otázka, jak vlastně posilovat? Ani do toho nemám po těchto zkušenostech chuť. Máme ale vytipované některé hráče a ti se snad povedou.

A jak se díváte na tuto aktuální situaci? Doufáte, že se sezóna v podzimní části ještě rozjede, nebo jste v tomhle ohledu spíše skeptičtější? 

Musím se přiznat, že jsem spíše skeptický, ale doufám, že když ne na podzim či v zimě, se snad na jaře v jakékoliv podobě soutěž znovu rozjede. Přeji všem hodně zdraví!


Nováčci z Hostivaře si nechtějí v žádném z utkání nechat nic líbit a jdou si tvrdě za prvním vítězstvím v Extralize! Autor fotky: Josef Česák st..

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9