CROSSDOCK Extraliga

Obdržená branka? S tím si těžkou hlavu nedělám a dál se maximálně soustředím, říká Humlíček

Bylo velmi těžké vybrat některého z extraligových brankářů, který nejvíce přispěl svému týmu. V dosud odehraných zápasech zazářilo více strážců svatyně, jako velmi zajímavé se nám jevilo jméno Tomáše Humlíčka, brankáře pražského KOVA, s nimž vám přinášíme rozhovor.

Bojujeme zápas od zápasu

Tomáši, pokud dobře vím, dosud nikde moc nezazněla informace, jak Vaše angažmá v KOVU vzniklo. Můžete to čtenářům prozradit?

Kontaktoval mě zprávou hlavní trenér KOVA pan Michal Krček, jestli bych neměl zájem za ně hrát. Byl jsem v tu dobu na dovolené v Tatrách, kde jsem byl s kamarády z hokejbalu. A asi u pátého pivka jsme se shodli, že by to pro mě mohlo být s ohledem na počet zápasů, které můžu odchytat, velmi zajímavé angažmá. Dal jsem si pár dnů na rozmyšlenou a poté jsem nabídku rád přijal.

KOVU se v posledních letech v Extralize příliš nedaří. S čím jste do KOVA Vy osobně přicházel?

Je pravda, že tady bylo pár sezón horších, ale letos se začínalo opět od nuly a tak jsem to bral i já. Že bych mohl klukům pomoct, což je pro mě velikou motivací. Zatím bojujeme zápas od zápasu, občas máme i smůlu, ale to k tomu patří. Až na zápas s Hradcem si myslím, že jsme každého soupeře potrápili.

Z pěti odehraných utkání jste vyhráli jediné, nicméně třeba v tom s Kert Parkem jste sahali po senzačním bodu. Mohou být právě nezvládnuté klíčové momenty kamenem úrazu?

Máme skvělé první třetiny, ale pak přijde útlum, nedokážeme vedení udržet a v klíčových situacích chybujeme, a to včetně mě. Musíme se z toho do dalších zápasů poučit. S Kertem ta ztráta bodu velmi mrzela, tam jsme jej měli na hokejce a odehráli jsme skvělé utkání.

Co naopak může být tím pozitivním, od čeho se může hra KOVA odvíjet?

Nedá se nám upřít bojovnost. Kluci jdou do každého souboje na 110 %, občas dáme gól z krásné souhry na jeden dotek, jindy z úplně nenápadné situace. Takže si myslím, že jsme pro soupeře dost nevyzpytatelným týmem.


KOVO získalo v Tomášovi Humlíčkovi značnou jistotu v brance. Odchytal 4 zápasy s úspěšností zákroků 91,34%! Zdroj fotky: osobní archiv Tomáše Humlíčka.

Musíme šlapat jako jeden tým

Přes jedinou výhru oplýváte poměrně zajímavými statistikami. Jak jste se v těch pár zápasech, které se stihly odehrát, cítil?

Cítil jsem se fajn. Vím, že pár gólů vždy můžu dostat, takže si s tím nedělám příliš těžkou hlavu a soustředím se na další střelu, která by mohla zápas rozhodnout. Jednou pomůžu klukům já, pak zase oni mně. Musíme šlapat jako jeden tým.

Patříte k brankářům, na které bylo vysláno výraznější množství střel. Jste rád, že jste stále v permanenci?

Určitě. Čekal jsem, že střel bude hodně a to mám rád. Je to pro mě obrovská zkouška, asi nejtěžší, která mě kdy potkala, a to jak fyzicky, tak psychicky. My gólmani jsme však trochu divní, takže v pořádku. Chytat za Kladno nebo Kert Park a koukat kdo kde letí na dovolenou, to by mě snad ani nebavilo. (smích)


Tomáš Humlíček je mateřským hráčem Jihlavy. Autor fotky: Lenka Hrubošová.

Skvělé utkání v Letohradě

K nejtěžším z tohoto hlediska patřilo utkání v Letohradě, kde jste pochytal neuvěřitelných 51 střel. Takové utkání jste asi dlouho nezažil, že ano?

To museli počítat asi i s rozcvičkou, jinak to není možné. Ale ne. Zápas se mi povedl, už jsem takový potřeboval, abychom se všichni nakopli. Jen ten gól, co jsem dostal… To by mi můj kamarád Libor Smetana zase dal, že klečím u tyčky a padlo mi to nad rameno. Hned jsem si na něj vzpomněl. Ještě, že to neviděl. (úsměv)

Praktikujete třeba nějaké speciální cvičení, díky kterým se udržujete ve formě?

Mě trénování hodně baví. Klidně jdu i sám, vezmu si dva kluky, co jdou na mě střílet nebo puky a v brankářských rukavicích jich třeba 200 vystřelím. Pak když přejdete na míček, přijde vám hrozně lehký. S Hradcem jsem za vyhození míčku vyfasoval hned dvakrát trest. Ale myslím si, že jsem se v práci s hokejkou dost zlepšil.

Máte nějaké specifické rituály, nebo je to spíš taková klasika?

Spíš klasika. Beton si nasazuji vždy prvně na pravou nohu, ponožky měním až o zimní pauze. Branku poklepu po všech tyčkách, ať stojí při mně, brankoviště pokropím vodou a chytám v červených nebo oranžových teniskách. To abych zmátl soupeře, když hledá míček někde pode mnou. Často trefí místo míčku mou botu a už za to často inkasovali trest za sekání. (úsměv)

Co máte v plánu během nynější vynucené pauzy?

Už teď jsem odpočatý až až, takže jakmile bude šance jít zpátky na hřiště, budu tam. Často teď hraji videohry a ač to zní bláznivě, trénuji si na tom zrak a postřeh. Třeba válečné online hry hraji za odstřelovače a trefit hýbající se hlavu vojáka může simulovat situaci, kdy hledáte míček mezi hráči a musíte jej jako brankář chytit. Oči a reakce je taky třeba trénovat, jak jen to jde.

Máte nějaký konkrétní hokejbalový cíl?

Chtěl bych si zahrát na mistrovství světa. To je můj sen.


Tomáš Humlíček ve volných chvílích nezanevírá ani na mateřskou Jihlavu. Autor fotky: Lenka Hrubošová.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
19 94:42 51
2.
HC Kert Park Praha
19 92:41 44
3.
Elba DDM Ústí nad...
19 68:35 44
4.
HBC Kladno
20 69:44 40
5.
HBC Svítkov Stars...
20 67:57 34
6.
SK Hokejbal Letohrad
19 55:58 28
7.
HBC Pardubice
19 64:63 25
8.
HbK Karviná
18 54:74 21
9.
HBC Hradec...
18 37:57 17
10.
TJ Snack Dobřany
19 36:68 16
11.
HBC Plzeň
19 41:67 15
12.
HBC Prachatice
17 29:100 4