Extraliga dorostu

Doufám, že ve svých výkonech budu pokračovat i po pauze, přeje si gólman Malenovic Chovančík

Nucená pauza nám stále pokračuje a jako další nám poskytl rozhovor vládce brankářských statistik Extraligy dorostu divize Východ Ondřej Chovančík. Gólmana dorostenců Malenovic zastihl začátek sezóny ve skvělé formě.

Talentovaný strážce malenovické svatyně Chovančík svůj průměr obdržených branek dokázal stlačit pod jednu branku a jeho úspěšnost zákroků se vyšvihla přes 96%. Malenovice i díky svému brankáři nepoznaly hořkost porážky a ze čtyř utkání získaly plný počet bodů a zatím se vyhřívají na prvním místě Extraligy dorostu ve skupině východ.

Společně jsme silní

Dorostenci Malenovic se před vynucenou pauzou, která bude trvat minimálně do 3. listopadu, vyhoupli na průběžné první místo tabulky divize Východ Extraligy dorostu. Čamlíci nastříleli ve 4 duelech 15 gólů a jen 3 obdrželi. Přerušení sezóny tak musí hodně mrzet. „Mrzí dost, měli jsme skvělou formu, tak doufám, že nám to tato situace nějak nezkomplikuje,“ zamýšlí se brankář malenovického celku Ondřej Chovančík.

Hokejbalisté ze Zlína nepoznali v letošní sezóně ještě krutost porážky. Ze čtyř odehraných zápasů se těší z plného dvanáctibodového zisku. Na skvělých výkonech má zásluhu samozřejmě i brankář Čamlíků, jenž obdržel pouze 3 góly. „Myslím, že jsme měli dobrou letní přípravu, která nás připravila pro tyto i nadcházející zápasy,“ nepochybuje Chovančík. „Máme dobrou partu, tým si rozumí, společně jsme opravdu silní, doufám, že toho ukážeme ještě mnoho!“ zdůrazňuje.


V letošní sezóně ne moc častý jev, kdy vidíte míček za zády Ondřeje Chovančíka. Autor fotky: Štefan Havran.

Máme vlastní svět

Jak vypadala každoročně důležitá letní příprava v podání talentovaného brankáře Ondřeje Chovančíka? „Letní přípravu jsem zahájil na Campu talentované mládeže v České Třebové, což byla oproti minulé letní přípravě novinka, velice se mi líbila,“ nezastírá. „Poslední den jsem si tam ovšem zlomil malíček a dostal jsem sádru na tři týdny, každopádně jsem se snažil trénovat s  týmem co to šlo, bohužel „bez rukou.“ Chci pracovat na psychice, ta je v brankovišti nezbytná, doufám, že ve svých výkonech budu pokračovat i po pauze,“ přeje si Chovančík.

O brankářích občas koluje fáma, že mají svůj vlastní svět. Gólmani se často zaměřují na speciální rituály, s leckterými si moc v kabině před zápasy „nepokecáte“, ale soustředěnost je zajisté nezbytně nutná. Jak to má gólman Malenovic? „Stoprocentně souhlasím, brankáři jsou jiní, ne všichni, ale většina,“ souhlasí Ondřej Chovančík. „Mají vlastní svět!“ dodává.


Ondřej Chovančík (vpravo) pozorně naslouchá radám juniorského mistra světa hráčů do 20 let Michala Nováka - zároveň i nejlepšího juniorského brankáře na světě ve stejném roce! 

Dávám si postupné cíle

Chovančík se v minulém roce objevil na soustředění národního týmu hráčů do 16 let připravujícího se na Světový pohár, který by se měl uskutečnit počátkem července příštího roku v Žilině na Slovensku. Pro každého hokejbalistu je reprezentace určitě tím největším cílem. „Dávám si postupné cíle. Chtěl bych se dostat s dorostem Malenovic na finálový turnaj a tam udělat co nejlepší výsledek,“ myslí Chovančík především na klubovou scénu. „V  hlavě samozřejmě mám i reprezentaci, ale tam se dostanu jedině svými kvalitními výkony, záleží na mně, budu se snažit!“ slibuje však Ondřej Chovančík.

Současná chvíle neposkytuje talentovaným sportovcům včetně hokejbalistů prostor pro týmové tréninky. Každý by však na sobě měl pracovat i v době přísných opatření a vynucené pauzy. „V současné době trénujeme ve skupinkách po 5 + trenér (rozhovor vznikal před čtvrtečním zpřísněním opatření - pozn. red.), já osobně jsem si na začátku nucené pauzy snažil odpočinout,“ nezastírá Ondřej Chovančík. „Snažím se vždycky dobře vyspat, nasnídat, trochu zacvičit a odpoledne si kvalitně zatrénovat,“ prozrazuje.


Ondřej Chovančík se pyšní 96,7 procentuální úspěšností zákroků! Autor fotky: Štefan Havran.

Tabulka Extraliga dorostu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
Elba DDM Ústí nad...
15 114:26 45
2.
HBC Plzeň
16 122:28 41
3.
SK Kelti 2008
14 113:22 31
4.
TGB Swietelsky...
13 66:36 26
5.
HBC Kladno
14 80:44 23
6.
TJ Blatná Datels
14 58:70 21
7.
SK Suchdol nad...
13 39:85 18
8.
HBC Prachatice
14 33:85 11
9.
HbC Zliv
14 28:87 8
10.
TJ Tatran...
16 29:93 8
11.
TJ HBC Olymp...
15 39:145 5