1. liga

Mezi skvěle hrající juniory 1. Ligy patří Pavel Foršt! Chytá se mi dobře, nezastírá talentovaný gólman

Jednička rezervního týmu z pardubických Polabin svůj tým drží hodně nad vodou. Jeho trenér Doležal ho již mnohokrát vychválil a i díky jeho umu se Pardubice před pauzou usídlily na 4. pozici za Poličkou. Jak svoje výkony vnímá právě Pavel Foršt? Mohl by se stát brankářem č. 1 i v extraligovém týmu?

Rozdíl mezi juniorskou ligou a 1. Ligou je obrovský

Pavle, po pěti duelech máte se svým mužstvem 9 bodů a okupujete 5. příčku 1. Ligy. Panuje v kolektivu pozitivní nálada?

Určitě ano, nálada je ale pozitivní už od letní přípravy, kdy jsme se všichni těšili na novou výzvu. Pátá příčka je skvělá, ale přeci jenom by to mohlo být i lepší. Vždy je co zlepšovat.

Jak dlouho vám trvalo, než jste si zvykli na tempo druhé nejvyšší mužské soutěže? Přeci jenom mezi juniory je to jiné...

Samozřejmě rozdíl mezi juniorskou ligou a 1. Ligou je obrovský, ale myslím, že se nám start vydařil a uvidíme, jak to půjde dál. Zatím soupeře spíše poznáváme, nikdy jsme s nimi nehráli a nevíme, co od nich čekat. Osobně mi to problém nedělalo žádný. Odchytal jsem už pár zápasů v Extralize, ale myslím, že kluci, co tu zkušenost neměli, potřebovali pár zápasů na to, aby si zvykli na vyšší rychlost a tvrdost hry.


Pavel Foršt, člen širšího výběru národního týmu hráčů do 20 let, často přivádí své oponenty k šílenství. Autor fotky: Lenka Hrubošová.

Máme skvělou partu, kluci mě hodně povzbuzují

Zatím jste odchytal většinu minut a vždy jste byl hodně vidět. Svým soupeřům vše ztěžujete a chytáte jim ložené šance, čímž svému celku pomáháte. Jak to vidíte Vy?

Chytá se mi velice dobře. Máme skvělou partu, takže kluci mě hodně povzbuzují a motivují a já jim chci na oplátku pomoci vzadu. Navíc zápasy, ve kterých jsem nastoupil, jsem se dost zapotil a měl hodně práce. Což já mám rád.

Okusil jste již i tempo Extraligy. Pro gólmana to musí být možná ještě těžší se adaptovat na rychlejší hru, že? Nemáte s tím problém?

Extraligu jsem chytal poprvé v roce 2017, kdy jsem byl ještě mladší dorostenec. Rychlejší to určitě bylo, ale ne víc, než jsem čekal. Mně tyhle zápasy vyhovují a baví, takže s tím problém nikdy nemám.

Jaké jsou Vaše osobní cíle? Plánujete se jednou stát  jedničkou v A-týmu Autosklářů?

To uvidíme v budoucnu, ale samozřejmě, že bych byl rád, protože jsem už prošel všemi kategoriemi v týmu a završit to takhle by bylo super. V dalších letech budu ale muset dávat přednost ještě škole. Takže za pár let. Kdo ví?


Pavel Foršt má velkou podporu svých spoluhráčů v prvoligovém B týmu Autoskla. Autor fotky: Jana Nekolová.

Juniorské mistrovství světa? Bylo by super završit takhle sezónu

Čeho byste chtěl dosáhnout se svým celkem v úvodní sezóně v 1. Lize? Alespoň vybojovat semifinále? Myslíte si, že se soutěž znovu rozjede?

Jak říkáte. Semifinále by byl pro nás úspěch, i když finále by bylo přeci jen lepší. Musíme ale zůstat při zemi a jít krok po kroku a uvidíme, jak to celé dopadne. Sezónu bych rád dohrál. A doufám v to, že na jaře se bude v lize pokračovat, protože by bylo smutné už druhý rok po sobě nehrát play off a nebojovat o titul.

Pomýšlíte i na juniorskou reprezentaci? Jaké podle sebe máte šance na nominaci na MS?

Teď jsem se většinu času soustředil na funkci v týmu. Ale určitě přemýšlím i o reprezentaci. Bylo by super završit takhle sezónu. Šanci podle mě mám jako ostatní. Do mistrovství je ještě nějaká doba, může se kdokoliv ještě ukázat.


Podaří se Forštovi zakončit sezónu 2020/21 na mistrovství světa juniorů ve Švýcarsku? (23. - 27.6.2021) Autor fotky: Jana Nekolová.

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
TJ Blatná Datels
18 94:52 42
2.
SK Suchdol nad...
18 78:49 37
3.
TJ KOVO Praha
18 73:57 37
4.
Vlčí smečka...
18 64:50 36
5.
Ježci Heřmanův...
18 85:52 34
6.
HBK Bulldogs Brno
18 66:51 33
7.
SK Kometa Polička
18 69:49 31
8.
SK Kelti 2008
18 65:63 24
9.
HBC Tygři Mladá...
18 69:84 21
10.
TGB Swietelsky...
18 53:73 19
11.
TJ Lokomotiva...
18 43:88 16
12.
HBC Nové Strašecí
18 62:82 15
13.
HBC Malenovice
18 43:114 6