1. liga

Přeloučský matador Šmíd znovu v Poličce! Vzpomínky nabíhají při pohledu na extraligovou medaili

Jelikož se přeloučští Jestřábi rozhodli nepřihlásit druhou nejvyšší soutěž, tak se Kometě povedlo přivést dvě posily z tohoto týmu. Jednou z nich je David Štefanský a druhou je Martin Šmíd, který již před hodně dlouhou dobou bojoval za Kometu ještě v Extralize! Jaký byl Šmídův návrat do Poličky?

Extraligová medaile s Poličkou: Vzpomínek a zážitků je opravdu moc

Martine, jak se upekl Váš střídavý start do Poličky? Kdo Vás kontaktoval a proč jste se rozhodl nabídku přijmout?

Musím říct, že nejprve se „upekl“ střídavý start pro Davida Štefanského. Domluvil to náš manager Libor Komůrka a Šejba (Pavel Štefka), trenér Poličky. Poté jsem to já Davidovi schvaloval a doporučoval. Říkal jsem mu, že se mu bude v Kometě herně líbit a parta tam bude v pohodě!

Osobně jsem už o svém střídavém startu ani neuvažoval. Ale pak takhle v pátek frčela stará tradiční banda z Poličky na čundr. A vzali to odpoledne s přestupem v Přelouči. (smích) To znamenalo automaticky krátký sedánek na pivu u nás U nádraží. A tam na mě ihned nastoupil Šejba, že se mnou počítá, když jdeme hrát 2. Ligu. Řekl jsem mu, ať je v klidu, že si dáme pivko a případně si v týdnu zavoláme. Dále mě tam kluci hecovali. A Šejba prohlásil: „Pojď, pomůžeš mi a kruh se uzavře“. Opravdu jsme se rozešli s tím, že si další týden zavoláme. Ale já už ten večer věděl, že ho neodmítnu. A jsem moc rád, že jsem jeho nabídku a naši domluvu přijal.

Jak vzpomínáte na své dřívější působení u Komety? Která vzpomínka se Vám nejvíce otiskla do paměti? Jste ještě v kontaktu s některými bývalými spoluhráči?

Vzpomínám na to moc rád. Bylo to super období. Hokejbal se za běhu měnil a posouval. Samozřejmě, že si to člověk připomíná i při pohledu na extraligovou medaili, i když je už z roku 2000. (smích) Vzpomínek a zážitků je opravdu moc, vždyť to bylo pět sezón, to je dlouhá doba.

Ale jednu historku bych připomenout mohl, když se mnou děláš rozhovor zrovna ty, Karle. (smích) Když ses narodil, tak hned další sobotu jsem hrál s tvým tátou v útoku a za námi Genet (Libor Hegr) a Kahan (Michal Pražan)! A chtěli jsme jako lajna tvé narození oslavit gólem. Za ty dva zápasy dal Karel asi dvě nebo tři tyče, ale poslední gól dne ve druhém zápase proti Kladnu, ten už byl jeho a ukončil zápas na 9:2! A mohli jsme tobě a mamče poslat vzkaz. Gól na Karlíka! Byla to dobrá sranda. (smích)

Dovolím si říct, že v kontaktu jsme. S klukama, kteří u hokejbalu zůstali v různých pozicích, se vídáme na zápasech (nedávno jako soupeři). Se Šejbou jsem byl v kontaktu celé ty roky dál. A s klukama, co již u hokejbalu nejsou? Tam jsem hodně v kontaktu se Standou Bartošem, který byl tehdy naším průvodcem v Poličce jako takové. Je to důkaz, že i slávista a sparťan mohou být přátelé! Každého z kluků, nejen hráče, vždy moc rád uvidím. I některé diváky z té dřívější doby. A také s Hamrem (Leoš Kubát) plánuji nějaký start za veterány Komety, ale zatím se nám to vždy nějak křížilo. Je to se mnou těžký, když ještě pořád aktivně hraju. Ale věřím, že to jednou vyjde.


Martin Šmíd (43 let) nastupuje za Poličku s dalším matadorem Michalem Šupíkem (40 let) v brance. Oběma dohromady je 83 let! Autor fotky: Jana Nekolová.

Tým je sice hodně mladý, ale i přesto je už hodně zkušený

Jak hodně se to v Poličce změnilo? Určitě to je jiný tým než kdysi. Jak se Vám tam aktuálně líbí?

Počkej, co se změnilo? Michal Chmel hraje, David Rokos je připraven v záloze. S Karlem Gebou jsem hrával v útoku a vůbec mi nevadí, že „s ním“ teď hraji v obraně! (smích) A teď vážně. Je to samozřejmě úplně jiný tým. Ale jelikož jsme proti sobě poslední sezony hodně hráli, tak je vlastně po herní stránce všechny téměř znám. A dovolím si tvrdit, že ten tým je sice hodně mladý, ale i přesto je už hodně zkušený. A na hřišti je to vidět.

Líbí se mi tam, opravdu se mi tam moc líbí. A parádní bylo to pozdvižení na střídačce, když trenér poslal v prodloužení na hřiště obranou dvojici Chmel-Šmíd. (smích) Je nám dohromady 85 let! Nevím, jestli si chtěl Pavel jen tak zavzpomínat, ještě jsem se ho na to neptal. (smích)

Když byste měl shrnout, jak se Vám s Poličkou daří, můžete být teď s umístěním spokojeni?

Asi nejsem ten, co by to měl bilancovat. Ale dovolím si říct, že můžeme být spokojeni. Jen nevím, jestli nám ten relativně dobrý start do sezóny vůbec k něčemu bude. Ale já jsem s tímto týmem nadmíru spokojen.

Jsou to pouze spekulace, ale jaké by to bylo vyhrát 1. Ligu s Poličkou, a ne s Přeloučí? Nemrzí Vás stále, že jste 1. Ligu nepřihlásili?

Řeknu to na rovinu. Bylo by to zvláštní. Přeci jen jsem 1. Ligu hrál 23 let jen za svůj klub z Přelouče. Ano, měl jsem různá hostování v Extralize, ale vůbec mě nenapadlo, že bych si zahrál 1. Ligu někde jinde. Na druhou stranu, kdo mě zná, tak ví, že bych si to dokázal opravdu užít. A třeba i po sezoně na Bobkárně (smích), tam už bych určitě tohle takhle neřešil. Taky věřím, že i kluci od nás by nám to přáli. S touto otázkou ses docela trefil. Už jsem k této „problematice“ řekl svůj názor trenérovi a zůstane to mezi námi.

Přihlášení Přelouče do 2. Ligy nás nemrzí. Naopak víme, že jsme z 1. Ligy odešli v pravý čas. Kluci o tom věděli a bylo to svým způsobem kolektivní rozhodnutí rady starších po těch všech okolnostech z letošního května.


Martin Šmíd má po svém boku v Poličce mnoho talentovaných mladých hráčů. Autor fotky: Jana Nekolová.

Nevíme, co se bude dít a jak ta sezóna bude vypadat

Jak se Vám vůbec daří s mateřským týmem ve 2. Lize? Jste uprostřed tabulky, to není úplně optimální, že?

Nevím, jestli říkat optimální. Nešli jsme do sezony s velkými ambicemi. Tomu odpovídala po letech také volnější letní příprava. A když to spojíš s volnem při Covid-19 na jaře, tak zjistíš, že někteří měli opravdu, ale opravdu velké volno. Spíš to zase po letech skládáme tak nějak nanovo. Do toho nám kabinou prolétnul Covid-19 (to není výmluva, ale realita), takže nás to také ovlivnilo v trénincích. Myslím, že se rozhoduje až v play off a na to je dost času. Jenže, teď vlastně nevíme, co se bude dít a jak ta sezóna bude vypadat. Fakt si to teď neumím vůbec představit. Dohrávky, termínovka? Snad hrát už v lednu a únoru? Ale to také nejde všude. V Přelouči to minulou zimu šlo, ani jednou nesněžilo. Ale co Letohrad a Polička a podobně. Tam je prostě sníh celou dobu. Zrušit nadstavby v rozehrané soutěži? Taky těžké, fakt nevím.

Pro Poličku jste určitě cenným hráčem. Přece jenom jste něco odehrál a máte mnoho zkušeností, které můžete předat dál, jak to vnímáte Vy? Neberete prvoligové zápasy trochu jako přípravu na reprezentaci ČR Masters?

Jak to vnímám? Na rovinu říkám, že je to paráda, když před vámi v útoku lítá to mládí a drží balonek na hokejce. Pěkně se na to kouká a nevalí se toho na nás dozadu tolik. To potom mohu útočníkům z obrany více vypomáhat a více se zapojovat. Ne jenom bránit, ale zápas si víc užívat. Jak jsem říkal, je tady mladý tým, ale fakt i dost zkušený. A jestli si někdo ode mě něco navíc vezme? To je na každém jednotlivci. Co si řekneme je jen mezi námi a je v kabině úplně jedno, kolik je komu let.

Co se týká ČR Masters, tak na rovinu říkám, že když hraju za Kometu, tak hraju za Kometu! Samozřejmě, že herní praxe je potřeba pořád, ale Kometa pro mě není přípravou na případné MS. Spíš se obávám, že třeba žádné MS v červnu 2021 ani nebude. To by mě hodně mrzelo.


Martin Šmíd (vlevo spodní řada klečící) nastupuje stále i za mateřskou Přelouč v 2. Lize na východě Čech. Zdroj fotky: fcb HC Jestřábi Přelouč.

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
SK Suchdol nad...
15 67:34 34
2.
TJ Blatná Datels
13 66:38 29
3.
TJ KOVO Praha
14 57:45 28
4.
Ježci Heřmanův...
14 55:39 27
5.
Vlčí smečka...
14 44:35 27
6.
HBK Bulldogs Brno
15 48:46 24
7.
SK Kelti 2008
15 56:51 23
8.
SK Kometa Polička
12 51:30 21
9.
HBC Tygři Mladá...
13 51:64 16
10.
TGB Swietelsky...
15 42:60 16
11.
HBC Nové Strašecí
15 48:70 12
12.
TJ Lokomotiva...
13 31:59 10
13.
HBC Malenovice
14 33:78 6