CROSSDOCK Extraliga

Dobřany se natahovaly po bodu, odpor Západočechů utnul těsně před koncem utkání Jan Bílý

Nesmírně zajímavé utkání se odehrálo v Dobřanech, kam o body přijely bojovat Pardubice. Autoskláři se dostali v závěru první třetiny do vedení, ale prostřední část patřila domácím. Osud utkání rozsekl těsně před koncem Jan Bílý. Západočeši si ale minimálně bod za skvělý výkon zasloužili.


Každý chvilku tahal pilku, po šťastném odrazu převzaly inciativu Pardubice

Úvodní část začala mírným tlakem dobřanského celku, kterému k několika šancím pomohlo vyloučení pardubického hráče. Přesilovkové komando domácích Západočechů řídil Václav Šlehofer ml., který bez skrupulí posílal balónky na Stárka, ten si ale i s dorážkami Brauna a Malechy poradil. Také na druhé straně se vylučovalo a Pardubice se usadily v obranném pásmu Dobřan. Autoskláři se však nemohli dostat k přesnému zakončení, protože Dobřanští pečlivě bránili obávané duo Bílý-Kubeš.

Po obou přesilových hrách byl k vidění urputný boj, který moc krásy nenabídl. Po vyhraném vhazování ve středním pásmu se však mezi modrou a červenou čárou opřel do balónku Zajíček, který z uctivé vzdálenosti minul branku Dobřan, míček se však odrazil od plexiskla za brankou Marka Hájka, jenž byl chvilku dezorientovaný a důrazný Luboš Moravec dorazil balónek za záda rozhozeného dobřanského strážce svatyně – 0:1. Poté, co se Pardubičtí dostali do vedení, převzali do konce třetiny iniciativu oni. Usadili se v pásmu Dobřan a obstřelovali dobřanského brankáře. Tlak Pardubic utnulo 26 vteřin před koncem úvodní části vyloučení Vlasáka, Dobřanští se snažili rychle vyrovnat, ale nepřesnost v přihrávce jejich snahu zhatila.

Dobřany otočily vývoj utkání, chyba obrany ale vrátila Autoskláře zpátky do sedla

Začátek druhé periody se nesl v pokračující přesilové hře Dobřan, v níž se domácí natahovali po odražených balóncích, ale marně. Na druhé straně to jiskřilo, když Zajíček dorážel poskakující balónek na výstroji Hájka. Při pardubické přesilové hře se Malecha zmocnil na pravém křídle míčku, kdy vystihl přihrávku a hnal si to mezi kruhy, střílel tahem na lapačku Stárka, který jen tak tak vyrazil tvrdou ránu mimo ohrožení. Dobřany se v druhé polovině prostřední části natlačily do obranného pásma Pardubic, ostřelovaly Stárka jak na běžícím páse, až se ujala dorážka Tomáše Truchlého z mezikruží – 1:1.

Tlak Dobřan a nesmírně energický a bojovný výkon i nadále pokračoval a vyústil v další gól, když se před Stárka natlačil Jiří Stráský, odkud balónek propasíroval do branky – 2:1. Trenér Autoskla Jiří Mašík reagoval na nepříznivý vývoj skóre a hry tak, že si vzal oddechový čas a tím se snažil probudit svůj celek, protože Dobřany měly v této části opravdu více ze hry.

Necelé 3 minuty před koncem druhé třetiny se ale Pavel Kubeš zmocnil ve středním pásmu míčku, protlačil se přes Šlehofera až před branku Dobřan, nahrál na v mezikruží osamoceného Martina Janečka, který trestuhodnou chybu obránce Západočechů potrestal střelou do poloodkryté dobřanské klece a vyrovnal na 2:2. Dvě minuty před koncem druhé periody se dobřanský útočník Braun snažil utéct pardubické obraně, ale Zajíček ho nedovoleně hákoval a domácí si zahráli přesilovou hru, v níž se však do nebezpečně vypadající situace nedopracovali.

Vyrovnanou bitvu rozhodl 28 vteřin před koncem přesilovkovou ranou Bílý!

Hned zkraje závěrečné periody se pardubický Zajíček uvolnil mezi kruhy, obdržel přesný pas, běžel sám na Hájka, ten mu ale při jeho pokusu o kličku do bekhendu vypíchl skokem balónek! Ve 4. minutě se hnali Dobřanští 2 na 1, Stárek se natahoval po dorážce do své poloodkryté klece, ale hráč Dobřan nezakončil přesně. V dalším průběhu závěrečné třetiny byl k vidění opravdu lítý boj, hra se často přelévala z jedné strany na druhou a vypadalo to, že o osudu utkání rozhodne jedna chyba, jeden stěžejní gól.

V 6. minutě třetí periody ale nesmyslně při napadání pardubické rozehrávky fauloval Sloup, Pardubice obdržely možnost přesilové hry a Dobřany musely čelit komplikaci. Tu domácí po soustavném tlaku a sérii nahrávek po ose Kubeš – Bílý – Langr přežili. Autoskláři se těsně před koncem početní převahy provinili příliš mnoha hráči na hrací ploše a síly se na chvilku vyrovnaly. Byly to rázem Dobřany, které započaly přesilovou hru. Při chybné rozehrávce Šlehofera se ale Šimon Moravec hnal sám ve vlastním oslabení na Hájka, střelou tahem ale jen nastřelil lapačku dobřanského gólmana.


Necelé 3 minuty před koncem základní hrací doby uháněl David Braun prostředkem hřiště se svým spoluhráčem na obránce Školoudíka, ten znemožnil nahrávku, a tak to člen širšího kádru reprezentační dvacítky zkusil střelou mezi betony Stárka, ten pokus Brauna ale zneškodnil! Minutu před koncem třetí třetiny to začalo jiskřit, domácí nejdříve reklamovali faul Pardubic, aby vzápětí rozhodčí vyloučili Adama Bártu za sekání a Autoskláři šli do početní převahy. Domácí kouč Šlehofer si raději vzal oddechový čas a nabídl Pardubicím naplánovat rozhodující plán této bitvy. A také, že to tak dopadlo! Jan Bílý to vzal na vrcholu kruhů na sebe a doslova vymetl ranou příklepem pravé horní víko Hájkovy klece – 2:3.


Dobřany nehrály vůbec špatně, nebránily remízu a snažily se uzmout vítězství, vaz jim ale 58 vteřin před koncem utkání zlomilo vyloučení Adama Bárty.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9