CROSSDOCK Extraliga

Branky sice dáváme, skoro stejný počet ale také inkasujeme. To je pak něco špatně, ví Svoboda

Hradec Králové na začátku sezóny oplývá střídavou formou. Proč se klubu z pod Bílé věže nepodařilo i přes vysoký počet vstřelených branek vytěžit více bodů? Nejen na tuto otázku jsme se v rozhovoru ptali Pastee nejlepšího hráče uplynulého víkendu Jakuba Svobody.

Proměnlivá forma na začátku sezóny

Jakube, vaši formu ze začátku sezóny můžeme otřepaně komentovat „střídavě oblačno“. Jak úvodních 6 utkání hodnotíte?

Dá se to tak říci, minimálně co se nasbíraných bodů týče. Od začátku sezóny máme problém s velkým počtem inkasovaných branek. Z těch šesti zápasů byl povedený ten na KOVU, kde jsme si před zápasem něco řekli a vyhráli zaslouženě s nulou pro Pípu (brankář Petr Brykner, pozn. red.).

Pozitivem však naopak může být vyšší počet vstřelených branek. Vnímáte to podobně?

Nevím, zda to je pozitivum. Dávat hodně branek je pro fanoušky hezká věc, ale když jich skoro stejně dostaneme, tak je něco špatně.

Jak se v úvodu sezóny cítíte Vy osobně?

Nerad hodnotím svoje výkony, ale letní příprava mi letos chutnala. Možná i tím, že jsem nebyl na soustředění. (smích) Věřím, že pro tým budu odvádět stoprocentní práci. Je však začátek sezóny. Kdo potrénoval, se ukáže až ke konci podzimu.

O víkendu jste odehráli utkání s Dobřany. Ty až do tohoto zápasu nezískaly ani bod, soupeře jste ale jistě nechtěli podcenit.

Popravdě jsem letos tabulku ani neviděl. Překvapilo mě, že Dobřany nemají ani body. Mají za sebou těžké soupeře a je jen otázkou času, kdy začnou stoupat tabulkou směrem nahoru. Podcenit v Extralize nemůžeme nikoho! Každý zápas začíná za stavu 0:0 a může se v něm stát cokoliv.


Jakub Svoboda patří mezi hradecké odchovance a odvádí pro ně výbornou práci. Autor fotky: Radka Synková.

Dobřany získaly zasloužený bod

Čím vás Dobřany zaskočily natolik, že dokázaly získat premiérový bod v sezóně?

Takhle zpětně ho hodnotím kladně. Ještě pět minut před koncem jsme prohrávali o gól a dokázali jsme nakonec získat dva body. Nemyslím si, že šlo o nějaké zaskočení. Dobřany na to, jak mají mladý tým, hrály velice dobře. Aktivně, hluboko napadali naši rozehrávku, navíc je podržel skvěle chytající brankář. Zasloužený bod pro Dobřany.

Vám osobně se podařilo vstřelit dvě branky. Zejména pak ta vyrovnávací byla velmi důležitá.

Věděli jsme, že musíme zaútočit na jejich rozehrávku, dostat se do souvislejšího tlaku a naštěstí se nám povedlo z přesilovky vyrovnat. Jířa (Tomáš Jiřík) vystřelil, a přestože rána skončila na zadním mantinelu, říkal, že to tak chtěl. (úsměv) Na mě však po odrazu zívala prázdná branka a „jen“ jsem to tam doklepnul.

Jak vypadalo prodloužení? Bylo opatrnější, nebo jste mohli rozhodnout už v něm?

Myslím si, že bylo opatrnější. Dobřany i my jsme měli nějaké šance, ale nakonec se šlo do nájezdů.


Proměněný nájezd

Věřil jste si v nájezdech na dovršení hattricku? Jel jste nějaký z nájezdů?

Věřit si můžete vždycky, ale jel jsem v Karviné a nedal, takže jsem se k tomu nehrnul. Po tom prohraném zápase s Letohradem se asi nikomu moc jet nechtělo. Slyšel jsem Bácu (Jan Bacovský), jak říká trenérovi, ať jedu, tak jsem jel. Nad zakončením jsem nepřemýšlel, chtěl jsem nájezd proměnit a pomoct týmu k druhému bodu. I když mi ta neposedná kulička uskočila, naštěstí se mi podařilo brankáře překonat.


Vítěznou branku nakonec zapsal Petr Novák. Ten je vzhledem k formě a zkušenostem určitě obrovským vzorem.

Bezpochyby! Je to lídr jak na hřišti, tak v kabině. Tohle musíte mít v sobě. Chce furt s někým soutěžit, ať jde o fotbálek, vstřelené branky na tréninku… Odjel z rodinné dovolené, aby mohl hrát v Karviné. Musí to být vzor pro každého nejen začínajícího hokejbalistu.

Získal jste ocenění pro Pastee hráče víkendu, a ještě před realizací rozhovoru si povzdechl, že to budete mít pěkně drahé. Takové ocenění je jistě oceněním Vaší skvělé práce.

S pokutou počítám. (úsměv) Jířa si na mě hned ve čtvrtek smlsne s kasičkou. Nevím, jestli ocenění skvělé práce, ale ukázalo se jako výhoda mít babičky v přátelích na Facebooku. (smích)

Těžký zápas v Plzni

V sobotu zajíždíte do Plzně, která nemá dosud ani bod, což je obrovským překvapením. Myslím ale, že budete souhlasit s konstatováním, že půjde o zatím možná nejtěžší utkání sezóny.

Čeká nás hodně těžký zápas. V poslední době jsme toho s Plzní odehráli hodně, play off, Pilsen Cup. Oba týmy vědí, co od zápasu čekat. Když vezmu zpětně odehrané zápasy, tak až na ten domácí s Letohradem, který urputně bránil, jsme všechny odehráli ve vysokém tempu. Čeká nás rychlý, běhavý hokejbal a jenom poctivost povede k zisku nějakého bodu.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9