1. liga

Hraje, trénuje a stará se o národní tým hráčů do 16 let! Všemu dávám 100%, nezastírá Adam Kovařík

Velký srdcař malenovického hokejbalu, Adam Kovařík, dělá více než to, že hokejbal hraje. Dále ve Zlíně trénuje juniory a dorost. Jako hlavní trenér těchto kategorií může mít veškeré hráče zmapované a podávat tak reprezentaci U16 vhodné informace. Jak funguje jeho spolupráce s Jiřím Christem?

Můj volný čas je trénování a hraní

Adame, jaké to je trénovat dvě kategorie a zároveň hrát ještě za mužský tým Malenovic?

Rozhodně náročné (smích), ale baví mě to, vzhledem k tomu, že dost dorostenců nastupuje i v juniorské soutěži, tak máme spojené tréninky, takže tím se nějaký čas ušetří. Hrát za muže jsem původně v plánu neměl, ale trenér mě oslovil, jestli bych nechtěl nastoupit, tak jsem na to samozřejmě kývnul a jsem za to rád, ale časově a psychicky je to hodně náročné, prakticky můj volný čas je trénování a hraní.

Čeho chcete se svými týmy dosáhnout? Míříte vždy vysoko? Dáváte přednost mužům nebo se více soustředíte na svoji kariéru trenéra?

S každou kategorií chci vždy hrát to, na co máme. V dorostu chceme mířit co nejvýše, s juniory zatím platíme tvrdou nováčkovskou daň, ale přesto si myslím, že tým máme dobrý a stále se cíle postupu do play-off nevzdáváme a budeme o něj bojovat, dokud to nebude matematicky jisté, že tam nepostoupíme. Co se A-týmu týče, tak dostat se v play-off co nejdál a vstupovat do něj v co nejlepší pozici. Nechtěl bych vypichovat jednu kategorii, ale mám své úkoly jak u dorostu, tak i u juniorky a pokud nastoupím za muže, tak hraji vždy na plno, takže dávám 100 % vždy tomu týmu, který buď trénuji nebo za který hraji.


Adam Kovařík patří mezi silové beky, které v osobních soubojích jen tak nepřetlačíte. Autor fotky: Lenka Hrubošová.

Šestnáctka působí hodně týmově a přátelsky

Navíc dále zastupujete pozici vedoucího reprezentačního týmu do 16 let, co toto místo obnáší za práci?

Hodně různorodá práce, pomáhám kluků v podstatě, s čím je potřeba, komunikuji s hráči, pomáhám v tréninku, tak komplexně se snažím pomáhat týmu.

V reprezentaci se o celek staráte s trenérem Jiřím Christem, jak funguje vaše spolupráce? Nelákal jste ho na střídačku prvoligových Čamlíků?

S trenérem Christem si dovolím říct, že máme dobrý přátelský vztah, nějaké debaty a schůzka ohledně trénování v Malenovicích proběhla, dále to pak řešil předseda Martin Novák a Milan Chovančík. Uvidíme, jak to nakonec dopadne.

Jaké vidíte šance reprezentační šestnáctky na Světovém poháru, který by se měl uskutečnit v červenci 2021 v Žilině? 

Šance jsou vždy otevřené, myslím si, že máme hodně kreativních, bojovných a dobrých hráčů, hlavně na mě aktuální šestnáctka působí hodně týmově a přátelsky, takže si myslím, že tým silný rozhodně bude.


Adam Kovařík stál v roce 2019 u bronzové radosti národního týmu hráčů do 16 let na domácím Světovém poháru v České Třebové. Autor fotky: Jiří Zaňát.

Oba zápasy nás hodně ovlivňovala častá vylučovaní

1. Liga je v plném proudu, jste s výkony vašeho týmu spokojen?

První zápas se nám od začátku dařil, nasázeli jsme rychlé góly a pak se nám hrálo komfortně. Proti pardubickému béčku jsme si nechali dát brzký gól a od začátku zápasu museli dotahovat. Oba zápasy nás hodně ovlivňovala častá vylučování a naše nedisciplinovanost, takže tady je potřeba změnit přístup a nenechat se vylučovat, protože druhý zápas jsme kvůli tomu ztratili a zbytečně se připravili o body. Jinak herně to bylo dobrý, takže spíše spokojenost.

Myslíte, že se soutěže opět preruší? Jaký by to mělo dopad celkově na hokejbal? 

Já doufám, že ne, ale nikdo asi nevíme, co bude. Podle mě by to mělo na hokejbal hodně negativní dopad, takže pevně doufám, že se letošní sezóna dohraje.


Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
TJ Blatná Datels
17 87:48 39
2.
SK Suchdol nad...
17 72:46 34
3.
TJ KOVO Praha
17 67:52 34
4.
Vlčí smečka...
16 53:41 33
5.
Ježci Heřmanův...
17 66:50 31
6.
HBK Bulldogs Brno
17 54:50 30
7.
SK Kometa Polička
16 58:38 28
8.
SK Kelti 2008
18 65:63 24
9.
HBC Tygři Mladá...
17 66:78 21
10.
TGB Swietelsky...
17 49:66 19
11.
TJ Lokomotiva...
17 42:76 16
12.
HBC Nové Strašecí
17 59:76 15
13.
HBC Malenovice
17 41:95 6