Extraliga dorostu

Dorostenecké týmy Svítkova a Kladna zažily střelecké hody! Kelti udolali Elbu po nájezdech

Během prvního hracího víkendu přinesla Extraliga dorostu pouze jedno utkání mezi Heřmanovým Městcem a Svítkovem. Druhý víkend už byl nabitý a nejlépe se dařilo celkům Svítkova a Kladna, které vstřelily vysoký počet branek. Zápas mezi Berounem a Ústím naopak dospěl k samostatným střílením.

Divize Východ


Hned tři zápasy přinesly stejný výsledek

Již 6. září se odehrál první zápas Extraligy dorostu mezi Heřmanovým Městcem a Svítkovem, který těsně vyhráli hosté. „Extraliga dorostu začala klasickým derby s Heřmaňákem. My jsme měli ospalý začátek a soupeř se bleskurychle dostal do vedení 2:0, když potrestal naše chyby v obraně. Do druhé třetiny jsme však nastoupili jako jiný tým, kdy nás hlavně probudili po několika špatně posouzených situacích rozhodčí. Soupeře jsme prakticky nepustili z vlastní obranné třetiny a tlak byl soustavný. Bohužel jsme tlak využili pouze jednou brankou z hole Matyáše Bláhy, kdy naše střelba bohužel většinou mířila mimo branku. Do třetí třetiny jsme nastoupili opět s cílem utkání rozhodnout. To se nám dařilo a opět Bláha vyrovnal. Ve 40. minutě se pak prosadil Matyáš Malý, který se dobře vytočil z rohu a našel místo v Ježčí bráně. Bohužel jsme udělali dva zbytečné fauly a soupeř dostal nabídnutou přesilovku 5:3. Naštěstí ve dvojnásobném oslabení utekl Bláha a v brejku nedal Pávovi šanci. Soupeř ještě v závěru korigoval na 3:4. Pro nás těžký start do sezóny. Vyzdvihnout musím výkon Bláhy a Drbala, pro které byl tento zápas již třetí o víkendu (juniorka, A-tým). Zápas rozhodl faktor Bláha a naše lepší fyzická připravenost. Ježci však předvedli jako vždy skvělý výkon a přeji jim hlavně hodně sil, které budou na dvě soutěže potřebovat,“ vzkázal trenér Svítkova Martin Hlavsa.

Tři body si připsal Svítkov také o týden později, kdy jasně přehrál Přelouč 11:2. „V zápase s Přeloučí jsme opět čekali, že to bude hlavně náš souboj s brankářem Čárou. V první polovině zápasu jsme se trápili v koncovce. Přelouč se statečně bránila a dokázala využít i svých výletů do útoku, a tak byl stav do 20. minuty 2:2. Po vyrovnání Přelouče jsme přepnuli na vyšší level a následně rozjeli brankostroj. Střely na bránu byly dle zápisu neuvěřitelných 17:83. Střel jsme měli opravdu mnoho, i samostatných nájezdů, ale brankář Čára ukazoval svoji extratřídu. Pro nás z toho platí ponaučení, že musíme zefektivnit zakončení, jinak se i se slabším soupeřem můžeme zbytečně trápit. Individuálně bych chtěl vyzdvihnout výkon Áďi Kerschbaumové, která odehrála jeden ze svých nejlepších zápasů. Přelouči děkuji za hezký zápas, a jsem rád, že to proti nám nezabalili a prali se až do konce,“ řekl o druhém zápasu Hlavsa.


Gólman Přelouče Čára čelil více než 80 svitkovským střelám! Autor fotky: hokejbal-svitkov.rajce.idnes.cz 

„Zápas by se dal shrnout do jedné věty tak, že dvě třetiny podceňoval soupeř nás a poslední my soupeře. Dvě dějství jsme do zápasu přenášeli věci, které jsme trénovali, případně si řekli před utkáním či v jeho průběhu. Třetí třetinu jsme úplně nepochopitelně vypustili a tím nechali soupeře uklidnit v tom, že body skutečně z Přelouče odveze, přičemž dvě třetiny se o ně musel notně strachovat,“ byl si vědom kouč Přelouče Martin Moravec.

K vidění byla dvě moravská derby. V první případě hostili Eagles Karvinou a všechny body si odvezli hosté. „Do zápasu jsme nevstoupili vůbec dobře. Karviná poměrně rychle vstřelila dva góly. Myslím, že jsme se soupeře zbytečně zalekli. Už v dalším dějství se hra začala vyrovnávat a kluci začali zjišťovat, že se se soupeřem dá hrát. Po osmělení a srovnání kroku už zbyla jen jedna překážka. Tou byl skvěle chytající brankář Karviné. Na tom jsme si vylámali zuby. Brankář hostů byl až na jeden obdržený gól bezchybný, míček z něj vypadával jen zřídka, a tak nebyl ani velký prostor na dorážky. I přes prohru 1:4 hodnotím výkon mužstva pozitivně. Kromě pomalého rozjezdu na začátku zápasu se hrála poměrně vyrovnaná hra. Zápas nám ukázal, na čem se dá do budoucna stavět, a naopak v čem je potřeba přidat. Celý tým zaslouží pochvalu za nasazení a bojovnost. Pro většinu hráčů to byla dnes premiéra v kategorii dorostu,“ byl i přes prohru spokojený brněnský lodivod Jiří Šmarda.

Ve druhém případě hostily Malenovice Kyjov, také tady byl konečný výsledek 4:1, ale tentokrát ve prospěch domácích. „Začali jsme hodně opatrně, stejně jako soupeř. Díky naší trpělivosti a zodpovědnosti v obraně jsme soupeři šance prakticky nenabídli. Čím se zápas posouval dále, tak tím více ze hry jsme měli a vygradovalo to ve třetí třetině. Kdybychom neinkasovali branku na 1:2, tak bych řekl, že to byl dokonalý výkon, ale tohle se nám nesmí stávat. Základem všeho bylo, že jsme od začátku do konce nepolevili ve výkonu,“ vypíchl důležité momenty trenér Malenovic Adam Kovařík.

Svůj první zápas odehrály také týmy svitavských Sršňů a pardubického Autoskla. První tři body slavil pardubický tým. „K prvnímu letošnímu utkání extraligy dorostu jsme zavítali do Svitav. Jelikož jsme si po domluvě klubů prohodili pořadatelství, mohli jsme sehrát toto utkání v místní hale, což bylo určitě zpestřením pro celý tým. Celková natěšenost po dlouhé pauze se projevila hned v úvodu, kdy už po 20 vteřinách jsme zvedali ruce nad hlavu po pohledné akci. A to určilo i celý ráz utkání. Po celou dobu utkání jsme pevně drželi jeho vývoj ve svých rukách a soupeře jsme k nějakým závažnějším situacím nepouštěli. I proto mě mrzí málo vstřelených gólů, i když příležitostí bylo hodně a zároveň škoda, že si náš brankář neodvezl nulu. Za týden hrajeme opět venku, a to v Karviné, kam se pro změnu vydáváme vlakem. Už nyní se těšíme na společný výlet a jak si neděli užijeme,“ přiblížil kouč Autoskla Miloš Kamaryt.

Divize Západ


Hostivař ani jednou neinkasovala

Až k samostatným střílením došel zápas mezi Berounem a Ústím, který vyhráli domácí. „Do zápasu jsme vstoupili s početnou sestavou, a právě toho jsme chtěli v hezkém počasí využít, ale i přes mírnější převahu jsme po první části prohrávali. Ve druhé části jsme srovnali a bohužel se nám nedařilo využívat šance, které jsme si vytvářeli. Ve třetí části opět stejný problém s proměňováním šancí, a tak jsme museli před koncem dotahovat, což se nakonec povedlo a zápas dospěl až k nájezdům, kde znamenitě chytající Valenta zavřel kasu a Horel rozhodl jediným nájezdem, dvěma góly se blýskl novic v dorostu Darebný. Sympatický výkon, který můžeme brát jako základ do další práce,“ těšilo trenéra Keltů Petra Laseka.


Jasný výsledek naopak přinesl zápas v Suchdolu, kde Kladno vstřelilo třináct branek. „Zápas se mi jen těžko hodnotí a dělají závěry, je to způsobené hlavně tím, že soupeř nastoupil jen s osmi hráči do pole, a to současně s krásným, ale horkým počasím, se zcela jistě promítlo do celého obrazu zápasu. O výsledku v podstatě rozhodla již první třetina a několik rychlých gólů, hráči plnili pokyny, se kterými jsme do zápasu šli. Do třetí třetiny jsme nastupovali hlavně s tím se nezranit a po pravdě pro kluky bylo i těžké hledat motivaci a makat naplno, což bylo ihned soupeřem potrestáno. Rád bych poděkoval klukům za výkon v zápase a první body, samozřejmě i týmu Suchdola nad Lužnicí, který navzdory počtu hráčů utkání se vztyčenou hlavou dohrál,“ těšilo asistenta trenéra Kladna Jaroslava Ježka.

Jediný celek, který odehrál zápas s čistým kontem, byla Hostivař, která se představila v Prachaticích. „I přes houževnatý výkon soupeře, který nepřestával být aktivní ani za nepříznivého stavu, jsme odehráli dobrý zápas. Při hře v plném počtu jsme byli lepším týmem a soupeře pustili do pásma sporadicky. Co prošlo, zlikvidoval Marek Drahoš. Gólově se třikrát prosadil výborně hrající Šťastný, ale pochvalu zaslouží všichni,“ byl spokojený s výkonem svého týmu Tomáš Grepl.

Tabulka Extraliga dorostu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
Elba DDM Ústí nad...
20 159:38 60
2.
HBC Plzeň
19 154:31 50
3.
SK Kelti 2008
18 152:28 43
4.
TGB Swietelsky...
18 79:57 34
5.
HBC Kladno
18 88:64 26
6.
TJ Blatná Datels
19 75:95 24
7.
SK Suchdol nad...
19 59:143 24
8.
HBC Prachatice
19 53:109 18
9.
HbC Zliv
18 36:100 13
10.
TJ Tatran...
19 34:108 9
11.
TJ HBC Olymp...
19 55:171 8