Extraliga juniorů

Junioři Kert Parku nadělovali, Ježci si připsali první vítězství! Třinec jede na vítězné vlně

Další víkend přinesl v Extralize juniorů osm zápasů. Nejlépe se dařilo Kert Parku, který vstřelil hned dvacet dva branek a během jednoho dne získal šest bodů! Dařilo se také dalším celkům, hodnocení z řad většiny týmů naleznete v článku níže.


Malenovice se ujaly vedení, Letohrad si však zápas pohlídal

Jasnou výhru si připsal Letohrad, který vstřelil Malenovicím sedm branek. „Do utkání proti Malenovicím jsme šli s dalšími čtyřmi omluvenkami hráčů základní sestavy a s velkým respektem. Nicméně jsme na soupeře chtěli aktivně nastoupit a nedat mu vydechnout, to se podařilo, přestříleli jsme soupeře v první třetině 23 ku 2, ale i tak po jednom propadu v obraně jsme prohrávali 0:1. V kabině ale bouře nebyla, nemohli jsme se prosadit přes výborně chytajícího Pepu Opavského, který u nás minulou sezónu působil. Od druhé třetiny jsme ale změnili jednu věc, šli důrazněji do brány a neslo to své ovoce a po zbytek utkání určovali ráz hry my. Chtěl bych poděkovat klukům z Malenovic za super férové utkání, hrálo se bojovně, tvrdě, ale vše ve sportovní rovině, krásný zápas!,“ neskrýval spokojenost hlavní trenér Letohradu Filip Červinka.

„Stál proti nám extrémně silný soupeř, ještě jsem neviděl takhle zodpovědný a organizovaný tým, jako byl Letohrad. De facto od začátku do konce zápasu nás drželi v pásmu. Ze začátku se nám taktika dařila, blokovat střely, vykrývat předem domluvené a nakreslené prostory, dokonce se nám povedlo hned z první střely dát gól. Vyhráli jsme třetinu, ale věděli jsme, že ten tlak nevydržíme furt a doufali jsme v chybu soupeře, ta však nepřicházela, za to přišly dva slepené góly a za chvíli třetí. Soupeř krásné góly nedával, byly to upracované a tečované střely, leč za trpělivost si je asi zasloužil. My jsme se snažili furt hrát naši zodpovědnou obranu a soupeře nepouštět do předbrankového prostoru. Porážka 7:1 asi nevypadá bůh ví, jak vesele, ale mančaft hrál na to, na co měl, každý hráč oddřel každé střídání a vzhledem k tomu, že my jsme nováčci a proti nám stál jeden z favoritů soutěže, tak musím hráče velice pochválit za bojovný a zodpovědný výkon. Soupeři gratuluji ke třem bodům a těšíme se na další měření sil s Jeleny,“ řekl po utkání kouč Malenovic Adam Kovařík.

Kert Park získal během jednoho dne šest bodů

Během jednoho dne odehrál Kert Park hned dva zápasy a připsal si šest bodů. Nejprve zdolal Svítkov 4:2. „Začátkem bych hlavně hodnotil naši hru. První gól ve druhém střídání nás asi trochu paradoxně zabrzdil, častá vylučování, čtyři tyčky, dalších pět nevyužitých tutovek a dvě inkasované branky v oslabení ukazují pro soupeře na lichotivý výsledek tohoto utkání. Musím však zmínit, že Svítkov hrál velice aktivně a má v kádru hodně šikovné hráče. Ve hře jsem si našel momenty, kdy jsme spíš koukali, co soupeř vymyslí a laxním přístupem jsme Svítkov nechali trochu kombinovat. Pravdou však je, že soupeř hrál v osobních soubojích na hraně a to, co mu oba sudí umožnili. Závěrem asi jen to, že nemůžeme sehrát víc jak polovinu utkání v oslabení. Tři tresty za zdržování hry při vyhození míčku v obranném pásmu prostě nechápu,“ byl i přes výhru zklamaný trenér Kert Parku Karel Manhart.

„Zápas splnil přesně to, co od juniorské soutěže očekáváme. Kert Park byl skvělý soupeř a disponoval hned několika urostlými hráči. Mrzí mě, že jsme do zápasu vstoupili se zbytečným respektem a řekl bych, že jsme mu tím darovali první dvě branky. Soupeř nám ukázal svoji vyzrálost a pro naše mladé kluky jsou to výborné zkušenosti. Trápí nás hra v obraně, na které budeme víc pracovat. Je potřeba přidat více důrazu okolo brankoviště. V útoku je potřeba být přímočařejší a musíme zlepšit i přesilovky. S výkonem hráčů jsem však nadmíru spokojen. Kluci ze sebe dostali maximum a vědí, kde nás tlačí bota. K bodu chybělo málo, ale soupeř v závěru zahrál zkušeně. Pochválit musím dnes skvělého Jirku Šťovíčka a famózní práci kapitána Jirky Dudíka, který odvedl nespočet černé práce. Věřím, že jsme dnes zaplatili nováčkovskou daň a v příštím zápase budeme zase o kus lepší. Tým začíná mít svoji tvář a budeme kousat,“ varuje pardubický Martin Hlavsa.

Druhý zápas byl již jasně ve prospěch Kert Parku, který zvítězil nad Ježky 18:0. „K druhému sobotnímu utkání jsme nastoupili po necelých třech hodinách odpočinku. Soupeř měl v nohách také dopolední utkání, a to vítězné s Bulldogs Brno. Hodnotit naši hru je těžké, možná bych uvítal víc jednoduchosti, někdy spíš rychlejší kombinace, ale jak říkám, soustředěnost se v takovýchto zápasech vytrácí. Bohužel zase dva úplně nesmyslné tresty za zdržování a špatné střídání, to byla snad jediná práce v tomto duelu pro oba rozhodčí, toho se musíme v dalších zápasech vyvarovat. Raději bych chtěl pochválit kluky a fanoušky na straně Ježků, kteří po celé utkání bojovali a fandili, nic nevypustili ani s narůstajícím skóre na naší straně,“ vzkázal Karel Manhart poklonu k soupeři.

„Vím, že když někdo vidí výsledek 0:18, tak mu naskočí úsměv na tváři a možná to bude i častější záležitost, ale tohle mě absolutně netrápí. Jde mi hlavně o to, aby kluci odmakali celý zápas, a i přes debakl viděli v našem vystupování smysl. Jsme "vesnický" klub bojující s Goliáši - nestydíme se za svoji cestu a věříme ji. Jako trenéra mě těší, že starší hráče nahradili ještě mladší a po zápase přijdou s tím, že pokud bude šance, chtějí si přijít opět zahrát. Na konci utkání byl i soupeř zaskočen, když slyšel potlesk od našich rodičů a sportovně jim poklepáním hokejek poděkoval. Nakonec doplním, že Plzeň připravila před soutěží celkem zajímavý model, kdy by se soupeři potkali na podzim pouze 1x a následně by se soutěž rozdělila na dvě, kde ti lepší by hráli s lepšími a horší s horšími, my se k tomuto modelu přiklonili a podpořili ho na rozdíl od některých jiných týmů, kteří se k tomuto neoficiálnímu nápadu nedokázali ani vyjádřit,“ vrátil se k možnému hernímu systému trenér Heřmanova Městce Jiří Kozel.

Ježci vyhráli těsně v prodloužení

Také Heřmanův Městec odehrál v rámci jednoho dne dva zápasy a v duelu s Bulldogs Brno byl úspěšný. „První utkání juniorské Extraligy nám ukázalo, jak složité bude si vůbec připravit střeleckou pozici, jak těžké bude bránit narostlejší soupeře, a že bez neustálého pohybu to prostě nepůjde. Soupeř nám odskočil v přesilovkách, ale tým věřil, že jsme v poslední třetině schopni vyrovnat, a nakonec se to i povedlo se sladkou tečkou v prodloužení. Pro kluky velká odměna,“ byl si vědom Jiří Kozel. „Zápas jsme měli velice dobře rozehraný, bohužel jsme ve třetí třetině udělali hrubé chyby, které nás stály plný bodový zisk,“ mrzelo naopak kouče Brna Martina Jaška.

Jasnou výhru zaznamenal naopak Třinec, který si poradil s Hradcem bez inkasované branky. „Po taktické stránce je stále v naší hře co zlepšovat, ale utkání jsme měli od první minuty pod kontrolou. Rozhodla koncovka první a začátek druhé třetiny, kdy jsme Hradci odskočili na 4:0, a poté už jsme zápas kontrolovali, a přidali ještě tři branky. Jen škoda, že ani dnes jsme se nevyvarovali zbytečných útočných faulů, těch máme v každém utkaní minimálně dva, a je třeba na tom zapracovat. Kluky ale musím pochválit hlavně za fyzický fond, který byl v uplynulé sezóně tragický. Letos jsme na tom zapracovali a v zápasech je to jasně znát. V nové sezóně nemáme problém běhat naplno celých 45 minut. To nám loni dělalo problém a podle toho vypadaly výsledky, kdy kluci nestačili soupeři už ve druhé třetině,“ jsou si vědomi zlepšení trenéři Třince Marek Hradečný a Lukáš Ditmann.

KOVO dosáhlo na tři body

Dva zápasy čekaly také na KOVO, v sobotu slavilo tříbodovou výhru proti Prachaticím. „Soupeři gratuluji k vítězství, je vidět, že i nadšení a dodržování pokynů může vést k výhře. Náš výkon se hodnotit nedá, protože žádný nebyl, jen obrovská ostuda. Doufám, že hráčům docvakne, že takto se k zápasům nepřistupuje a nebudeme jezdit na výlet jako dnes do Prahy,“ byl velmi zklamaný lodivod Prachatic Vít Čapek.

V pondělním utkání už KOVO na svého soupeře nestačilo a podlehlo Kladnu 1:4. „Opět stejná písnička, do utkání jsme vlétli a vedli jsme po první třetině 3:0. Ve druhé třetině jsme v aktivitě pokračovali, ale už jsme žádnou branku nepřidali, „ta produktivita“. Ve třetí třetině dobře hrající hosté zvýšili obrátky a z přesilovky snížili a my jsme začali hrát splašeně, ztráceli jsme balónky ve středním pásmu a nebýt výborně chytajícího Adama Pulce, tak nevím. Až v závěru jsme konečně proměnili asi šestý nájezd a zvýšili na 4:1. Za oba zápasy jsem spokojen, kluci odvedli kus práce a pokud dokážeme plnit v celém zápase, co si řekneme, tak budeme hrát parádní hokejbal,“ očekává trenér Kladna Jaroslav Procházka.


Hostivař vyzrála na Kladno

Kladenští hráči se představili i během soboty, kdy doma hostili Hostivař. „Do utkání jsme vstoupili aktivně, pohybem jsme donutili hosty k chybám, které znamenaly, že jsme po první třetině vedli dva nula. Ve druhé třetině soupeř zvýšil aktivitu a z tlaku snížil, po tom, co jsme obdrželi kontaktní branku, tak pak jsme hru vyrovnali. V té době se hrál vynikají hokejbal z obou stran. Pak, bohužel pro nás vstoupila do zápasu vyšší moc. Nejdříve nám nebyla uznána branka na 3:1 (bylo dříve odpískáno, než to brankář chtěl přikrýt, ale nepřikryl míček, který byl úplně mimo, bohužel pro nás to neodpískal rozhodčí, který měl přehled, ale rozhodčí, co byl ještě v naší obranné třetině). Pak bohužel přišla ještě další chybička, a to, když hosté vyrovnali z regulérního metrového ofsajdu a místo, abychom vedli po druhé třetině 3:1, tak byl stav na Kladně 2:2. Ve třetí třetině rozhodla lepší produktivita hostů z Prahy, my bychom potřebovali nejméně fotbalovou branku. Více to nemá cenu komentovat, tři body si po boji odvezli Hostivařští, kteří předvedli parádní výkon,“ smeknul před soupeřem Procházka.

„Vstup do utkání nám nevyšel podle představ. Kladno využilo našeho nedůrazu v obsazování hráčů v obranném pásmu a šlo do vedení. K tomu jsme se nevyvarovali zbytečných, někdy až hloupých faulů a tím dávali Kladnu šanci mít převahu. Uklidnily nás až branky Honzy Čejky, který svým pohybem na sebe vzal někdy i tři hráče, a přesto se dokázal prosadit. Nakonec jsme utkání zvládli a dovedli do vítězného konce. Zápas jsem si užil a jsem rád, že si Hostivař odvezla v sobotu z Kladna alespoň 3 body (úsměv),“ zhodnotil utkání také trenér Hostivaře Martin Davídek.

Ústí si poradilo s Dobřany bez inkasované branky

Elba DDM odehrála v sobotu zápas v Dobřanech, kde se jí podařilo neinkasovat, a i díky tomu slavila vítězství. „Myslím, že kluky můžeme za výkon proti Ústí pochválit. Příjemně překvapil mladíček v brance Lukáš Haváček, který ještě vloni nevěděl, co je hokejbalová branka. Znal z praxe jen školní hřiště na florbal. Práce v tréninku nejen u něj musí navazovat, jinak kluci vědí, co je čeká. Pád na ústa bývá bleskový. Chválím loňské žáky, A. Duchka, J. Gawendu či R. Vajdu, i oni se se svojí rolí poprali opět statečně. Tým bojoval a s velkým nasazením vydržel vzdorovat až do konce. Mladíci tedy dnes předvedli týmový výkon, škoda jen nevyužitých šancí. Mohlo to být ještě lepší. Také ale bereme v potaz soupeře, kterému k výhře v naší Pebal aréně sportovně gratulujeme. My pokračujeme trpělivě dál,“ řekl po zápase Václav Šlehofer st.

„Do první třetiny jsme vstoupili „lážoplážo stylem“, nepodstupovali jsme souboje na sto procent a celkově byla první perioda utahaná. Postupně jsme však přibírali na aktivitě, a nakonec jsme vybojovali utrápené vítězství 2:0, a to hlavně díky skvělému a sebevědomému výkonu brankáře Vaňka,“ pochválila strážce svatyně vedoucí Ústí Markéta Štroufová.