1. liga

Do čela tabulky se po derby vyhoupl Suchdol! V závěsu je Brno, které otočilo duely s Poličkou

Během uplynulého víkendu se měla uskutečnit čtyři prvoligová utkání, ale jedno z nich bylo odloženo. Hokejbaloví fanoušci byli okradeni o zápas Svítkova a Plzně. Zbylá tři klání nabídla pro oko diváka velmi zajímavé zápletky.

Suchdol si hladce poradil s Prachaticemi v jihočeském derby. Mladíci z pardubického Autoskla překvapili favorita z Malenovic na jeho vlastním hřišti. Buldoci s velkým štěstím zvládli obrat s poličskou Kometu o dva body! Více v reportáži.


Kometa promarnila vedení, Emmer zajistil obrat

HBK Bulldogs Brno vs. SK Kometa Polička 4:3pp (1:1, 0:2, 2:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 14. Toman (Klíma), 32. Emmer (Klíma), 36. Klíma (Emmer, Nazad), 50. Emmer (Baláč) – 10. Levý (Geba), 20. Štefka F. (Levý), 23. Tobiáš O. (Štefka F.).

Kometa přijela do Brna v neúplné sestavě, ale to Východočechy neodradilo od bojovného hokejbalu. To samé ale předváděli domácí hráči Brna. V prvních minutách Kometa zaznamenala dvě zranění, což ji značně oslabilo. Polička se hned na úvod zápasu dostala do lepšího tempa a snažila se dobývat Sterenčákovu branku. Hostům se podařilo dát gól v 10. minutě, kdy se po zajímavém řešení situace 3 na 1 trefil Levý, jenž vzal veškerou zodpovědnost na sebe. Kometa dále tlačila, ale velkou šanci spálil Jiří Tobiáš, který se po skvěle sehraném buly ocitl osamělý před brněnskou bránou. Minutu a půl před koncem úvodní části se Buldokům podařilo srovnat stav. Při přečíslení poslal Klíma míček doprava juniorovi Tomanovi, jenž si přesným projektilem z kruhu zajistil první trefu v mužské lize.

Domácí ihned na úvod druhé třetiny dostali přesilovou hru, ve které ale chybovali. Kapitán hostí, Filip Štefka, se dostal v oslabení do úniku, kde mu překážel brněnský Klíma. Štefka se přes bránícího hráče se štěstím proháčkoval a pohotovou střelou uklidil balón pod horní tyč. K tomu za tři minuty sekal brněnský Procházka a jeho faul potrestal Ondřej Tobiáš, který propasíroval balónek odrazem o horní tyč za Sterenčákova záda.

Závěrečná třetina byla velmi emotivní a zdlouhavá, protože se mnohokrát vylučovalo, a to hlavně na straně hostů. Hned ve 32. minutě si zahráli přesilovku hráči v šedém zbarvení, které dostal do kontaktu dobře nasměrovanou ranou zpoza modré čáry Filip Emmer. Poté se Východočeši museli bránit ve třech, čehož Brňané ihned využili, konkrétně se prosadil Klíma.

Kometa v posledních dvou minutách ještě Buldoky zavřela v jejich obranném pásmu, ale žádný gól to nepřineslo, a tak se muselo prodlužovat. Pětiminutové nastavení režírovali brněnští Buldoci a jen několik sekund před případnými nájezdy našel kapitán Baláč mezi kruhy volného Emmera, který ve své komfortní pozici nezaváhal, tudíž dva body zůstaly na jižní Moravě.


Polička dojela při vedení 1:3 z pohledu domácího Brna na častá vyloučení a Východočeši nakonec promarnili vedení. Zdroj fotky: Brněnský hokejbalový svaz.

Ohlasy trenérů:

Pavel Štefka (hlavní trenér SK Kometa Polička): „Brno je kvalitní tým a jeho důrazná hra dělá každému problémy. Nás může mrzet, že jsme přišli o vedení 3:1 po dvou třetinách. Věděli jsme, že Brno hraje výborně přesilovky, a když jich od mělo v poslední třetině hned několik, tak je využilo k vyrovnání. My jsme hráli dobře a hráče jsem pochválil, dělali jsme, co bylo v našich silách.“

Jan Emmer (hlavní trenér HBK Bulldogs Brno): „Oba celky nastoupily v neúplných sestavách, ale Polička jen ve 12 hráčích do pole (ani jeden z týmů nedohrál v plné sestavě) do parného odpoledne vzájemného zápasu v Brně. V první a druhé třetině se domácí nemohli dostat do tempa a vysoké napadání Poličky jim dělalo problémy. Ve třetí třetině začaly docházet hráčům Poličky síly a toho dokázali domácí využít k vyrovnání skóre zápasu, který se pro ně nevyvíjel dobře. V prodloužení potom domácí dokonali obrat. Zápas byl velmi bojovný, plný emocí a osobních soubojů.“

Jihočeské derby pro Suchdol!

HBC Prachatice vs. SK Suchdol nad Lužnicí 1:6 (0:1,1:2,0:3)

Branky a nahrávky: ??? – Tácha, Dlugoš M., Dlugoš, 2x Mátl, Škarda.

Suchdol v neděli odcestoval ke svému jihočeskému derby proti prachatickým Horalům. Hosté byli v okleštěné sestavě, ale přesto se výsledek vyvíjel v opačném směru. Suchdolští se dostali do vedení po zásluze kapitána Táchy. Prachatice se v první části zápasu hodně hledaly. Domácí sice 1. třetinu prohráli, ale ve druhé se snažili Suchdol napadat a zatlačit ho do obranného pásma.

Hosté vyčkali ve 2. třetině na příhodný okamžik a během 4 minut navýšili svůj náskok o dvě branky, tyto góly zařídilo duo bratrů Dlugošů. Pak přišla snaha domácích s výsledkem něco udělat. V tento moment Horalové obléhali Janákovu branku v přesilovce 5 na 3, kterou rázem využili a po dvou patnáctiminutovkách se šlo do kabin za stavu 1:3. Ve třetí třetině se ale tempa utkání ujali znovu hosté. Po gólech Mátla, Škardy a opět Mátla už na tabuli svítilo skóre 1:6 a domácí už neměli ani větší snahu se zápasem něco udělat. Suchdol tak opět zvítězil a ujal se prvního místa v tabulce.

Ohlasy trenérů:

Vít Čapek (hlavní trenér HBC Prachatice): „Byli jsme po celé utkání horším týmem. Jak je vidět, tak vysoká porážka v Malenovicích nebyla náhoda. Teď máme týden volna, nevím, jestli nám to bude stačit, abychom se vzpamatovali, ale horší už to být nemůže. Tak věřím, že se z toho dna zvedneme. Soupeři gratuluji k výkonu i výhře.“

Milan Dlugoš (hlavní trenér SK Suchdol nad Lužnicí): „Chtěl bych pochválit kluky za bojovný výkon. V oslabené sestavě předvedli vysokou fyzickou připravenost a vůli po vítězství. Získali jsme plný počet bodů z venkovních zápasů, takže jsme zatím velice spokojeni.“

Pardubičtí junioři překvapili! V tvrdé řežbě porazili Čamlíky!

HBC Malenovice vs. HBC Autosklo H.A.K. Pardubice "B" 2:4 (0:1,0:2,2:1)

Branky a nahrávky: 36. Medřický (Nohal, Vingárek), 43. Nohal (Hruboš, Vingárek) – 3. Langr (Deml), 27. Deml (Janeček), 28. Geisler (Langr), 45. Langr (Geisler, Foršt).

Na nepříjemný povrch tento víkend musela cestovat parta z Polabin. Dalo se čekat, že běhavý tým bude dělat Čamlíkům na asfaltu problémy. To se projevilo ihned ve 3. minutě, kdy se rychle prosadil Langr. Zápas se nesl v hektickém a velmi tvrdém duchu, kdy se Malenovičtí několikrát dostali na trestnou lavici. Víceméně hráli celý zápas v oslabení, což jim sebralo mnoho sil a hosté toho využili, navíc jejich snažení skvěle podpořil brankář, Pavel Foršt.

První třetina přinesla pouze jednu branku a bylo vidět, že Pardubice mají navrch. To stejné proběhlo ve druhé periodě, kdy Pardubice navyšovaly náskok ve 27. a 28. minutě. Konkrétně se prosadili Deml a Geisler. V poslední části zápasu se domácí trochu zvedli a celé utkání zdramatizovali dvěma góly. To ale bylo vše, na co se zmohli. V posledních vteřinách duelu pečetil pardubické 3 body Langr svojí druhou brankou v zápase.


Mládí předčilo zkušenost a junioři pardubického Autoskla si odvezli z Malenovic plný počet bodů. Autor fotky: Lenka Hrubošová.

Ohlasy trenérů:

Martin Novák (hrající trenér HBC Malenovice): „Dramatický zápas, kdy o úspěchu hostů rozhodla naše nedisciplinovanost a slabá efektivita v koncovce. Nechali jsme se rozhodit hrou soupeře, kdy hodně zákroků bylo na hranici pravidel a když jsme přitvrdili naši hru, tak jsme byli pravidelně vylučovaní. Do dalších zápasů musíme zlepšit zejména disciplínu. Konec zápasu jsme dokázali zdramatizovat a dostali jsme se na dostřel jednoho gólu, to ukázalo vnitřní sílu týmu.“

Jiří Doležal st. (hlavní trenér HBC Autosklo-H.A.K. Pardubice "B"): „Zápas v Malenovicích jsme začali dobře, když se tečí před brankářem domácích prosadil Niki Langr. Oba týmy se pak snažily dostat do šancí, ale ty vždy ztroskotaly na nekvalitním povrchu nebo v rukách gólmanů. Do druhé třetiny domácí vstoupili aktivněji, ale Pája Foršt v brance měl svůj den a podržel nás. Na domácích se začala projevovat podrážděnost a frustrace. Nechali si nasázet tresty a v podstatě nám darovali 3 body. V dlouhé přesilovce 5 na 3 jsme zvýšili na 3:0 a zdálo se být hotovo. Ve třetí třetině ale domácí brzy snížili na rozdíl dvou branek a vrátili se k hokejbalu. V těchto chvílích nás několikrát zamknuli, ale Pája byl nepřekonatelný. Prosadili se ještě jednou v oslabení, kdy jsme trochu laxně podcenili vyhozený míček, ale nic víc jsme jim již nedovolili ani při hře bez gólmana. Naopak se znovu prosadil Niki Langr a pečetil naši výhru. Když mám shrnout, co nám tento zápas dal, tak kromě tří bodů nic. Kluky musím opět pochválit za předvedený výkon a že se až na výjimky nenechali strhnout k  potyčkám. Taky doufám, že se zranění hráči brzy zotaví a budou fit na další zápas.“

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
SK Suchdol nad...
15 67:34 34
2.
TJ Blatná Datels
13 66:38 29
3.
TJ KOVO Praha
14 57:45 28
4.
Ježci Heřmanův...
14 55:39 27
5.
Vlčí smečka...
14 44:35 27
6.
HBK Bulldogs Brno
15 48:46 24
7.
SK Kelti 2008
15 56:51 23
8.
SK Kometa Polička
12 51:30 21
9.
HBC Tygři Mladá...
13 51:64 16
10.
TGB Swietelsky...
15 42:60 16
11.
HBC Nové Strašecí
15 48:70 12
12.
TJ Lokomotiva...
13 31:59 10
13.
HBC Malenovice
14 33:78 6