CROSSDOCK Extraliga

Trápila nás koncovka, utkání se nám ale povedlo, uznává Pastee hráč víkendu Radomír Vaněk

Hned první kolo hokejbalové Extraligy přineslo řadu povedených individuálních výkonů. Ve velké konkurenci nakonec mezi diváky na sociálních sítích získal nejvíce hlasů výkon Radomíra Vaňka z Ústí nad Labem, kterého jsme vyzpovídali v rámci rozhovoru.

Extraligové angažmá


Radomíre, můžete pro začátek hokejbalové veřejnosti osvětlit, jak se Vaše angažmá v extraligové Elbě zrodilo? Dostupné záznamy říkají, že jste v posledních letech nastupoval spíše v nižších soutěžích...

Dříve jsem hrával hokej a hokejbalu jsem se věnoval převážně v jarních měsících, takže na působení ve vyšších soutěžích to úplně nebylo. Nižší soutěže jsem však hrával už asi od svých 15 let. Před loňskou sezónou mě oslovil Honza Fedák (hlavní trenér Elby DDM Ústí nad Labem, pozn. red.), jestli bych neměl zájem stát se součástí týmu, což urychlilo i můj konec s hokejem.

Jak vypadala Vaše letošní příprava na sezónu?

Připravuji se v průběhu celé sezóny. V červenci jsem trénoval individuálně podle plánu od Jakuba Jirgleho, se kterým spolupracuji už několik let. Od srpna jsem trénoval s týmem na hřišti.

Jak jste se na konci přípravného období cítil?

Cítil jsem se dobře. Pauza byla dlouhá a všichni jsme se těšili na začátek soutěže. Hlavně David Magasanik (spoluhráč), ten už se těšil, že ho sekne konečně někdo jiný než já.


Radomír Vaněk zúročuje své zkušenosti z ledního hokeje a stává se tahounem Elby. Autor fotky: Ivana Laiblová.

Náročný zápas plný soubojů


Ohlédněme se za úvodním utkáním proti Plzni. S čím jste do tohoto zápasu šli a jak jste se na Mečouny připravovali?

V přípravě jsme se zaměřovali hlavně na systém naší hry. Čekali jsme náročný zápas plný soubojů, což se nakonec potvrdilo.

Poměrně brzo jste inkasovali, což může být zrovna proti houževnaté Plzni kritické. Přišel po této brance na střídačce na řadu nějaký důrazný proslov?

Pro Plzeň to byla hodně šťastná branka po nahození ze středního pásma. První třetina byla z naší strany opatrnější a byla znát absence přátelských utkání. Tvrdý proslov nebyl, jen přišly pokyny ke hře a upozornění na určité situace.


Elbě se vstup do sezóny povedl, když udolala Plzeň 2:1. Autor fotky: Ivana Laiblová.

Skvělý týmový i individuální výkon


V polovině zápasu jste díky Vaší brance srovnali. Vzešla branka z nějakého tlaku, nebo se také jednalo spíše o šťastnější zásah?

Byla to naprosto zasloužená branka, už před tím jsme měli velké šance a více ze hry. Celé střídání jsme drželi soupeře pod tlakem. Dostal jsem se k balónku na modré čáře, vystřelil a díky tomu, že kluci odvedli dobrou práci před brankářem, z toho byl gól.

Ke konci druhé třetiny bylo ještě veseleji. Byli jste na koni a Vaší druhou brankou otočili skóre zápasu ve svůj prospěch...

Bylo to vyústění našeho tlaku v průběhu celé druhé třetiny. Dostali jsme dvě přesilovky v utkání a obě jsme sehráli slušně. Vyměnil jsem si míček s Jirkou Tomášem a opět díky dobré práci kluků před brankou z toho byl gól.

Skóre zápasu už se nezměnilo. Se třemi body jste určitě spokojení, jak se ale trenéru Fedákovi zamlouval předvedený výkon?

S vítězstvím určitě panuje spokojenost. Soupeři jsme nic nedovolili a hlavě do obrany to od nás byl zodpovědný výkon, jen nás lehce trápila koncovka. Mohli jsme rozhodnout již dříve. Jak říkal můj první hokejový trenér Jiří Vrba: “Na výkon se časem zapomene, tři body ti zůstanou.”



Kaňkou jistě může být 6 vyloučení, což není malé číslo.

V dalších utkáních musíme být jednoznačně disciplinovanější, na druhou stranu to dost často byla vyloučení na hraně, která mohli rozhodčí odpustit.

Pokladníci se hlásí o příspěvek


Vy jste však získal ocenění hráče víkendu, tato skutečnost jistě potěší, že ano?

Jsem za to ocenění rád, na druhou stranu je zásluhou hlavně mých spoluhráčů. Jak na hřišti, tak potom při hlasování. Pokladníci obou týmů, kde působím, se už hlásili o příspěvek.


V příštím zápase vás čekají nepříjemné Dobřany. Co může na tento mladý, dravý tým platit?

Bude to souboj dvou dobře atleticky vybavených týmů. Určitě budeme chtít navázat na výkon proti Plzni, dostávat soupeře pod tlak a zvítězit.


>>VÝCHODOČESKÉ DERBY ŽIVĚ NA TVCOM.CZ<<

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9