Extraliga juniorů

Junioři Třince zažili snový start do sezóny! Letohrad udolal v derby Hradec, Hostivař se rozstřílela

Hned první víkend nové sezóny přinesl v Extralize juniorů osm zápasů. Tři celky nastoupily dokonce ke dvěma zápasům, z nichž se nejvíc dařilo Třinci, který slavil výhru v obou duelech. Po Brnu si poradil o den později také s Malenovicemi. Nejvyšší výhru si připsal Kert Park.


Dobřany nedokázaly zvítězit ani v jednom zápase

Již ve čtvrtek se spolu utkaly týmy Kert Parku a Dobřan. Domácí hráči ukázali, jak moc se na nový ročník těšili a svému soupeři vstřelili hned devět branek. „Po sobotním turnaji, který nebyl po taktické stránce příliš vydařený, jsme se ve čtvrtek proti papírově slabšímu soupeři ukázali v lepším světle a s relativně kvalitním výkonem jej dokázali porazit 9:1. První třetina ještě nebyla ve hře našich kvalit a trochu jsme se trápili, nutno podotknout, že hráči Dobřan do jednoho velmi dobře bránili. Po neuznaném gólu Lucky Manhartové, kvůli posunuté brance, jsme se zvedli a začalo nám to tam padat. Soupeř ztrácel síly a my jsme měli navrch. Nicméně myslím, že je stále co zlepšovat, hlavně v morálce a přístupu týmu jak k tréninkům, tak k zápasům. Dnes bych rád vyzdvihl hru Dana Číhaly, který ukázal své kvality i v útoku a rychlé ruce. A také Matyáše Jizbu, který po nemasném neslaném začátku sezóny, co se týče soustředění a tréninků, předvedl zatím svůj nejlepší výkon, jaký jsem od něj viděl. Chtěl bych poděkovat všem za relativně slušný zápas a doufám, že budeme výsledkově pokračovat na stejné vlně,“ přeje si asistent hlavního trenéra Kert Parku Jan Soudil.

Dobřany si nezlepšily náladu ani v sobotním zápase, kdy se představily na hřišti Rakovníku. Tentokrát se jim nepodařilo vstřelit ani jednu branku a bez té se vyhrát nedá. „Do zápasu v Rakovníku jsme vyběhli ve stejné sestavě jako v Praze na Kert Parku před třemi dny. Kluci ročníkově poskládaní od nejmladších 2007 až po 2002, byli tentokrát domácím vyrovnaným soupeřem až do konce zápasu. Branku jsme i přes šance nedokázali vstřelit, a tak tým kamaráda Pepy Moravce bere body zaslouženě. My se s mladíky musíme oklepat a v sobotu se opět postavit čelem jednomu z favoritů Extraligy, týmu Honzy Fedáka z Ústí nad Labem. V týdnu potrénujeme a poté na to vlétnem pěkně od podlahy,“ slibuje trenér Dobřan Václav Šlehofer.


Malenovice padly až po samostatných stříleních

Jasnou výhru si připsala Hostivař, která vstřelila Prachaticím hned osm branek. „Hosté byli rozhodně favoritem utkání. My jsme chtěli co nejvíce tuto pozici ztížit, řekl bych, že skoro dvě třetiny se nám to dařilo, ale nedůslednost v obraně, a hlavně Čejka na druhé straně, nám šanci na dobrý výsledek vzali. Je třeba se poučit z chyb, a i přes možná až krutý výsledek je třeba najít pozitiva, a to jsou výkony našich dorostenců, kteří poprvé zasáhli v soutěži juniorů,“ těšilo trenéra Prachatic Víta Čapka. „V Prachaticích jsme tentokrát utrpěli výhru. Pokud budeme chtít uspět i v dalších utkáních, budeme se muset zlepšit ve všech aspektech naší hry,“ nebyl i přes výhru spokojený kouč Hostivaře Jiří Vaniš.

Až po samostatných stříleních skončilo utkání mezi Malenovicemi a Svítkovem, ve kterém nakonec byli úspěšnější hosté. „V sobotu se Svítkovem jsme odehráli krásný zápas, šli jsme rychle do vedení a měli velký tlak, bohužel se nám nepovedlo vsítit další branky, a to se ukázalo jako klíčové. Jak utkání pokračovalo, tak jsme postupně ztráceli kontrolu nad situací zbytečnými fauly, a hlavně do nebevolajícím Ondřejovým vyfaulováním. Soupeř na začátku poslední části zabral a slepenými góly otočil zápas. Nám se podařilo srovnat a v prodloužení jsme opět narazili na naši střeleckou nemohoucnost. V nájezdech byl šikovnější soupeř. Gratuluji k výhře do Svítkova, odehrál se krásný zápas,“ byl i přes prohru spokojený trenér domácích.

„Do prvního zápasu juniorské Extraligy jsme šli s velkým očekáváním a věděli jsme, že nás proti Malenovicím na jejich asfaltu nečeká nic jednoduchého. Hned z kraje zápasu se po zaváhání naší obrany ve středním pásmu prosadily Malenovice. My jsme se snažili sžít s asfaltem a z počátku nám chyběla hlavně střelba. Druhá třetina branky nepřinesla, a tak jsme šli do třetí třetiny s cílem otočit vývoj zápasu. To se nám dařilo, když se konečně v 35. minutě prosadil po důrazu Lukáš Novotný a následně Matyáš Bláha. Soupeři jsme však zbytečně darovali přesilovku, kterou po důrazu okolo naší branky vyrovnal. Do konce zápasu jsme měli ještě pár šancí rozhodnout, ale nepodařilo se. V prodloužení se hrál opatrný hokejbal, a nakonec bonusový bod v nájezdech vystřelil nádhernou kličkou Denis Drbal. V brance byl jistotou Jirka Šťovíček. Tým chválím za týmový výkon, dobrou náladu na střídačce a víru otočit vývoj zápasu. Se dvěma body jsme spokojeni a nyní se těšíme na silný Kert Park a domácí premiéru v Extralize,“ řekl svítkovský Martin Hlavsa.

Třinci se podařilo vstřelit devět branek

První výhru si připsal Třinec proti Buldokům. „Premiéra nám bodově nevyšla, přitom jsme měli víc než dvě třetiny herní převahu. Trestuhodně jsme zahodili přesilovky, a to nás stálo úspěch v zápase. V závěru jsme museli otevřít hru a toho soupeř dokonale využil,“ byl si vědom brněnský kouč Martin Jašek.

Ve druhém utkání, které odehrál Třinec proti Malenovicím, dal o jednu branku méně než předchozí den. „Na prohru není žádná omluva, protože jsme vyhořeli v koncovce, soupeř nám nabídl spoustu přesilovek a my to nedokázali potrestat, na jeden gól se nevyhrává, a to, co jsme zahodili, to bylo až hrozné. První víkend v Extralize juniorů nám dal lekci a já doufám, že se z tohoto otřepeme a budeme lepší a silnější,“ přeje si lodivod Malenovic Adam Kovařík.

Ústí rozhodlo zápas s Plzní ve třetí třetině

Hned deset branek přinesl zápas Ústí s Plzní, který nakonec vyhrál domácí tým. „Do zápasu jsme vstoupili laxně a po první naší inkasované brance bylo jasné, že nás nečeká jednoduché utkání. Naštěstí máme v týmu kouzelníka Davida Magasanika, který na co sáhl, proměnil v gól. Musíme se vyvarovat zbytečným chybám a vyloučením, které nás příště můžou stát body,“ je si vědoma vedoucí mužstva Ústí Markéta Štroufová.

„Do utkání jsme vstoupili s odhodláním uspět, odčinit tu tak poslední propadák a připsat si první body do tabulky. I přesto, že výkon nebyl úplně ideální, tak se nám v prvních dvou třetinách dařilo vždy vést. Bohužel ale jen o jednu branku a domácí vždy dotáhli. Zápas se tak zlomil ve třetí třetině. Kdy jsme hned zkraje, po individuálních chybách, rázem prohrávali o dvě branky a byli jsme to my, kdo v tu chvíli musel dotahovat. Povedlo se nám však jen snížit a soupeř pečetil vítězství gólem do prázdné branky při power play. Věřím, že to byl po povedeném přípravném turnaji jen zdvižený prst nad podaným výkonem, že takhle teda ne,“ neskrýval zklamání trenér Plzně Tomáš Semera.

Hradec se prosadil až v závěru

V utkání mezi týmy Hradce a Letohradu padaly branky až v závěrečné části, kterou rozhodl Letohrad. „Od začátku zápasu jsme věděli, že základem možného úspěchu musí být stoprocentní hra vzadu, přebírání hráčů a zmenšování prostoru pro zakončení. Letohrad má bez ohledu na pořadí střídání kvalitní a zkušený tým, kluky, kteří nastupují i v mužské Extralize, což bylo v zápase hodně vidět. Paradoxně celý náš závěrečný plán padl ze začátku 3. třetiny, kdy jsme za stavu 0:0 dostali takový smolný gól po teči dokonce snad jednoho z našich hráčů. Po gólu v přesilovce na 0:2 jsme to museli trochu otevřít a povedlo se nám snížit. Ovšem pak se individuálně prosadil Faltus, a bylo po zápase. Jsem hodně spokojený s přístupem všech hráčů i s výkonem gólmana "Fugase", kteří celý zápas odmakali jak fyzicky, tak i takticky. Hodně se mi líbila i druhá "brázda" složená z mladších ročníků, která se nakonec i prosadila. Tak, jak my jsme hráli dobře vzadu, tak Letohrad zahrál hodně kvalitní střední pásmo, takže i když jsme vybojovali míčky, většinou jsme je ve středním pásmu zase ztráceli, ať už zbrklým řešením méně zkušených hráčů nebo zkušeností soupeře. Na první zápas to mělo z obou stran kvalitu i tempo, víme na čem dál pracovat a jdeme od zápasu k zápasu,“ upozornil hradecký Michal Koza.

 „Do utkání jsme chtěli nastoupit vzhledem k osmi omluvenkám hráčů základní sestavy s obrannou taktikou, ale soupeř se ještě více zatáhl, tak jsme reagovali aktivní hrou. Soupeře jsme první dvě třetiny k ničemu nepouštěli, ale Hradec výborně zónově bránil, spoustu střel zblokoval a my se nadřeli v kombinacích proti tuhému valu. Před závěrečnou částí muselo dojít k důrazné promluvě, aby hráči napadali soupeřovy hráče s míčkem klidně ve třech, a hned zkraje třetí třetiny to neslo své ovoce, uklidnili jsme se vedoucí brankou a další v naší početní převaze. Soupeř pak po hrubé chybě dvou obránců dávajících si přednost na naší modré snížil, ale kluci se hned vrátili k naordinované hře a pojistili vítězství dalším gólem. Na úvod to byl dost náročný zápas, hlavně v podobě dobývání perfektně takticky připraveného soupeře, ale za tři body jsme nesmírně rádi a hráči zaslouží pochvalu za to, že zůstali na rozdíl ode mě (úsměv) po celý zápas v klidu a dotáhli ho do vítězného konce,“ těšilo kouče Letohradu Filipa Červinku.