Reprezentace

Současná dvacítka má obrovský potenciál, v budoucnu bude z čeho čerpat, je přesvědčený Donauschachtl

O skvělém triumfu reprezentační dvacítky na kvalitně obsazeném kladenském Páňa Cupu jsme vás již informovali. Jak celý turnaj a předvedené výkony hodnotí asistent hlavního trenéra juniorského týmu Jan Donauschachtl? Nejen o tom se zkušený kouč rozpovídal v rámci rozhovoru.

Současná dvacítka je výjimečný ročník

Na začátek se ještě vrátíme k nedávnému nepříjemnému období. Měl jste i po přesunutí Mistrovství světa juniorů chuť u týmu o rok déle působit? Nemusel jste hledat potřebnou motivaci?

Jestli to mělo být letos nebo bude za rok nehraje roli. Důležité bylo, že této partě hokejbalistů šampionát nezrušili, protože je to výjimečný ročník, který si svůj mládežnický vrchol zaslouží a já chci být samozřejmě u toho.

Přesunutí šampionátu tedy stejně jako naprostá většina vítáte.

Ano, vítám, ale má to také své „ale“. Díky tomuto posunu o svůj šampionát dvacítek zřejmě přijde ročník 2002, a to je velká škoda. Další „ale“ může být i u posunu šampionátu mužů, kde každý rok navíc bude u některých hráčů znát.


Národní tým do 20 let po loňském 2. místě letošní Páňa Cup ovládl! Autor fotky: Ivo Duchoň.

První reprezentační akcí před nastávající sezónou byl Páňa Cup. Ten pro tým vzhledem k silnému obsazení představoval velmi dobrou herní prověrku, je to tak?

Momentálně je to nejlépe obsazený letní turnaj a my jsme druhý rok po sobě moc rádi, že nás Milan Maršner (vedoucí úseku reprezentace a funkcionář HBC Kladno pozn. red.) pozval a za to mu patří velké díky. On sám nejlíp ví, že pro juniorské reprezentace je to ta nejlepší příprava.

Byl jste spokojen s tím, jak přijeli nominovaní hráči připraveni? Přece jen byli velmi dlouhou dobu odkázáni na individuální přípravu.

Bylo vidět, že v klubech se přes léto trénovalo anebo se hráči připravovali individuálně. Dlouhá pauza navíc znamená i větší sportovní hlad po zápasech. Nikdo z nominovaných fyzicky nezaostával, a i když jsme turnaji odehráli na tři formace, fyzička vydržela až do konce.

Kluky nesvazujeme složitou taktikou

Jeli jste na turnaj spíše za účelem vidět hráče po delší době v zápase, nebo jste kladli velký důraz i na konečné umístění?

Já osobně na kempy jezdím vždy jen pozorovat hráče v různých situacích, a to jak na hřišti, tak mimo něj. Nezatěžujeme kluky přílišnou taktikou, prostě to hodně necháváme na nich. Kdysi dávno jsem měl tyhle turnaje moc rád, hraje se tu klasický „malý“ hokejbal, ne ten „velký“, mezinárodní, ale pak jsme jednou jeli do Nového Strašecí, párkrát jsme byli pozvaní do Plzně a teď na Kladno – smysl to má. Sice tu nenatrénujeme mezinárodní hokejbal, ale kluky tu učíme vyhrávat, a to je taky nesmírně důležité.

Turnajová nominace se na první pohled zdála poměrně úzká. Je to třeba z důvodu, abyste viděli hráče co nejvíce na hřišti?

Nominovali jsme standardně 22 hráčů. Byly tam nějaké omluvenky kvůli dovoleným, tak jsme dopozvali náhradníky a bohužel dva dny před turnajem se nám omluvili další hráči z důvodu zranění a prakticky na poslední chvíli už nebylo koho donominovat. Nakonec ale všechny týmy hrají na tři formace a zvládnou to, tak proč by ti nejmladší také nemohli turnaj odehrát na tři.


Na úvod turnaje jste si jednoznačně poradili s Mostem. Odpovídá dobrý výsledek výkonu, nebo jste i přesto u hráčů nacházeli po dlouhé pauze nějaké nedostatky?

Trochu jsem tento vývoj očekával, protože Most buduje nový tým, má nového trenéra, nové hráče a vše si musí sednout. To nemůže fungovat hned. My jsme do zápasu vstoupili aktivně a zejména náš pohyb dělal soupeři největší problém. Navíc když máte v týmu reprezentačně probuzeného střelce Magasanika, dopadl zápas jednoznačně v náš prospěch.

Stopku vám nevystavilo ani Kladno, které jste zdolali po nájezdech. Domácí patří ke špičce Extraligy, není ale nakonec pět obdržených branek příliš?

Po třech střídáních jsme vedli 2:0 a domácí jsme asi trochu zaskočili. Nicméně ač mají mladý tým, tak je nesmírně zkušený, mají dobré gólmany a kdybych měl zavzpomínat, kolikrát se mi v kariéře stalo, že Kladno srovnalo zápas v závěrečných minutách, tak mě to ani nepřekvapilo. Mám spíš radost z toho, že jsme zkušeně odehráli prodloužení a zvládli následné nájezdy. To jsou ty důležité momenty, které je potřeba sledovat.


V neděli jste vysoko zdolali Pardubice. V čem byl tento zápas oproti tomu s Kladnem jiný? Pardubice patří v lize kvalitativně na špici, právě na úroveň Kladna.

Pardubice zakončily sobotu debaklem s Mostem a proti nám se chtěly odrazit ode dna. Bohužel pro ně jsme jim to moc nedovolili. Zápas byl vyrovnaný a o výsledku rozhodly 2 góly, které jsme vstřelili v rozmezí pěti sekund a utkání jsme pak až do konce kontrolovali. Bylo těžké bránit jejich elitní formaci, ale ty další dvě jsou vlastně vesměs jen o rok dva starší než naši kluci, čili to z naší strany bylo bez respektu.

Poslední zápas se týmu povedl nejméně. Čím to? Mohlo to být způsobeno třeba náročným programem turnaje, či kvalitou soupeře – Kert Parku?

Možná právě ten respekt k hvězdám soupeře, možná rozhodlo to, že jsme jim „půjčili“ Lukáše Lhotu, který proti nám měl 7 kanadských bodů. Možná jsme soupeře trochu podcenili v úvodu, kdy soupeř čtyřikrát vystřelil a vstřelil 4 góly a možná, nejpravděpodobnější verze, bude ta, že jsme před zápasem měli jisté vítězství v turnaji a klukům se prostě už moc nechtělo. O přestávce byla v kabině trochu bouře. Kluci si museli opět uvědomit, že tu vlastně bojují o nominaci a takovým výkonem si pomalu a jistě zavírají dveře. O reprezentační dres se přeci bojuje v jakékoliv situaci!


Skvělé výkony a prvenství na turnaji

Tímto počinem jste vylepšili už tak skvělé 2. místo z loňska. Jaké máte z turnaje celkově pocity?

Převládá spokojenost. I přes závěrečný nezdar jsme na Kladně předvedli rychlý, účelný, kombinační hokejbal a kluci mohli odjíždět s hlavou vzhůru. Nejlepší pochvalou je vždy kritika tribun a tam já jsem slyšel jen slova chvály. Tahle dvacítka má obrovský potenciál a ať už to ve Švýcarsku dopadne jakkoliv, našim cílem je i vychovávat a připravovat hráče pro „áčko“ a myslím si, že v budoucnu bude z čeho čerpat.


Jaký je plán pro nejbližší období? Čeká vás opět nějaký turnaj nebo se najede na klasický systém vícedenních kempů a soustředění?

Pro nás je nejlepší příprava herní příprava. Trénovat systém budeme hodně až na závěrečných soustředěních za rok v červnu. Proto bychom rádi absolvovali minimálně ještě jeden turnaj v únoru a nejbližší akce bude snad ještě letos v prosinci, a to společné soustředění s reprezentací mužů. Ta by taky mohla být herní.