Zahraničí

Přesun do Švýcarska? Dosažení mé osobní mety, nezastírá Martin Kunzmann

Nová hokejbalová sezóna je, doufejme, už za dveřmi. Začátkem září se rozeběhnou boje v Česku, na konci nadcházejícího měsíce pak i ve Švýcarsku. A to bude nový začátek i pro plzeňského čtyřiadvacetiletého odchovance Martina Kunzmanna, který hlásí velký přesun do Grenchenu Limpachtal!

Klubu záleží na přípravě skvělých podmínek

Martine, od příští sezóny se zařadíte mezi další české hokejbalové hráče, kteří svoji kariéru spojí se Švýcarskem. Kdy poprvé Vás toto spojení reálně napadlo?

První kontakt s Grenchenem proběhl po únorovém turnaji Pilsen Challenge. Nebylo to ale závazné. Grenchen projevil zájem, mě upřímně Švýcarsko lákalo, takže jsem byl z nabídky nadšený. Vše se ale začalo řešit, až když svaz oficiálně anuloval sezónu. Do té doby jsem se chtěl soustředit na sezónu s Plzní.

Nebojíte se naopak toho, že dlouhá doba bez pořádného ostrého hokejbalu by mohla trochu Váš švýcarský začátek poznamenat?

Určitě se toho nebojím. Naopak. Takovou chuť hrát jsem dlouho neměl! Přípravu jsem si díky dlouhé pauze mohl dobře naplánovat, takže se cítím připravený.

Předpokládám, že s klubem už máte podepsanou nějakou smlouvu, v podstatě jakožto částečný profesionál. Jaký je to pocit, podepsat nějaký zahraniční transfer ve sportu, ve kterém se tolik let snažíte neustále zlepšovat?

Čte se to samozřejmě krásně, ale pořád je náš sport, bohužel, na takové úrovni, že se o profesionálních transferech samozřejmě nemůžeme bavit. Pro mě osobně to je ale dosažení mety - splněný sen. Pocit je to skvělý, hokejbal je pro mě vstupenka zkusit si jiný styl života.


SHC Grenchen-Limpachtal přistupuje k hokejbalu profesionálně a těší se široké hráčské základně včetně týmu žen. Zdroj fotky: facebook.com 

Velká podpora i pomoc od spoluhráčů

Pojďme zpět k Vašemu angažmá v Grenchenu, jak to budete mít například s prací? Určitě Vám v tomto směru pomohl klub, kde budete pracovně začínat?

Grenchen a všichni lidé kolem jsou neskutečně ochotní. Záleží jim na tom, aby nám připravili opravdu dobré podmínky. Klub nám zajistil vše, co k životu ve Švýcarsku potřebujete. Ubytování, všechny úřední dokumenty i pracovní smlouvu. Doufám, že jim tuhle ochotu oplatím při zápasech!

Jdete do Švýcarska sám? A co jazyk, pracujete na něm třeba teď přes léto hodně intenzivně?

Do Švýcarska jsem odjel sám. Doma na mě čeká přítelkyně Aneta s naším psem (úsměv). Jazykové základy mám. V praxi to vypadá tak, že se domluvím „rukama, nohama“ (smích). Od září budu mít 4x týdně jazykový kurz.

V klubu působí také další bývalý plzeňský hráč, Jaroslav Pauer. Jak hodně právě on ovlivnil Vaše rozhodnutí?

Jarda je skvělej parťák. Věděl jsem, že mi na začátku hodně pomůže a jsem mu za to vděčný. Jde i o to, že se hecujeme a chceme urvat úspěch, v tomhle jsme nastavení stejně! Obrovskou podporu mám od celé svojí rodiny i od svého dlouholetého parťáka Martina Davídka a Snus Stars! Kluci z plzeňské kabiny nám taky přejí úspěch. Hlavně od Michala Slance jsem dostal spoustu užitečných rad, protože v Grenchenu strávil 4 sezóny. Na motivaci a podporu si nemůžeme stěžovat.

Momentálně už jste tedy ve Švýcarsku?

Ano, aktuálně se už s týmem připravuji na sezónu. Tento víkend je týmové soustředění. Do konce srpna je příprava zaměřená na kondici a sílu. Od září potom už na hřišti a na konci září již začíná sezóna.


Martin Kunzmann se v Grenchenu setká s dalším plzeňským odchovancem Jaroslavem Pauerem (třetím zleva čelem v modrém dresu). Zdroj fotky: fcb SHC Grenchen-Limpachtal

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9