Ženy

Popravdě mě mrzí, že Slavia vážně letos nebude, bude to zvláštní, nezastírá Manhartová

Liga žen bude v nové sezóně jiná, už nyní je totiž jisté, že pozná nového vítěze. Po deseti výhrách Slavie usedne na trůn někdo jiný. Pražský celek totiž tentokrát mezi přihlášenými chybí. Důvody vysvětlila tahounka ženského týmu Slavie a národního týmu žen Lucie Manhartová.

Během sezóny jsme sháněly i úplně nové hráčky

Velkým překvapením pro příští ročník Ligy žen je, že v ní nebude figurovat po dlouhých letech Slavia, z jakého důvodu?

Už tato sezóna, která se nakonec, pro nás nejspíš naštěstí, anulovala, byla pro nás velmi náročná. Dát dohromady tým o deseti hráčkách s gólmankou bylo občas nad naše síly, takže na zápasy dojížděly i zraněné hráčky do počtu. Během sezóny jsme sháněly i úplně nové hráčky z podobných sportů, například z florbalu, anebo dokonce i fanynky, abychom aspoň mohly do turnaje nastoupit, a to nemluvím o gólmance. Sice je na naší soupisce přes dvacet jmen, bohužel aktuálních hráček, které se tomu ještě chtěly věnovat, měly na to čas a nebyly zraněné, bylo opravdu jen pár. A celé se to projevilo i na našich výsledcích. Proto jsme se domluvily, že si dáme letos pauzu.

Jak těžké bylo udělat rozhodnutí po ročníku, který byl anulován?

To, že byl ročník anulován, nám celkem nakonec hrálo do karet. Pro Slavii by to mohlo dopadnout špatně a určitě by to pak hráčky špatně skousávaly. (smích) Rozhodnutí, že letos jako Slavie nenastoupíme bylo jednoznačné po měsíčním shánění gólmanky, kterou jsme nesehnaly. A vlastně jsme se tak rozhodly i proto, že by nás tuto sezónu bylo zase jenom deset kusů, s tím, že dvě z nás jsou polozraněné a nemohly by na všechny turnaje, některé hráčky budou tento rok upřednostňovat hokej (čeká je kvalifikace na olympiádu), některé by nemohly na všechny turnaje kvůli práci a dokonce ani já bych kvůli Extralize juniorů nebyla schopna jezdit na všechny turnaje. Proto jsme se rozhodly, že to letos nebudeme hrotit, dáme si jako Slávka rok pauzu, dáme šanci taky jiným týmům vyhrát si to zlato. Já osobně si myslím, že by se celá soutěž mohla i zkvalitnit, být ještě víc vyrovnaná, když každá půjdeme pomoct do jiného týmu. My to vlastně udělaly pro budoucnost ženského hokejbalu. (smích) Né, kecám. (smích) Už to prostě jen nebyla Slavia, jaká bývala, tak si dáme pauzu a uvidíme, co bude dál.

Zrovna v letošním roce se vám příliš nedařilo a před anulováním soutěže jste byly na čtvrté příčce, čím to bylo?

Jak jsem už říkala, bylo nás málo, jezdily jsme na turnaje v sedmi lidech s tím, že jedna z nás šla do brány. Takhle se to hrát nedá. Ke všemu, jelikož jsme Slavie, tak se všechny týmy proti nám snaží mnohem víc, než když hrajou proti jinému týmu, všichni nás chtějí porazit nebo nám to aspoň znepříjemnit, což se letos dařilo vcelku všem. (úsměv) Ty zápasy tak pro nás byly občas vážně náročné a podle toho ty výsledky taky vypadaly.

Není žádným tajemstvím, že v kádru byly hráčky z celé republiky, jak těžké bylo skládat tým dohromady a sehrávat se?

Jelikož jsme všechny odjinud, společné tréninky jsme nikdy neabsolvovaly, takže jsme se nesehrávaly. (smích) Náš hlavní úkol byl, a snad zase bude, dát co nejvíc gólů, zahrát si, nahrát si. Poslední pravidlo platilo hlavně pro mě. (smích) A také samozřejmě vyhrát. Do loňska nám to vycházelo. Co se týče toho skládání, vždycky jsme to nějak zvládaly, tuhle sezónu to bylo ale vážně celé na nic, bylo nás málo, dost lidí bylo zraněných, nebo svou hokejbalovou kariéru po MS v Košicích ukončilo. Proto jsme se i rozhodly, dát si pauzu, jít pomoct do týmu, který máme nejblíž a uvidíme, co bude za rok.


Slavia v roce 2019 vyhrála svůj 10. titul Ligy žen. Zdroj fotky: hokejbaltym.rajce.idnes.cz 

Každé vítězství chutná skvěle

Bylo tomu tak, že tým obsahoval pouze reprezentantky nebo ne?

Říká se to, ale nemyslím si. Ženský hokejbal nemá zase tolik registrovaných hráček, není tady taková konkurence, takže dostat se do reprezentace, nebo jet alespoň na nějaký reprezentační kemp, není úplně tak náročné. Takže ano, většina hráček z našeho týmu se někdy na reprezentační kemp dostala, ale tak je to v mnoha jiných týmech. Ale to jsou pořád nějaké spekulace, že Slavia byla plná hokejistek, teď, že byla plná reprezentantek. Ženskému hokejbalu by prospělo méně spekulovat, vymlouvat se a hledat chyby u jiných nebo jinde a spíš více trénovat, makat a snažit se být lepší než ty reprezentantky ze Slavie.

V minulém roce jste si došly již pro desátý titul, chutnalo to vítězství pořád stejně?

Každé vítězství chutná skvěle! Pokaždé si to snažíme pořádně užít, protože nikdy nevíš, co bude příští sezónu. Ale je to takové smutné v tom, že nás jako Slavii nikdo nemá rád, nikdo nám nikdy nefandí, nikdo nám to nepřeje. Což nás ale samozřejmě vedlo k tomu, že jsme chtěly ještě víc za každou cenu vyhrávat. (úsměv) Na letošní sezónu jsem zvědavá, jak dopadne. Myslím, že by to mohlo být napínavé až do konce.

Jedná se pouze o sezónní výpadek, nebo se návratu tohoto celku již nedočkáme?

Já doufám, že je to jen na rok, a že se na příští sezónu zase dáme dohromady a pojedeme na další desítku. (úsměv)

Jak to vypadá s hráčkami, které za tým nastupovaly, kam půjdou? Kde uvidíme Vás?

Popravdě přesně nevím, co si kdo domlouvá, holkám jsem napsala pár týmů, kde určitě budou za jakoukoliv posilu rádi. Takže se uvidí. Já doufám, že se tím soutěž ještě více zkvalitní a bude to více vyrovnané. Já se zatím rozmýšlím mezi dvěma týmy a uvidíme, jak to dopadne. (úsměv)

Jak náročné bude najednou nastupovat proti svým spoluhráčkám?

S tímhle asi problém mít nebudu, jsem zvyklá nastupovat proti svým spoluhráčkám z reprezentace, tohle bude hodně podobné. Jen mě popravdě mrzí, že Slavia vážně letos nebude, bude to zvláštní. Nicméně plánuji letos poslat na krk další zlatou medaili, tak se mi to snad s mým novým týmem povede. (úsměv)


Tabulka Liga žen

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
TJ Sršni Svitavy
15 42:10 39
2.
HBC Prachatice
15 39:10 38
3.
HBC Svítkov Stars...
15 35:11 38
4.
Panthers Kadaň
15 36:31 26
5.
HBC Enviform Třinec
15 19:28 16
6.
HBC Plzeň-Litice
15 13:31 13
7.
SK Kelti 2008
15 13:39 7
8.
HBC Pardubice
15 3:40 3