Reprezentace

Odložené mistrovství? Zkušení hráči mají i tak chuť pokračovat, těší Jiřího Mašíka

Jarní situace nejen ve sportu poznamenala také hokejbal. Konkrétně i plány reprezentace na příští rok, mistrovství světa seniorů bylo totiž přesunuto a změny tak musel udělat i realizační tým kolem hlavního kouče Jiřího Mašíka. Jak plány vypadají a proč se nakonec reprezentace nyní nesejde?

Mladé hráče sledujeme, teď však mají svůj tým

Trenére, nejprve dost důležitá otázka na začátek. Jak už déle víme, seniorské mistrovství světa se z příštího roku odložilo až na léto 2022. Jak se na toto díváte? Vidíte to jako komplikaci nebo naopak pozitivum? 

Bereme to jako fakt. Nic s tím stejně neuděláme a nemá cenu to řešit nebo být naštvaný. Všechny týmy to mají stejně. Upravíme přípravu a jedeme dál. 

Některé mladé hráče může jeden rok k dobru vystřelit nahoru, někteří starší ale zase naopak mohou skončit. Napadla Vás i tato myšlenka, abyste nepřišel směrem ke Kanadě o některého ze zkušených tahounů? 

Samozřejmě jsme to ihned řešili. Se zkušenými hráči, nechci totiž říkat starými (usmívá se), jsem se spojil. Řešili jsme, jestli mají chuť dál o národní tým bojovat, i když je další šampionát o rok posunutý. Jsme rádi, že všichni hráči chtějí zabojovat o místo v sestavě. Zároveň doufáme, že mladí hráči vytvoří zdravou konkurenci. Potenciál mají, jen to musí potvrzovat dlouhodobě a stále na sobě pracovat. 

Zmiňujeme mladé hráče, i oni budou hrát své dvacítkové mistrovství o rok později, tedy až příští rok v červnu. Je to pro vás plus? V týmu je určitě několik více než zajímavých hráčů, kteří si svými výkony nebudou říkat jen o nominaci na vaše kempy, ale i o závěrečnou soupisku. Souhlasíte?

Dá se říct, že ta situace je stejná, jako by se to neposunulo. Necháme mladé hráče odehrát mistrovství do dvacet let, a pak si vytipované kluky vyzkoušíme. Je v jednání Mistrovství Evropy na léto 2021 a rádi bychom udělali tým ČR a tým ČR U23, ale zatím je to v plenkách, tak uvidíme, jak to dopadne. A určitě souhlasím, že tam pár zajímavých jmen je.

Máte na některé nyní detailnější hledáček?

Ty hráče sledujeme. Nejdříve ale musí odehrát své mistrovství a tam by tito adepti měli být hlavními a viditelnými tahouny. I proto jsme se domluvili, že je nebudeme zvát na kempy A týmu reprezentace, aby se plně soustředili na svůj šampionát ve Švýcarsku.


Naposledy se národní tým mužů sešel k přípravě 15. února v Dobřanech. Autor fotky: Radek Mašík.

Srpen nakonec bez reprezentace

Po dlouhé době jste se na reprezentačním srazu měli sejít na konci srpna, a to na zcela novém hřišti ve Svitavách. Proč však došlo nakonec ke zrušení této přípravy?

Bohužel, je to hned z několika důvodů, proč jsme ten kemp museli zrušit. Mělo to být mezinárodní soustředění, ale soupeři kvůli krácení dotací na sport nedorazí. Navíc některé týmy mají v tom termínu klubové soustředění a přišly i další omluvenky. Proto jsme se po dlouhém přemýšlení rozhodli soustředění zrušit.

Z jakých důvodů a kolik těch omluvenek přišlo?

Omluvenek bylo opravu dost, a to z důvodů klubových věcí i dovolených.

Už tedy víte budoucí plány? Chystáte nějaká přípravná utkání ještě tento rok?

Řeší se zimní mezinárodní turnaj v Plzni. A termín možná bude v prosinci po skončení podzimní soutěže. Vše je ještě v jednání. Chtěli bychom těžkou mezinárodní zkoušku. Situace s koronavirem nám to trošku narušuje, ale doufám, že už se to zlepší a příprava bude probíhat standardně.