2. liga

Ve 2. Lize na severu Čech se představí nový tým Vlčí smečka Ústí nad Labem!

O nové hokejbalové týmy je nouze, a proto ze severu Čech přišla dobrá zpráva o založení nového týmu z Ústí nad Labem. Vlčí smečka Ústí nad Labem, jak zní celý název klubu se už prezentovala na ústeckém turnaji Coma cup, kde dosáhla na druhé místo a chystá se taky na Memoriál Jindřicha Borůvky.

Vlci se prezentovali promo videem na sociálních sítích, které se dle majitelů povedlo a kluci z Ústí nad Labem chystají i další povedené akce, které by měly pomoc hokejbalu samotnému. Martin Zdvořáček, který spolu se svým bratrem a dvěma kamarády klub založili, nám zodpověděl několik otázek o založení týmu, jeho chodu a cílech do nadcházející sezóny.


Od Surikat k Vlkům

Otázka hned na začátek. Jak vás napadlo, že si založíte vlastní hokejbalový klub?

Ta idea už existuje hrozně dlouho. Popravdě nám v tom asi hodně pomohl každoročně pořádaný Summer Junior cup, kam jsme se pravidelně přihlašovali a já osobně jsem měl touhu založit vlastní tým už od té doby. Druhá věc je ta, že jsme si postupně vytvořili dobru partu, kterou hokejbal propojuje. Takže ta otázka ležela na stole už delší dobu. Hodně z nás se loni sešlo v týmu Dukly, ve 2. Lize a zápasy jsme si ohromně užívali, chtěl bych proto znovu poděkovat klukům z Dukly, že nám dali chuť do hokejbalu. Hodně z nás tehdy nemělo čas chodit pravidelně a nechtěli jsme zakládat něco, kde nevidíme budoucnost, nebo na co nebudeme mít čas. Usoudili jsme, že teď přišla ta správná doba.

Jak jste přišli k názvu Vlčí smečka, byly i jiné návrhy na název?

Popravdě nevím, kdy to přesně vzniklo. Jestli se nepletu, tak jako první o naší partě jako o vlčí smečce začal mluvit Srny (poz. red. Petr Strnad). Líbilo se nám, že smečka vzbuzuje představu o kolektivu, který má společný cíl a takhle přesně chceme i vystupovat. Pracovní název, nad kterým jsme reálně uvažovali, byl Surikaty Ústí nad Labem. Surikaty má snad každý rád a ve sportovním prostředí bychom byli asi unikát. Sedli (pozn. red. Jan Sedláček) byl z nápadu založení týmu tak nadšený, že si nechal surikatu dokonce vytetovat. Pak nám přišlo jako super nápad název změnit.


Logo nového týmu se povedlo.

Oznámení o založení „bojovkou“

Jak dlouho trvaly přípravy na založení klubu? Co vše to obnášelo?

Na založení jsme se připravovali dlouho, a ještě ani nemáme všechno dotažené k dokonalosti. Těch náležitostí je opravdu hodně. Začali jsme založením vlastní společnosti s ručením omezeným, skrz kterou budeme tým finančně i organizačně řídit. Pokračovali jsme přes soupisku, tvorbu rozpočtu, registraci, logo, dresy, přihlášku, mediální prezentaci, přestupy, střídavé starty… Nebylo toho málo.

Užšímu jádru týmu jste oznámili založení klubu prý netradičním způsobem. Můžete nám to popsat?

Chtěli jsme přijít s něčím originálním, co si budeme pamatovat, pokud možno navždy, protože klub nezakládáte každý den. Připravili jsme pro kluky menší „bojovku“. Vrátili jsme se do dětských let a podle indicií a fáborků nás museli kluci najít. Některým to šlo dobře, někteří by nás bez nápovědy možná hledali dodnes. Na místě jsme pak představili naši vizi a probrali, co je potřeba.

Vlčí smečka už se představila na turnaji Coma cup, jak jste spokojen s druhým místem týmu?

Coma cup obecně považuju za velmi povedenou událost. Pro mě osobně taková dočasná rozlučka s herním působením v Coma teamu. Coma team ale úplně opustit nejde, protože v tomhle týmu to není jen o zápasech. Tenhle turnaj byl hlavně o zábavě, kterou doplnil i emočně hodně silný okamžik. Chci tak poděkovat každému, kdo se o uspořádání postaral a zároveň příbuzným Ondry Buchtely, že s námi uctili jeho památku. O výsledek tady úplně nešlo, přijdou důležitější zápasy, nicméně na druhá místa si zvykat nechceme.


Nový tým z Ústí nad Labem pojal oznámení o založení bojovkou. 

Cílem je titul!

V jaké lize budete na severu Čech nastupovat a jaké budou vaše cíle v první sezóně?

Nastupovat budeme ve 2. Lize, ve skupině sever. Cíle chceme mít co nejvyšší, a to je titul. Myslím, že jsme svou prezentací vzbudili velké očekávání a teď je na nás, jestli se s tím dokážeme poprat. Bylo by zbabělé říkat, že pro nás není cílem 1. místo, víme ale, že to nebude nic jednoduchého. V posledních letech se na severu utvořilo několik týmů, které fungují velmi dobře a právem mají ty nejvyšší ambice. Cíle však nemáme ryze sportovní, chceme naše aktivity směřovat i mimo hřiště.

Jaké jsou plány do budoucna s Vlčí smečkou? Můžeme se těšit na účinkování ve vyšší lize nebo snad mládežnická družstva?

Vyšší liga by pro nás byla výzva, zatím jsme ale ještě neodehráli ani jeden soutěžní zápas, takže na takové diskuze asi nemáme úplně nárok. Většina kluků ani nemá čas na to hrát celorepublikovou soutěž, alespoň ne teď. Mládežnická družstva teď určitě taky nejsou otázkou. Rony (pozn. red. Roland Baxa) se ale neustále snaží o prosazení dívčího týmu Vlčic. Uvidíme, kam nás čas dovede, obecně jsme ale v současnosti připraveni posouvat hranice hokejbalu dál a dál a užívat si naplno tenhle sport.


Martin Zdvořáček v nedávné minulosti nastupoval za druholigovou Duklu a extraligovou Elbu DDM. Zdroj fotky: rshbcechysever.rajce.idnes.cz 

Tabulka 2. Liga - Morava Sever

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
SK IHC Jaselská...
12 70:28 30
2.
TJ Sokol Poruba
12 77:44 21
3.
HbK Karviná B
11 46:43 21
4.
HBC Enviform Třinec
11 45:35 19
5.
HBK Vsetín
12 41:54 11
6.
HC Warriors...
12 19:94 3