Extraliga juniorů

Kladno rozprášilo ústecký sen o obhajobě ve třech zápasech. Jako druhý do finále postoupil Svítkov

Elba po vyřazení Ježků pokukovala po zopakování loňského prvenství. Na Kladno bylo Ústí letos krátké a bez zisku bodu končí v semifinále. Kladno si to o titul rozdá se Svítkovem. Pardubický celek využil domácího prostředí a vyřadil Plzeň. Hvězdné finále odstartuje na půdě kladenských Rysů.

Semifinále

Jedelský rozhodl třetí zápas, Kladno dotáhlo sérii s ústeckou Elbou do zdárného konce

Ústí nad Labem na domácím hřišti odvracelo vyřazení, ale Kladno bylo i napotřetí úspěšnější. Elba nevydařeně vstoupila do utkání, když inkasovala už po půl minutě hry. Otevření skóre ze strany Kladna zajistil Jedelský. Více branek v jinak vyrovnané třetině diváci neviděli. Druhé dějství opět domácím uteklo a ztráta na hostující mužstvo byla rázem dvougólová. Jedelskému na druhý zásah stačilo opět pouhých 38 sekund. Ústí nedokázalo využít své šance a do třetice naopak udeřilo Kladno. Ve 23. minutě upravil Jelínek skóre na 0:3. Vícekrát ke změně brankového stavu nedošlo. Elba prolomit defenzívu Rysů nedokázala a výsledek se po závěrečném hvizdu nelišil. Sen o obhajobě se ústeckým hokejbalistům rozplynul a sezóna pro ně končí. Naopak Kladno po suverénní semifinálové sérii slaví postup do finále v nejkratším možném čase.


Svítkov o víkendu dominoval, Plzeň po návratu do juniorské soutěže titul nezvedne

Za nerozhodného stavu se série mezi Plzní a Svítkovem přesunula ze západočeské haly do Pardubic. Svítkov výhodu domácího hřiště využil náležitě už během první třetiny sobotního zápasu. Král nastartoval svůj tým brankou po čtyřech minutách hry, v přesilové hře následně navazoval Korec. Gólovou první třetinu zdramatizoval svým zásahem hostující Procházka, ale ani ne po půl minutě hry navýšil vedení domácích Bláha. K dalšímu snížení došlo při početní výhodě Plzně, kdy se prosadil Slezák. Ještě ve druhé fázi utkání přišla závěrečná branka. Po Martínkově využití další početní výhody Svítkov zvítězil 4:2, protože ve zbytku zápasu se skóre už neměnilo. Sobotní zápas tak naklonil sérii ve prospěch svítkovských hráčů. První šance na postup do finále byla k mání hned druhý den.

V neděli Plzeň ukázala snahu zvrátit vývoj semifinále už v prvních minutách. Jako první se ve čtvrtém zápase prosadil Štulc. Na rozpačitý začátek dal v 11. minutě zapomenout vyrovnávající brankou domácí Kábrt. Ve druhé třetině se na úvod pro změnu dařilo lépe Svítkovu. Po dvou minutách otočil skóre Flamík. Do druhé pauzy se skóre už neměnilo, naopak po změně stran přišla gólová přehlídka. Důležitý gól domácích vsítil ve 35. minutě Shejbal, brzy po něm se prosadil také Černý. Plzeň se dlouho před koncem pokusila oddálit konec série při hře bez gólmana, ale ani dvojitá početní výhoda Mečouny nespasila. Černý skóroval podruhé a definitivně tak zlomil odpor soupeře. Na konečných 6:1 upravoval minutu a půl před koncem druhým gólem Shejbal. Svítkov vyřadil velice těžkého soupeře z Plzně ve čtyřech zápasech a o juniorský titul si to rozdá s Kladnem.

Shrnutí uplynulého víkendu nabídl trenér druhého účastníka finále ze Svítkova. „V prvním zápase se nám podařilo vstřelit rychlé branky a první třetinu jsme vyhráli 3:1. Zápas byl pak dlouhý a Plzeň srovnala krok. Těžký zápas o pár chybách. V poslední třetině jsme hráli hodně dobře do obrany a vedení jsme si pohlídali. Byl to skvělý týmový výkon,“ komentoval sobotu Martin Hlavsa. „Poslední krok bývá nejtěžší a řekl bych, že byl. V nedělním zápase jsme dostali první laciný gól a Plzeň měla dobrý vstup. My však byli trpěliví a skóre se nám podařilo do třetiny srovnat. Ve druhé třetině jsme měli tlak a po zásluze jsme vedli. Hrálo se s minimem chyb na obou stranách. Plzeň to ve třetí třetině pak už otevřela a my se po brance na 3:1, kdy zaváhal brankář Plzně, už uklidnili, a zápas dotáhli do vítězného konce," řekl šéftrenér svítkovské mládeže, který následně zhodnotil i celou sérii: „Myslím, že rozhodovaly detaily a oba týmy měly skvělé hráče. Hrál se rychlý, tvrdý hokejbal, který se divákům musel líbit. Těší mě, že se zápas od zápasu zlepšujeme. Musím vyzdvihnout výkon všech našich pětek, kde bych jen těžko určil, která je ta první. Skvělý výkon předvádí v brance Matyáš Černý, který nás dokáže podržet v těžkých momentech. Těšíme se na Kladno, kterému máme co vracet.“