Reprezentace

Vím, že je konkurence v této kategorii velká a nikdo nedostane MS zadarmo, uvědomuje si Filip Jedelský

Juniorka Kladna je v semifinále a její ambice míří ještě výše, a proto jsme vyzpovídali jednoho z jejich lídrů Filipa Jedelského. Filip nám nastínil průběh letošní sezóny a nechal nás nahlédnout do kladenské kabiny. Zároveň se tento mladý útočník připravuje již na své druhé MS do 18 let.

Všichni jsme si v kabině stanovili jasný cíl

Filipe, pomalu finišuje Vaše sezóna, jak jste doposud spokojený s týmovými i individuálními výkony?

Týmové výkony jsou pro mě těžko popsatelné, jelikož je to pro mě definice opravdové party. V životě jsem se v týmu necítil tak dobře. Jsme jako jeden celek, bojujeme jeden za druhého, a to nám dává ohromnou sílu si jít pro náš společný cíl, což je vyhrát celé play off juniorů. Co se týče individuálních výkonů, to je o něco horší, protože se teď střelecky trápím, ale v zápasech to nijak nevnímám, jelikož vím, že na výsledcích týmu se to nepodepíše a pomohu tomu, když to prostě odjedu na sto procent. Třeba to padne v klíčový moment sezóny (smích).

Právě s juniorkou Kladna máte dobře našlápnuto do finále, byl to váš cíl i před sezónou, nebo to během ní vykrystalizovalo?

Po loňském zklamání si myslím, že jsme si všichni v kabině stanovili jasný cíl, a to zahrát si to finále. Ani si nedovedu představit hrát v týmu, který by neměl ty nejvyšší ambice.

Zpátky do minulosti, letos jste se nastálo usadil v prvním týmu Kladna. Kabina Rysů je plná medailistů z mistrovství světa a Extraligy. Jaké je to pro mladého hráče žít v takové kabině?

Od mala jsem o tom snil a letos se mi to splnilo v tak mladém věku. Chci poděkovat trenérům za šanci. Dalo mi to strašně moc zkušeností a je to pro mě čest hrát po boku takových hráčů. Budu muset tvrdě trénovat, abych se v kádru udržel a za odměnu nastoupil v play off, které jsem si letos nezahrál. A bohužel to pro nás dopadlo tak, jak to dopadlo, aspoň mě to dobře naladilo na play off juniorů, protože tu atmosféru jsem vnímal mnohem více, než kdybych hrál.

Filip Jedelský se svými kladenskými spoluhráči na MSJ 2023 v Liberci. Zdroj fotky: Osobní archiv Filipa Jedelského.

V reprezentaci jsem hrál jen pod skvělými trenéry

Blíží se také mistrovství světa do 18 let, minulý rok jste byl členem zlatého týmu z Liberce. Letos se také pohybujete v širší nominaci, jak jste byl spokojený se svými výkony na kempech?

Já se soustředil na to, aby mě nesežrala má loňská účast a dovolím si říct, že jsem to zvládnul. Vím, že je konkurence v této kategorii velká a nikdo nedostane MS zadarmo. Je to spíše otázka na trenéry, ale já jsem do všech kempů dal sto procent a snažil se předvést to nejlepší.

Díky postupu Kladna v juniorce máte delší sezónu než velká část Vašich spoluhráčů v reprezentaci. Vnímáte to jako výhodu díky tomu, že půjdete do potenciálních kempů před MS rozehraný, nebo naopak možnou nevýhodu díky únavě po náročné sezóně?

Zápasy play off mají podobné měřítko jako na MS, takže dle mě je super se udržet v tempu a jít do kempu rozehraný. Pokud budu v nominaci, tak si menší pauzu mezi kempem a koncem sezóny určitě udělám. Tím myslím dva až tři dny relaxu, zajdu si na bazén a dám tělu oddych.

Další výhodou pro Vás v reprezentaci by mohla být souhra z Kladna. Na minulém kempu jste se objevil se svými dvěma klubovými spoluhráči, využívali trenéři tuto osu?

Trenéři z pochopitelných důvodů zkoušeli jiné varianty, vědí, že v klubu spolu hrajeme (Jirka Rod a Vojta Šimůnek – pozn. red.) a je to taková jistota. Hráčů je zde výborných spousta, takže po chvilce sehrávání vám to hned klape.

Poslední otázka, oproti minulému MS se změnil realizační tým. Pociťujete nějaké větší změny v tomto ohledu?

Já na to odpovím zcela jednoduše, a to tak, že v reprezentaci jsem hrál jen pod skvělými trenéry a je to tak i nadále. Aktuální realizační tým mi naprosto vyhovuje a pevně věřím, že si pod ním zahraji velké zápasy.