1. liga

Analýza 1. Ligy: Datels, Vlčí smečka a KOVO chtějí titul, dočká se však jenom jeden! Tygři cítí svou šanci

Semifinále 1. Ligy je už cítit ve vzduchu. Teď se pro čtyři celky bude lámat chleba. Uvidíme další série play off 1. Ligy, v nichž dobře organizovaní Tygři zkusí zaskočit vicemistra z Blatné. TJ KOVO Praha zřejmě vyhlíží návrat do nejvyšší soutěže, ale jakou mincí na to odpoví Vlčí smečka?

Mladá Boleslav ukázala, že na jihu Čech je silná! Proč by Tygři nemohli vyřadit Blatnou?

TJ Blatná Datels (1.) vs. HBC Tygři Mladá Boleslav (9.)

Blatenští Datli stále žiji svůj sen, který chtějí proměnit v realitu ve své druhé prvoligové sezóně. V první nestačili pouze na poličskou Kometu až ve finále. Před tím svedla v loňském semifinále tuhou bitvu s Vlčí smečkou, ale tu teď teoreticky může potkat až ve finále. V semifinále možná lehce překvapivě nastoupí proti Tygrům z Mladé Boleslavi, kteří jsou stále ve hře, a to od předkola. Těžko říct, kdo bude mít psychicky navrch. V nových sérií se jede vždy od nuly. Pozitivní stopu ale v základní části měli lepší Datels. Ti Tygry v prvním zápase porazili vysoko 13:1, avšak v tom druhém již Tygři drželi krok, když prohráli 3:6. V play off je ale situace jiná. Na Blatnou po tuhém boji s Českými Budějovicemi dýchá další výzva. Tygři ukázali, že zapnuli play off mód. Přešli v předkole přes Kelty a ve čtvrtfinále přes jihočeský Suchdol nad Lužnicí, a to zajímavým způsobem. Nejdříve Mladá Boleslav vyhrála na jihu Čech nájezdy a poté dala rozhodující branku tři vteřiny před koncem druhého duelu. Tygři venku umí zabojovat a zvládnout těžké okamžiky a doma hrají s výbornou defenzivou. Byla by náhoda, kdyby Tygři vyřadili Blatnou? To asi těžko! Vzpomeňme si na loňské play off, kdy Polička porazil tři jihočeské kluby za sebou. Třeba tato skutečnost bude hrát Mladé Boleslavi do karet. Tygři moc neinkasují, mohou se spolehnout na skvěle chytajícího Jakuba Hnátka. Lukáš Koubek z Blatné má o cca 11% horší úspěšnost zákroků. Avšak na straně Datlů stojí velmi běhavý styl hry. Datels se snaží létat, a to může dělat soupeřům velké problémy. Navíc připočtěme faktor David Braun, který je opravdu silný na balónku. Uvidíme, zda ho Tygři uhlídají. Jihočeši do play off zlepšili i přesilové hry, protože zatím v play off využili 41,18 % početních výhod. Tygři naopak oproti svému soupeři oslabení brání dobře, což se o Blatné nedá říct. Mladá Boleslav bude bránit nejproduktivnější tým ligy. Nejspíš to zůstane na Datels, kteří budou chtít diktovat tempo hry.

Tip redakce: TJ Blatná Datels (3 hlasy pro Datels – 2 hlasy pro Tygry)


Souboj celků, které jsou velmi produktivní! Zřejmě rozhodne obranná hra a brankáři

TJ KOVO Praha (3.) vs. Vlčí smečka Ústí nad Labem (4.)

Vlčí smečka pomýšlí za každou cenu na finále. KOVO se možná dívá ještě dál, a to do CROSSDOCK Extraligy. Tato série slibuje velkou řež, protože oba týmy prahnou po úspěchu. Těšit se můžeme na kombinační hokejbal. V základní části KOVO porazilo Ústí nad Labem doma 5:1. Domácí prostředí bude hrát v této sérii velkou roli. Proč? Pražané na Palmovce hrají skvěle, odtud se body moc nevozily. Na druhou stranu ve vzduchu visí otázka, zda se KOVO popere s „letištěm“ v Ústí nad Labem. Zde snad ani nejde vybrat favorita, protože celky mají téměř naprosto shodná čísla ve statistikách. Samozřejmě na straně Severočechů musíme vyzdvihnout brankáře Adama Řehoře, který má úspěšnost zákroků 95,4 %. Tomáš Faigl zase připravuje šance jako na běžícím páse. To na vlastní kůži poznali podruhé Ježci z Heřmanova Městce. TJ KOVO Praha zase sází na soudržnost a výborné čtení hry a soupeře. Když zůstane KOVO produktivní jako proti Brnu, tak se máme na co těšit. Jediný kámen úrazu je zřejmý. Vlčí smečka využila 40 % svých početních výhod, ale Pražané jenom 18,75 %. Tyto speciální situace budou hrát roli, protože Ústečané to umí sehrát. Vlčí smečka loni vypadla v semifinále v neskutečné sérii proti Blatné. KOVO by pro ni mohlo být schůdnější verzí, ale Vosy poskládali svůj tým z mladých skvěle. Ti si však budou muset v některých situacích udržet psychickou odolnost.

Tip redakce: Vlčí smečka Ústí nad Labem (3 hlasy pro KOVO – 2 hlasy pro Vlčí smečku)