Extraliga juniorů

Ústecká Elba míří po skalpu Ježků za obhajobou. Plzeň Hostivaři oplatila předloňské finále

Z nasazených týmů postoupilo pouze Kladno. Po předkole si Plzeň, Svítkov a Ústí poradily i se čtvrtfinálovými soupeři. Mečouni nezopakovali předloňské zklamání. Svítkov pokračoval v jarní suverenitě i proti Keltům. Ústí v napínavé sérii vyřadilo vítěze základní části i nadstavby z Heřmanova Městce.

Čtvrtfinále

David Slezák prostřílel Plzni cestu do semifinále, Hostivaři nevyšly závěry zápasů

V předloňské sezóně se střetly ve finále. Tentokrát pražská Hostivař narazila na Plzeň už ve čtvrtfinále. Po neúspěšné nadstavbě Plzeň zvládla předkolo a v hlavním městě začínala v roli hostujícího celku. Domácí Hostivař se na soupeře chystala s velikým odhodláním, ale hosté se taktéž kvalitně připravili. Po první třetině byl stav stále bezbrankový, ve druhém dějství ale domácí přitvrdili a přiblížili se vítězství. Na Pragerův gól sice odpověděl Němčák, ale vedení Hostivaře před třetí třetinou zajistil Trajer s Ferfeckim. Hrdinou utkání se nakonec stal plzeňský Slezák, který potrestal nedisciplinovanost domácích dvěma góly z přesilové hry, čímž poslal zápas do prodloužení. V něm završil hattrick a získal první postupový bod pro mužstvo z Plzně.

Rozehraný Slezák se nezastavil ani v odvetě na domácím hřišti. Dvěma góly ochromil hosty z Hostivaře v první třetině a přiblížil svůj tým vysněnému postupu. Přesilovkový gól Houšky vrátil Pražanům naději, ale klíčový byl až závěr utkání. Hosté nezvládli skóre vyrovnat, naopak před koncem propadli a Slezák podruhé za sebou dovršil hattrick. Rychle na něj následně navázal Král a na konečných 5:1 upravoval opět Slezák. Plzeň tak ve dvou zápasech postoupila do semifinále a vrátila tím Hostivaři předloňskou finálovou porážku. Pro Pražany sezóna skončila.

Rozjetý Svítkov na jaře ještě neprohrál, postup do semifinále nyní ukradl Berounu

Beroun začínal ve středu sérii proti Svítkovu na domácím hřišti. Druhý tým nadstavby v první třetině výhodu domácího prostředí nevyužil a neporažený vítěz baráže se ujal vedení, když se v početní výhodě prosadil Martínek. Po změně stran navýšil vedení hostů Bláha. Další v pořadí byla branka domácího Kurhajce, ale Svítkov se znovu dostal na rozdíl dvou gólů. V závěru zápasu se podařilo Keltům dvakrát snížit, ale domácí se pokaždé vrátili do dvougólového vedení. Nakonec hostující tým zvítězil 3:5. Nepomohly ani zásahy Hrubého a Davida Černého. Jmenovec druhého v pořadí Lukáš Černý pečetil výhru hostů. Před ním se trefili ještě Shejbal a Matys. Vyjádření k zápasu poskytl trenér vítězů Martin Hlavsa: „Soupeře jsme úplně neznali, ale připravili jsme se z videa. Věděli jsme, že budou dobře napadat a budou se snažit hrát jednoduše. Hráli dost na hraně a občas se i hodně přitvrdilo. V zápase jsme byli lepší. Bohužel v závěru přišly hloupé chyby, které dostaly soupeře zpět do hry. Myslím, že rozhodl hlavně faktor Bláha na naší soupisce.“

Po přesunu série do svítkovského svatostánku se domácím vydařil úvod zápasu. Po první třetině se dostali hned na tříbrankový rozdíl po gólech Matyse, Kantora a Černého. Přesilovou hru navíc z kraje druhého dějství využil Drbal a Svítkov směřoval do semifinále. Ještě před druhou změnou stran vstřelil první gól Keltů Horel, ale navázat se podařilo až Vácovi v poslední minutě. Beroun tak podlehl i ve druhém zápase a rozloučil se sezónou. Z postupu se po výhře 4:2 naopak raduje Svítkov, který vyzve plzeňské Mečouny. „Soupeř nastoupil aktivně, ale my jsme vstřelili první góly a uklidnili se. Myslím, že jsme hru kontrolovali a soupeři mnoho nedovolili. Myslím, že kluci pochopili, o čem je play off. Slavíme zasloužený postup a těšíme se na semifinále. Keltům děkuji za sérii a vyzdvihnout musím jejich bojovnost," projevil vděčnost svítkovský trenér Martin Hlavsa.


Kladno si ve dvou zápasech poradilo s Pardubicemi, tahounem Rysů šestibodový Daníček

Sérii mezi Kladnem a Pardubicemi odstartoval těsný duel na půdě Rysů. Alfa se sice prosadila zásluhou Langa už po necelých třech minutách hry, ale více na střeleckou formu z předkola nenavázala. Na další branku se čekalo až do 22. minuty, kdy vyrovnal z přesilové hry Doubrava. Za vyrovnaného stavu zazářila kladenská hvězda Marek Daníček. Necelých 7 minut před koncem vstřelil reprezentační útočník branku na 2:1. Po obratu se už více skóre neměnilo a domácí získali první čtvrtfinálový bod.

Ke druhému postupovému bodu vykročilo Kladno v Pardubicích úspěšně opět po zásahu Daníčka. Následovala dlouhá prodleva bez gólu. Pardubice vstoupily do třetí třetiny s cílem zvrátit průběh série a rychle se z vyrovnání radoval Hlaváček. Radost domácím však dlouho nevydržela, protože už o necelé 3 minuty později vrátil z početní výhody vedení hostům Schönherr. Navíc dále navázal dalšími góly Daníček. Nejprve zvýšil při vlastním oslabení, hattrick pak završil ve 40. minutě. Domácím se ještě podařilo snížit, ale na branku Mikuly rychle reagoval čtvrtou trefou Daníček. Výsledek 2:5 nasměroval Kladno do semifinále v nejkratším možném čase. Pardubice naopak musely zkousnout vyřazení.

Ježci dvakrát oddalovali v prodloužení konec sezóny, nakonec postupuje obhájce titulu z Ústí

Lekci z produktivity ve středu uštědřil Ježkům úřadující juniorský mistr z Ústí nad Labem. V první třetině hostující Elbě zajistili vedení Čaloun s Kohoutem. Pilař poté z přesilové hry snížil, ale dvoubrankové vedení hostům vrátil znovu Čaloun. Heřmanův Městec sice soupeře přestřílel, ale více než gól se mu nepodařilo vsítit a podlehl vysoko 1:5. Ve třetí třetině ještě skóroval Filip a Kurty. První bod v sérii tak putoval na sever Čech.

V sobotu se série přesunula do Ústí nad Labem a domácí udeřili na soupeře velice aktivně. Už po dvou minutách vedla Elba o 2 góly. Na úvodní branku Hrubého navazoval Vyhlídal. Ve druhém dějství nastal útlum a další branky padly až v závěru utkání. O navýšení skóre se za domácí postaral opět Čaloun. Zbytek třetiny ale lépe vyšel hostům, kteří dohnali zápas až do prodloužení. Postupně se prosadili Hladký, Kachlík a Pilař. Neuvěřitelný obrat v klíčovém střetu dokonal v 51. minutě Musílek, čímž vrátil sérii do Heřmanova Městce.

Nedělní rozhodující klání v Ježkárně nabídlo opatrnější úvod a první branka padla až ve 13. minutě z hokejky hostujícího Filipa. Ani druhá třetina nebyla střelecky aktivní. Vyrovnání obstaral ostrostřelec Pilař, ale ani ne za minutu Elbě vrátil vedení Kocourek. Podruhé v řadě pak Ježci vybojovali prodloužení. Přesilovou hru minutu a 9 sekund před koncem základní hrací doby využil Kachlík. Závěr napínavé série rozuzlil v 55. minutě hostující Růžička. Zdrcení Ježci tak nedosáhnou na úspěch ani letos. První místo před vyřazovací fází soutěže nestačilo mužstvu z Heřmanova Městce ani podruhé a musí doufat v reparát příští rok. Ústí naopak odčinilo tápání v dosavadním průběhu sezóny a prokousalo se do semifinále, kde bude v cestě za obhajobou pokračovat proti Kladnu.