2. liga

Hrajeme, na co máme. Krok zpátky to není, nepochybuje kapitán Jihlavy Petr Král

Jihlavští hokejbalisté končí v 1. Lize. Podle kapitána Petra Krále by klub soutěž finančně neutáhl. Navíc chybí mládežnické kategorie, a tak se družina z Vysočiny rozhodla přihlásit do 2. Ligy na Moravě. Nejen o tom se rozpovídal v oficiálním rozhovoru pro Jihlavské listy.


Pokryli bychom sotva padesát procent nákladů na prvoligovou sezónu

Logo hokejbalistů Sportovního klubu Jihlava chybí na prvoligové mapě. Nejde o chybu. „Eskáčko“ se dobrovolně vrací do „národky“ číslo 2, kterou dříve hrál velmi úspěšný B tým Jihlavy. „Hlavní důvody, proč jsme se takto rozhodli, jsou finanční náročnost a chybějící mládež,“ nezastírá dlouholetý kapitán jihlavské družiny Petr Král.

Můžete ony důvody rozvést?

Poprvé od chvíle, co hraju v Jihlavě hokejbal, klubu chybí mládežnický tým v oficiální svazové soutěži. Tím pádem nesplňujeme jednu z podmínek pro účast v 1. Lize a roste výše startovného. V 1. Lize cestujete napříč celou republikou, což s sebou přináší nemalé finanční výdaje. Ačkoliv máme několik super stabilních sponzorů, pokryli bychom sotva padesát procent nákladů na prvoligovou sezónu. A ještě bych dodal nedostatečnou šířku kádru, abychom hráli důstojnou roli.

Aktuální situace je tedy jaká?

V současné době řešíme administrativní věci ohledně přihlášky do 2. Ligy. Dále skládáme kádr, jednáme o sponzorských smlouvách a opravujeme hřiště. A ještě naplno běží letní příprava. Kolem „áčka“ se toho děje opravdu hodně (úsměv).


Jihlava se už v souboji s Malenovicemi v 1. Lize nepotká. (Snímek je pořízen z finále 2. Ligy v červnu 2019). Autor fotky: Lenka Hrubošová.

Rozdělil bych soutěž na dvě skupiny, čímž by odpadlo náročné cestování

Po konci trenéra Lukáše Staňka velíte prvnímu týmu Vy?

Ano, ale v této pozici jsem již několik let, takže to pro mě není žádná novinka (úsměv). Lukáš je mladý a progresivní trenér, kterému je 2. Liga malá. Dalo se očekávat, že odejde. Na lavičce ho nahradí předseda klubu Libor Doležal. Pomocnou ruku podají Jaroslav Fejt s Karlem Dubou. Jsem rád, že „realizák“ pro novou sezonu je vyřešený. Zbývá doladit kádr. Na papíře plánovaná sestava nevypadá vůbec špatně.

Prozradíte nějaká jména?

Kádr bude téměř podobný tomu, který před rokem vyhrál 2. Ligu. Další jména jsou v jednání. Nechte se překvapit (úsměv).

Nabízí se otázka, jestli někteří ambiciózní hráči budou chtít působit ve 2. Lize…

Je pravdou, že extraligové a prvoligové kluby mají o naše hráče enormní zájem. Přestupové okno se otevírá v srpnu. Poté budeme moudřejší. Klukům, kteří mají výkonnost přesahující 2. Ligu, nebo reprezentační ambice, nebudeme v odchodu bránit. Prioritou je, aby hokejbalista hrál.

Ještě k 1. Lize. Jihlava není jediná, kdo v této soutěži nepokračuje. Je něco špatně?

Ze strany svazu k ničemu nedošlo. Naopak v drtivé většině případů vychází klubům vstříc. Za sebe říkám, mi přijde chybně nastavený systém nejen 1. Ligy. Rozdělil bych soutěž na dvě skupiny, čímž by odpadlo náročné cestování. Z minulosti připomenu výjezdy do Karlových Varů nebo do Opavy. Pro kluby to byly obrovské finanční náklady. Jsem přesvědčen, že formát dvou skupin s následným play off a baráží by byl atraktivnější a lákavější.

A podmínka mít mládežnické kategorie?

To je další věc, která může kluby odrazovat od účasti. Na druhou stranu jde o logický a obhajitelný požadavek svazu. Bez mládeže klub nemůže zdravě fungovat.


Jihlava v červnu 2019 slavila vítězství ve 2. Lize na jihu Moravy a postup do 1. Ligy. Tam se moc dlouho neohřála. Autor fotky: Lenka Hrubošová.

Věřím, že jihlavský hokejbal se dostane více do podvědomí veřejnosti

Neberete 2. Ligu jako krok zpátky?

Z pohledu toho, že budeme hrát, na co máme, určitě ne. Přiznávám, bylo mi líto, že o něco, co jsme vybojovali, přicházíme jinou než sportovní cestou. Poté jsem viděl finální složení 1. Ligy a smutek mě přešel, jelikož došlo k velkému úbytku týmů a tím pádem i poklesu prestiže soutěže. Momentálně se těším na osvědčené soupeře jako Hodonín nebo Bulldogs Brno. A jihlavské derby s Flyers… (úsměv) Pochopitelně. To jsou super zápasy, vyhecované, pokaždé padne hodně branek a přijde spousta diváků. Derby prostě mají svoje kouzlo. Zajímavá bude i konfrontace se Sudoměřicemi, které ještě loni hrály Extraligu, a spekuluje se o zapojení Bratislavy.

Jaké budete mít v 2. Lize ambice?

Každý chce vyhrávat a na konci držet v rukou pohár pro mistra. Uvidíme, jak se nám bude dařit, a jaké kádry poskládají soupeři. Nadcházející sezóna nemá vyloženého favorita, což je dobře, protože bude napínavá až do konce.

Jak je na tom klub do budoucna s mládeží?

Máme minipřípravku a mladší žáky. Orientujeme se na turnaje, takže herní a zápasové vytížení děti mají. Děláme na základní škole Kollárova hokejbalový kroužek. Odezva je dobrá. Připravili jsme náborové akce, chtěli jsme se do toho opravdu hodně obout, ale všechno překazil koronavir. Počínaje novým školním rokem bychom rádi učinili několik kroků, jak dostat do oddílu nové děti. Nejlépe první až sedmá třída. To je pro klub prioritní věková skupina. Věřím, že jihlavský hokejbal se dostane více do podvědomí veřejnosti a přiláká více děti, jako kdysi přilákal mě (úsměv).

Čím konkrétně Vás hokejbal nejvíce obohatil?

Pominu-li medaile a poháry, mám díky hokejbalu hodně neopakovatelných zážitků a spoustu blízkých kamarádů. Kolektivní sport je především o partě a přátelství, což je nejvíc.


Takhle vypadá mapa druhé nejvyšší soutěže pro nadcházející ročník.

Tabulka 2. Liga - Morava Sever

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
SK IHC Jaselská...
12 70:28 30
2.
TJ Sokol Poruba
12 77:44 21
3.
HbK Karviná B
11 46:43 21
4.
HBC Enviform Třinec
11 45:35 19
5.
HBK Vsetín
12 41:54 11
6.
HC Warriors...
12 19:94 3