1. liga

Pardubické Autosklo bude mít svůj rezervní tým v 1. Lize! V jakých patrech tabulky se bude pohybovat?

Pardubice v posledních dnech oznámily zajímavou věc. Jejich rezervní mančaft totiž bude zápolit s prvoligovými týmy. Jací hráči budou jádrem týmu? Přijdou do B týmu i hráči z 2. Ligy? Bude mít hlavní trenér, Jiří Doležal starší, možnost získávat posily z extraligového týmu Pardubic?


Junioři budou tvořit absolutní základ týmu

Kde se vzala myšlenka toho, že by se v Polabinách mohla hrát 1. Liga? Myslíte, že je to správné rozhodnutí?
S myšlenkou hrát 1. Ligu se zaobíráme již dávno. Stále jsme doufali, že se B tým bude chtít do 1. Ligy probojovat a více se prolne s extraligovým áčkem. To se ale absolutně nedaří a skutečnou rezervou áčka je dlouhodobě juniorka. S tím ale přichází velký problém, neboť hráči nemohou hrát juniorku až do důchodu a pokud se po konci v juniorech neprosadí do kádru áčka, tak většinou s hokejbalem končí nebo ho začnou hrát jen pro žízeň, což je ve dvaceti letech škoda. Proto jsme se letos v zimě rozhodli, že příští rok zkusíme přihlásit 1. Ligu a přesuneme tam tým juniorů. Nikdo nevěděl, zda je to vůbec možné to takhle udělat, ale za zkoušku to stálo. Pokud by nám svaz účast v 1. Lize nedovolil, byli jsme připraveni s juniorkou si účast vybojovat přes 2. Ligu. Nakonec došlo k dohodě a obchodu s Přeloučí a 1. Liga je nyní naše. O tom, jestli to bylo správné rozhodnutí, se přesvědčíme, až všechno začne. Po této a příští sezóně nám v juniorech končí 13 hráčů. Aby se i jen polovina z nich hned prosadila do áčka je velmi nepravděpodobné. Za rok vám řeknu, jestli to mělo smysl.


Předpokládám, že Vy tým povedete jako hlavní trenér, je tomu tak? Tím pádem si s sebou vezmete všechny juniory, kteří již nebudou moci v mládežnických soutěžích hrát, nebo jak tomu bude?
Ano, tým povedu jako hlavní trenér a oproti minulému roku se náš realizační tým rozroste ještě o jednoho trenéra. Je to i z toho důvodu, že máme za úkol vytvořit i lepší propojení mezi novým B týmem v 1. Lize a původním ve 2. Lize. Přijdou společné tréninky a větší využití hráčů juniorky i ve 2. Lize, kam mnozí již chodili i v minulých sezónách. Do prvoligového týmu si převedeme všechny juniory a ti budou tvořit základ. Do stálého kádru budou rovněž patřit starší hráči, kteří se vrátili z Přelouče. Do tréninků i zápasů by se pak měli zapojit i hráči z áčka, kteří budou na hraně sestavy a potřebují zápasové vytížení. Počet starších hráčů však nikdy nepřekročí číslo 5. Jelikož nemáme příští rok juniorskou soutěž, musí junioři hrát za každou cenu. Takže neexistuje, abychom zaslepeni snahou o výsledky kluky zazdili. Rovněž bychom se v průběhu sezóny chtěli přihlásit s juniorskou částí týmu na turnaje juniorů nebo takový turnaj i pořádat. S juniorskou částí týmu rovněž nabízíme spolupráci a možnost přípravných zápasů pro reprezentační U18, pokud bude zájem. A pokud se bude konat 2. ročník BEKO poháru juniorů, rovněž bychom měli o účast zájem.



Úspěch? Dostat se po základní části mezi šestku

Kteří hráči budou tvořit jádro týmu? Junioři nebo hráči z 2. Ligy, kteří by k Vám přešli? A co hráči z Extraligy? Bude tam možnost střídavých startů?
Na tuto otázku jsem již v podstatě odpověděl. Ano, jádrem týmu budou junioři. K nim budeme mít nastálo dva starší hráče, kteří hráli 1. Ligu v Přelouči. Hráči z Extraligy budou 1. Ligu rovněž hrát. S Jirkou Mašíkem na to máme jednotný názor. Stejně tak jakohráči 1. Ligy budou chodit hrát Extraligu. Tato úzká spolupráce je a bude nezbytná.


Myslíte, že když přihlásíte 1. Ligu, tak to ještě více zlepší kvalitu Vašich hráčů a celého klubu? Tím pádem se již nebude v Pardubicích hrát 2. Liga, že?
Je to náš cíl. Každopádně kvalita soutěže by měla hráče zdokonalit ve hře do těla, v rychlém rozhodování a přesnosti. Bereme si s sebou rychlost, dravost a týmové srdce. Věřím, že nás zápasy s elitou 1. Ligy posunou dál a přechod z juniorů do mužů bude pro mnohé snazší. 2. Liga rovněž v Pardubicích zůstává. Bude ji hrát stávající tým, který bude doplňován našimi mladíky. To byla podmínka pro udržení soutěže. Činnost týmu ve 2. Lize navíc zaštítíme i společnými tréninky s prvoligovým týmem a stáží nového trenéra.


S jakými cíli do soutěže půjdete a o jaké příčky budete chtít se svým celkem bojovat? Co je hlavním mottem? 
Nechceme být jen do počtu a v každém zápase ze sebe musíme vydat maximum, abychom měli vůbec šanci uhrát kvalitní výsledek. 1. Ligu hrají skvělé týmy s tradicí a zkušenostmi. Zůstalo 6 týmů, patřících do play off plus my a mladé béčko Plzně. Dostat se po základní části mezi šestku by byl v první sezóně fantastický úspěch. Hlavním mottem je vycvičit „vlčí smečku“, aby svoje území urputně a statečně bránila a soupeřovo vydrancovala. (smích) Samozřejmě bráno s velkou nadsázkou.


Junioři Autoskla budou tvořit silné jádro prvoligového B týmu mužů. Autor fotky: Jana Nekolová


V prvních zápasech budeme pod obrovským tlakem

Kvalita druhé nejvyšší české hokejbalové soutěže jde neustále nahoru. Věříte si na to, že budete celkům z horních pater tabulky stačit? 
Musíme. Předpokládám, že v prvních zápasech budeme pod obrovským tlakem. Ani ne tak kvůli tomu, že by kluci byli slabší než soupeř, ale zřejmě budeme dělat více chyb, pramenících z juniorského klídku. Postupně tyto chyby odbouráme a zvykneme si, o tom jsem přesvědčen. Pak se soupeři srovnáme krok.


Na jaké zápasy a týmy se nejvíce těšíte? Bude to derby mezi Pardubicemi a Poličkou jako za starých let v 2. Lize? Mezi těmito mančafty byla vždy velká rivalita.
Těším se na každý zápas, na každého soupeře. Se soupeři se neznáme, nemáme žádné nevyřízené účty, měl by to být čistý sport. Rivalitu necítím proti Poličce ani proti Svítkovu. Spíš jsem zvědavý a těším se na hru.

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
TJ Blatná Datels
18 94:52 42
2.
SK Suchdol nad...
18 78:49 37
3.
TJ KOVO Praha
18 73:57 37
4.
Vlčí smečka...
18 64:50 36
5.
Ježci Heřmanův...
18 85:52 34
6.
HBK Bulldogs Brno
18 66:51 33
7.
SK Kometa Polička
18 69:49 31
8.
SK Kelti 2008
18 65:63 24
9.
HBC Tygři Mladá...
18 69:84 21
10.
TGB Swietelsky...
18 53:73 19
11.
TJ Lokomotiva...
18 43:88 16
12.
HBC Nové Strašecí
18 62:82 15
13.
HBC Malenovice
18 43:114 6