Extraliga dorostu

Cesta libereckého talenta Lukáše Voženílka: Z příměšťáku až k titulu

V dějišti posledního juniorského šampionátu, severočeském Liberci, je hokejbal poměrně novou záležitostí. Přesto už ale liberecký klub vychoval pár zajímavých hráčů, mezi něž se řadí i Lukáš Voženílek, který momentálně hostuje v dorostu Kert Parku. O jeho cestě k hokejbalu si přečtěte v článku.

O hokejbalu jsem se dozvěděl díky táboru

Lukáši, v posledních třech sezonách hájíte barvy pražského Kert Parku, ale jinak jste začínal v Liberci, kde hokejbal před pár lety ještě nebyl tak známým sportem. Odkud jste se o něm dozvěděl?

O hokejbalu jsem se dozvěděl přes hokejbalový příměstský tábor, který se uskutečnil v Liberci. Po konání tohoto tábora jsem zjistil, že je v Liberci hokejbalový klub a už jsem u hokejbalu zůstal.

Proč jste si vybral právě náš sport v konkurenci ostatních, ve městě pod Ještědem, populárnějších sportů, jako třeba lední hokej, nebo florbal?

Vždy jsem měl hodně blízko ke sportům, které se hrají s hokejkou. O hokejbalu jsem se dozvěděl díky zmiňovanému táboru a už od prvního dne se mi tento sport velice zamlouval. Mimo jiné se mi také líbila odlišnost tohoto sportu, jako například kombinace hokejové hokejky a míčku.

Liberecké hřiště mezitím prošlo dost podstatnou proměnou, v červnu minulého roku se v hokejových arénách konalo největší juniorské mistrovství světa v historii, co říkáte na vývoj hokejbalu v Liberci?

Myslím, že hokejbal v Liberci ušel velký kus cesty a jsem rád, že v klubu vídám stále nové hráče. Za největší úspěch považuji plastový povrch společně s novými mantinely, které se na tomto hřišti objevily poměrně nedávno.

Byl jste se Vy sám podívat na juniorském šampionátu?

Ano, byl jsem se podívat na několika zápasech a velice se mi líbila atmosféra, která byla díky českým i zahraničním fanouškům úžasná. Velice mě zaujala vyrovnanost týmů na turnaji a nasazení každého hráče.

Skok z mladších žáků do dorostu byl obrovský

V rámci hostování jste poté začal nastupovat v kategorii starších žáků za Kert Park Praha, z jakého důvodu jste šel právě do tohoto týmu?

Po rozpadu mé kategorie v Liberci jsem neměl tým, za který bych mohl hrát, a dostal jsem příležitost hrát právě za pražský Kert Park, do kterého šlo hrát několik hráčů z Liberce. To byla hlavní motivace.

Hned ve 13 letech jste navíc začal sbírat i starty v dorostenecké Extralize, jaký to byl pro Vás skok, když jste ještě necelý rok zpět mohl hrát přebor mladších žáků a nyní nastupoval proti klidně o 4 roky starším soupeřům?

Skok to byl rozhodně obrovský a chvíli mi trvalo zvyknout si na tempo zápasů a na pro mě nový styl hry. Naštěstí mi v tomto ohledu dost pomohli trenéři svou důvěrou a spoluhráči, kteří mě do týmu hned přijali.

Sezona 2022/2023 pro Vás znamenala velký průlom. Ve starších žácích jste měl střídavé starty v Přelouči, kde jste dokázal nastřílet 25 branek v 19 zápasech. Změnil jste něco v letní přípravě? Co stálo za tak velkým vzestupem v individuálních statistikách?

Myslím, že hlavním důvodem bylo množství získaných zkušeností díky odehraným zápasům v této sezóně a velký prostor, který jsem v Přelouči dostal. Také možnost kombinovat žákovskou kategorii s dorosteneckou pro mě byla důležitá. Dalším hodně důležitým aspektem bylo větší sebevědomí, které jsem postupně za tuto sezónu získával.

Jak na část sezony strávenou u přeloučských Jestřábů vzpomínáte?

Určitě hezky. V Přelouči jsem se toho hodně naučil a díky možnosti hrát za tento klub si myslím, že jsem se stal mnohem lepším hráčem, než jsem do té doby byl.


Titul nám připadl díky naší všestrannosti

O patro výš se Vám také nevedlo vůbec špatně, skoro bod na zápas v extralize dorostu ve 14 letech je jistě skvělým počinem. Poprvé ve své kariéře jste asi zažil takhle náročný program, přes 30 zápasů jen v základní části. Jak jste se s tím vyrovnával a co Vám pomohlo to zvládnout?

Tento program mi naopak vyhovoval a mohl jsem se díky němu udržet v zápasovém tempu.

Na závěr sezony jste posílil starší žáky Kertu a společně jste dokráčeli až k titulu. V čem byla největší síla Vašeho týmu?

Naše největší síla byla rozhodně ve všestrannosti a šikovnosti všech hráčů. Dále v tom, že produktivita nespočívala jen na jednom hráči a prosadit se mohl úplně každý. Další velkou silou týmu byla chuť po výhře a obětavost od každého hráče.

Tréninky stíhám v Liberci i Praze

Letošním rokem jste již naplno v kategorii dorostu, když se poohlédnete o ty 2 roky zpět, kdy jste v dorostenecké extralize sbíral první starty, kde na sobě vidíte největší progres?

Největší rozdíl vidím v tom, že situace při zápase řeším s větším klidem a přehledem.

Jak vypadá Váš aktuální hokejbalový týden? Jste na hostování v Kert Parku, zároveň jste ale pořád členem HBC Liberec. Kde trénujete a jak často musíte cestovat z Liberce do Prahy?

Na tréninky chodím dvakrát do týdne v Liberci a snažím se i stíhat jeden trénink týdně v Praze.

Jaké jsou Vaše cíle pro tuto sezonu?

Určitě nejdříve musíme jít zápas od zápasu, ale chtěl bych znovu bojovat o co nejlepší umístění na finálovém turnaji. A mým osobním cílem je pořád se zlepšovat a pracovat na sobě.

Tabulka Extraliga dorostu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
Elba DDM Ústí nad...
20 159:38 60
2.
HBC Plzeň
19 154:31 50
3.
SK Kelti 2008
19 160:28 46
4.
TGB Swietelsky...
19 82:59 37
5.
HBC Kladno
19 88:72 26
6.
TJ Blatná Datels
19 75:95 24
7.
SK Suchdol nad...
19 59:143 24
8.
HBC Prachatice
19 53:109 18
9.
HbC Zliv
19 38:103 13
10.
TJ Tatran...
19 34:108 9
11.
TJ HBC Olymp...
19 55:171 8