Extraliga juniorů

Chceme vyhrát co nejvíce zápasů, abychom se vyhnuli předkolu, přeje si kladenský Lukáš Patera

Na sobotní zápas juniorské nadstavby se chystá společně s Kladnem také Lukáš Patera. Jak vnímá připravenost svého týmu, sílu soupeřů, naděje Rysů na úspěch nebo koncept celé soutěže? To vše přiblížil v rozhovoru před zahájením druhé fáze sezóny, ve které se pokusí s mužstvem o medaili.

Již tuto sobotu zahájí svůj program nadstavbová skupina A Extraligy juniorů, která během jara nabídne nespočet atraktivních duelů. Kromě utkání na Kladně mezi domácími Rysy a pražskou Hostivaří se mohou diváci těšit na utkání v Berouně, kam přijedou Pardubice. Ještě předtím dojde na souboj obou vítězů základních částí. Výhodou domácího prostředí bude proti Ježkům z Heřmanova Městce disponovat Plzeň. Nadstavby jednotlivých divizí přijdou na řadu 9. března.


Lukáši, o víkendu startuje nadstavba juniorské Extraligy. Myslíte, že jste se s týmem dobře na jaro připravili? Jak vypadala na Kladně zimní příprava?

Příprava tady u nás probíhala jako každý rok. Máme velmi dobré zázemí, třikrát týdně jsme chodili do haly a jednou týdně ven na ovál. Závěr přípravy jsme strávili na soustředění v Mostě, kde jsme se po dvou a půl měsících dostali i na hřiště. Kluci, kteří jsou na tom výkonnostně lépe, trénovali s A týmem a zbytek týmu trénoval s dorostem. Příprava s A týmem byla velmi vydatná, ale rozhodně nezahálel ani zbytek týmu. Věřím, že jsme tedy připraveni nejlépe jak můžeme!

Ze základní části jste postoupili ze třetího místa. Myslíte, že mohou hrát ve finálním součtu roli body získané za postavení po podzimu, nebo vás náskok soupeřů trápit nemusí?

V této části soutěže je to velmi vyrovnané. Jsou tu top 3 týmy z obou divizí, takže ty dva body by nás postup mohly stát, ale věřím že máme dostatečně dobrý tým na to, abychom postoupili přímo do play off.

Jak vidíte své šance na přímý postup do play off? Věříte, že se celkově umístíte lépe než v minulém roce? Kam až sahají vaše letošní reálné ambice, když vezmete v potaz konkurenceschopnost v lize?

Šanci určitě máme a budeme se snažit dojít co nejdál. Naše ambice jsou určitě dojít do finále a následně vyhrát titul. Ale to je ještě daleko a je před námi hodně práce. Minulou sezónu nám bohužel semifinále nevyšlo a skončili jsme až čtvrtí. Doufám tedy, že letos se dostaneme dál a třeba právě až na vrchol.


Tento formát mi přijde asi nejlepší, co lze udělat

Kdo ze soupeřů bude podle vás největším oříškem? Komu byste se případně chtěl ve vyřazovacích bojích vyhnout? Na kterého soupeře se naopak nejvíce těšíte?

Nejtěžší zápasy budou asi s Plzní a Heřmanovým Městcem. Oba týmy vyhrály základní část. Musíme jít zápas od zápasu a nepodcenit, ale ani nepřecenit žádného soupeře. Všichni si samozřejmě přejeme vyhrát co nejvíc zápasů, abychom se vyhnuli předkolu.

Jak vám vyhovuje formát juniorské jarní fáze, když to porovnáte s dorosteneckou soutěží? Jaké v tom vidíte výhody, případně nevýhody?

Tento formát mi přijde asi nejlepší, co lze udělat. Je nesmysl, aby junioři jezdili celou sezónu přes celou republiku, jako tomu je například v CROSSDOCK Extralize mužů. Navíc se na jaře potkají ty nejlepší týmy z obou divizí, takže zápasy budou velmi vyrovnané, a to vždy posouvá tým dál. Nevýhodu vidím v tom, že se v jeden den hraje Extraliga mužů i juniorská Extraliga a kluci, co pravidelně nastupují za obě kategorie, tak přicházejí o některé zápasy. Dorosteneckou kategorii jsem bohužel v podstatě nehrál, takže nemám srovnání. V sezóně, kdy jsme byli na finálovém turnaji, jsem hrál ještě o kategorii níže, a v dorostu jsem tak hrál pouze občas. A další 2 sezóny nám turnaje zrušil covid. Nemůžu tedy moc porovnávat rozdíly mezi těmito kategoriemi.

V prvním kole nadstavby vás čeká pražská Hostivař. Co od zápasu očekáváte, a jaký chystáte na předloňského šampiona recept? Jakou může hrát roli, že jste se v základní části letos nepotkali?

Jako každý zápas s Hostivaří očekávám rychlý, a hlavně pěkný hokejbal bez nějakých zákeřností. Chceme do zápasu vstoupit dobře hned od začátku a nestrachovat se o výhru. Pokud nebudeme vylučováni a nebudeme dělat hloupé chyby v obraně, tak věřím, že Hostivař porazit dokážeme. To, že jsme se v základní části nepotkali myslím, nebude hrát roli. Na hřišti se potkáváme pravidelně už od nejmenších kategorií, proto myslím, že nás ničím nepřekvapí.


Lukáš Patera pravidelně nastupuje v 19 letech za extraligový A tým mužů Kladna. V podzimní části odehrál za juniory jen 9 zápasů, v nichž si ale připsal 11 kanadských bodů za 2 góly a 9 nahrávek. Zdroj fotky: HBC Kladno.