Reprezentace

Hráči si vyzkoušeli, jak je hokejbal na této úrovni rychlý, tvrdý a takticky vyspělý, hodnotí Miroslav Růžička

Reprezentace hráčů do 20 let se v novém reprezentačním cyklu poprvé sešla v polovině února. V Plzni se hned mladí reprezentanti představili na mezinárodním turnaji. Asistenta trenéra Miroslava Růžičku těší, že se s náročnými zápasy hráči popasovali a že se herní projev postupně zlepšoval.

Turnaj byl pro nově vznikající tým kvalitní prověrkou

Pane trenére, u reprezentace hráčů do 20 let jste součástí nově vytvořeného realizačního týmu. V první polovině února jste měli s hráči první soustředění. Naplnilo Vaše očekávání?

Původně jsme měli mít jednodenní kemp v Mostě, ale naše plány změnila pozvánka na Pilsen Challenge, kterou jsme rádi přijali. Před turnajem jsme měli jen hodinový trénink, kde jsme hráčům představili herní systém, kterým se chceme prezentovat. Bylo to pro nás všechny velice náročné se v tak krátké době vzájemně poznat, pochopit naše očekávání pro tento turnaj. Byli jsme mile překvapeni, že se hráči s našimi požadavky a těžkými zápasy popasovali. Turnaj byl pro nově vznikající tým kvalitní prověrkou.

Na mezinárodním turnaji Pilsen Challenge se mladí reprezentanti utkali s extraligovým týmem Plzně a s loňským mistrem české a slovenské extraligy. Co vám ukázaly zápasy s kvalitními mužstvy?

Na turnaji jsme odehráli čtyři velice náročné zápasy, které nás prověřili ve všech směrech. Každý zápas nám ukázal něco jiného, na čem je potřeba pracovat. Pro většinu hráčů to bylo první setkání s extraligovým hokejbalem navíc se špičkovými týmy. Během turnaje si hráči na vlastní kůži vyzkoušeli, jak je hokejbal na této úrovni rychlý, tvrdý a takticky vyspělý.

Na turnaji jste nevyhráli žádné utkání, ale nebyli jste od toho daleko. Jak jste spokojený především s herním projevem?

Nepodařilo se nám žádný zápas vyhrát, a přesto byl viditelně náš herní projev lepší každým zápasem. Začali jsme hrát odvážněji, drželi jsme se déle na balónku, plnili jsme taktické pokyny, a především si hráči začali věřit, že i s takto silnými soupeři můžeme držet krok.



I přes prohru jsme byli spokojeni, hráči se nebáli projevit a hráli sebevědomě

V utkání o bronz proti Plzni jste se dostali do vedení už po jedenácti vteřinách. Domácí srovnali, ale podařilo se vám ještě odskočit na rozdíl dvou branek, nakonec soupeř skóre otočil. Co chybělo k dotažení zápasu do vítězného konce?

V posledním zápase jsme po hráčích chtěli, aby nastoupili sebevědomě, aktivně a nebáli se předvést, proč mají na sobě reprezentační dres. Dostali jsme se do nadějného vedení, které jsme neudrželi. I přes prohru jsme byli spokojeni, že se hráči nebáli projevit a hráli sebevědomě.

Na turnaj bylo nominováno 23 hráčů a tři brankáři. Jak se tvořila nominace a jak se bude postupně budovat tým pro šampionát?

Před nominací jsme se rozhodli, že pro tento turnaj pozveme pouze hráče ročníku 2005, a to z toho důvodu, že hráče ročníku 2006 čeká tento rok MS do 18 let. Na dalších soustředěních již budeme mít k dispozici kompletní tým, včetně těchto hráčů.

Jste na začátku nového cyklu, mistrovství světa pro kategorii do 20 let se uskuteční příští rok. Jaký je váš nejbližší program dalších příprav?

Nejbližší soustředění by mělo proběhnout v rámci Páňa Cupu na Kladně. Následně bychom rádi absolvovali přátelská utkání na Slovensku. V roce 2025 budou následovat přátelská utkání opět se Slovenskem, a to na naší půdě. Dále před MS budou probíhat jednodenní kempy, které uzavře těsně před šampionátem několikadenní závěrečný kemp.


Miroslav Růžička je asistentem hlavního trenéra Jaroslava Pavlíka nejen v reprezentaci U20, ale také v Ústí nad Labem. Růžička je bývalý reprezentační obránce s velkými úspěchy. Autor fotky: Tomáš Laibl.