Extraliga dorostu

V dorostu je naší motivací zisk titulu, burcuje svůj tým ústecký reprezentant David Kučera

Davida Kučeru mohou letos příznivci Elby Ústí nad Labem pozorovat v kategoriích od dorostu až po A tým. Sedmnáctiletý útočník postupnými krůčky stoupá vzhůru v hierarchii severočeského klubu a jeho jméno se objevuje i v plánech Víta Čapka pro případnou účast na MS juniorů v Žilině.

Na boje o play-off budeme připraveni

Davide, blíží se nám konec února, základní část Extraligy dorostu se přehoupla za svou polovinu, ta juniorská už svou první část zakončila. Jak jste na tom, vzhledem k Vaší účasti v obou soutěžích, se silami?

Vzhledem k tomu, v jakém tempu u nás v Ústí probíhá zimní příprava, si myslím, že na boje do play-off budeme připraveni a odpočati. Samozřejmě pak záleží na načasování formy před hlavní částí sezóny.

Přičítáte svou případnou dobrou kondici povedené letní přípravě? Byla v něčem specifická? Nebo za dobrou fyzičkou stojí něco jiného?

Letní příprava z mého osobního pohledu byla limitována z důvodu zranění. Tudíž se nyní spíše zaměřuji na pravidelnost tréninku a individuální přístup nad rámec tréninku v klubu.

Juniorce Elby unikl postup do elitní nadstavbové skupiny A, místo toho musíte bojovat o místo v předkole play-off ve skupině Západ. Je to pro Vás komplikace? Věřili jste před sezonou, že zvládnete uhrát jedno ze tří divizních míst v elitní skupině?

Byl to náš cíl, ale na hřišti to tak bohužel občas nevypadalo, a proto se není čemu divit, že jsme se tam neprobojovali. Předkolo play-off by z mého pohledu komplikace být neměla, ačkoliv směrem k dalším bojům nebudeme mít oproti týmům z elitní skupiny takový počet zápasů, které se svou kvalitou rovnají play-off.

Na co si musíte v nadstavbě dát největší pozor?

Náš veliký problém jsou výpadky během zápasu, kdy se často jednu třetinu přestaneme soustředit a hrát nacvičený systém.


Před sezonou jsem nečekal, že bychom prošli podzimem bez prohry

Pokud se podíváme o patro níž, tak v dorostu patří Vašemu týmu jasné první místo za 11 výher v 11 zápasech. Zažil jste už někdy podobnou vítěznou šňůru?

Je to v něčem podobné, připomíná mi to možná play-off juniorské extraligy minulý rok nebo Mistrovství světa U16 v Liberci, kde jsme neprohráli jediný zápas. Pro mě je v dorostu velké překvapení fungování celého týmu, zejména přístup všech hráčů, ať už k pozici v tabulce, nebo na trénincích. Před sezónou bych nečekal, že to bude fungovat natolik, abychom prošli podzimní částí bez jediné prohry.

V čem tkví hlavní síla dorostu Elby?

V první řadě v týmovosti a v bezproblémovém plnění pokynů od trenérů. V té druhé je vidět obrovská motivace, ať už od trenérů, od hráčů, tak i od lidí, co se o nás starají, aby nám při zápasech/trénincích nic nechybělo.

Vy sám máte v dorostu průměr dvou bodů na zápas, cítíte, že vzhledem k tomu, že nastupujete pravidelně v juniorce, a máte už dokonce i pár startů v A týmu, je na Vás kladena větší zodpovědnost za tým? Vyhovuje Vám role lídra? Čím se snažíte spoluhráče motivovat?

Z osobního hlediska určitě nemám nejlepší sezónu, ale role mi vyhovuje, baví mě v zápasech zapojovat mladší kluky a pomáhat jim, což pak pomáhá celému týmu. Motivujeme se tím jediným a hlavním cílem, což je vyhrát titul v letošním ročníku.

Když už jsem zmínil starty v Extralize, jaký to byl pro Vás zážitek? Co Vám nejvíce utkvělo v paměti?

Je to obrovský rozdíl, vidím na tom spoustu nedostatků na své hře. V hlavě mi utkvěl přístup hráčů našeho áčka směrem ke mně, hodně mi pomohli a podpořili, i když mi něco třeba nevyšlo. Takový přístup se snažím i já přenášet na mladé hráče v kádru dorostu, protože sám mám vždy z této podpory od starších hráčů radost.


Mistrovství světa v Žilině je pro mě opravdu velikou motivací

V lednu jste byl součástí nominace na reprezentační kemp U18 do Plzně, věříte, že můžete udělat tým do Žiliny?

Věřím v to už od konce MS U16 v Liberci, na kempech se proto snažím odevzdat maximum a uvidíme, zda to dopadne.

Radili Vám reprezentační trenéři, na čem zapracovat v dalším průběhu sezony?

Po celou dobu kempu nás motivovali, abychom na sobě pracovali i individuálně mimo tréninky.

Je pro Vás účast na Mistrovství světa juniorů 2024 tou největší motivací v tomto roce?

Motivace je to pro mě opravdu veliká, nejen protože bych chtěl získat další zkušenosti, ale také bych chtěl znovu zažít tu jedinečnou atmosféru. Avšak Mistrovství světa není mou jedinou motivací, chtěl bych také znovu vyhrát medaile na republice s dorostem.


David Kučera (vpravo) by rád letos zopakoval historický úspěch šestnáctky z Liberce, tentokrát ale už v kategorii do 18 let! Autor fotky: Markéta Křížová | eSport.cz


Tabulka Extraliga dorostu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
Elba DDM Ústí nad...
20 159:38 60
2.
HBC Plzeň
20 158:33 53
3.
SK Kelti 2008
20 162:32 46
4.
TGB Swietelsky...
20 91:64 40
5.
HBC Kladno
20 92:74 29
6.
TJ Blatná Datels
20 79:98 27
7.
SK Suchdol nad...
20 63:145 27
8.
HBC Prachatice
20 56:113 18
9.
HbC Zliv
20 40:107 13
10.
TJ Tatran...
20 36:112 9
11.
TJ HBC Olymp...
20 60:180 8