Reprezentace

Chtěli jsme vidět fungující tým, kluci se toho zhostili na jedničku, chválí Jiří Mašík

Přibližně čtyři měsíce před začátkem Mistrovství světa ve Vispu a Raronu absolvovala reprezentace mužů náročný kemp v západních Čechách. Třídenní soustředění bylo zahájené už v pátek, o víkendu pak čeští hráči zvítězili na Turnaji tří zemí. Nejen za tím se ohlíží hlavní trenér Jiří Mašík.

Turnaj si vyhodnotíme z pohledu výsledku, statistik i individuálních výkonů

Pane trenére, v polovině února jste se s širším výběrem reprezentace mužů představili na dalším kempu. V pátek jste ho zahájili dopoledním tréninkem v Dobřanech, odpoledne jste pokračovali v Plzni. Jak byste přiblížil náplň prvního dne soustředění?

Nejdříve bych chtěl hráčům moc poděkovat, že obětovali den dovolené a přijeli už v pátek ráno. Kompletní tým 29 hráčů! Moc si toho vážíme, ještě v souvislosti, že si budou muset vzít dalších minimálně šest dní v červnu na MS. Ale my je za to v tréninku moc nešetřili (úsměv). Zaměřili jsme se na souhru útoků, obran, pětek, věnovali jsme se zakončení a trénovali už přesilovky. Měli jsme navíc během dne dva mítinky. Rozebírali jsme vhazování, právě přesilovky a oslabení. Klukům jsme řekli věci, které se nám nelíbili v Žilině, a co chceme změnit. Večer jsme pak měli rozbor utkání z MS v Kanadě ze semifinále s USA a finále s Kanadou. Chtěli jsme hlavně nováčkům ukázat některé věci. Z Kanady bylo v týmu pouze 10 hráčů z 29.

O víkendu jste pak odehráli Turnaj tří zemí, který jste ovládli. Ve dvou zápasech se Švýcarskem a dvou se Slovenskem jste ztratili jen bod. Jak ale hodnotíte především týmový výkon?

To byla jedna z věcí, na které jsme se chtěli zaměřit – týmový výkon. A myslím, že se nám to podařilo velmi dobře. Bylo to vidět z herního projevu a bylo to cítit na hřišti, na střídačce i v kabině. Ano, stále kluci bojují o místo v sestavě, ale v takových zápasech individuálně nikdo nic nezmůže. Chtěli jsme vidět fungující tým. A kluci se toho zhostili na jedničku. Říkali jsme jim, jak si představujeme prezentaci týmu na turnaji a že klademe už důraz i na výsledek. Výhry v celém turnaji si vážíme, ale nepřeceňujeme ho. Vyhodnotíme si ho z pohledu výsledku, statistik i individuálních výkonů. Máme další podněty pro zlepšení a na čem pracovat. Na druhou stranu jsme hodně věcí zlepšili oproti Žilině. Musíme brát také v potaz, že MS se bude hrát na větším hřišti a je to prostě rozdíl cca 6 m na délku a 4 m na šířku.

>>SESTŘIHY ZE ZÁPASŮ NA HOKEJBAL TV<<


V sobotu jste v prvním utkání porazili Švýcarsko 8:1. Utkání se Slovenskem bylo vyrovnanější, zvítězili jste 4:3 po prodloužení. V čem byli soupeři nejvíce odlišní?

Švýcaři jsou rok od roku nebezpečnější. Jsou výborně fyzicky připraveni, neustále napadají a jsou nepříjemní. My jsme odehráli velmi špatnou první třetinu. Možná i díky náročnému pátečnímu programu jsme se nemohli rozjet a Švýcaři na nás vlétli s velkou chutí. Po domluvě o přestávce jsme do druhé třtiny vlétli úplně jinak, a to se projevilo nejen na hře, ale i na výsledku. 5:0 vyhrát jednu třetinu na mezinárodní úrovni je dobré. Pak už jsme utkání ovládali a nejen výsledkově, ale i herně.

Se Slovenskem to byl opět boj. Slováci jsou stejně fyzicky dobře připraveni, ale oproti Švýcarům malinko lepší individuálně i takticky. Myslím, že jsme byli o něco lepší, ale nedokázali jsme proměnit velké šance a odskočit soupeři třeba na větší rozdíl. A oni potvrdili, že se nevzdávají. Pokaždé dokázali vyrovnat. To nás mrzí, po vstřelení branky na 3:2 jsme to měli už ubránit a pohlídat si vítězství. V prodloužení i na nájezdy jsme chtěli vyhrát, kladli jsme na to důraz a těší nás, že se to povedlo. Šli jsme si za tím.

>>FOTOAGELRIE Z TURNAJE OD MICHALA PĚCHA<<


Hrálo se v obrovském tempu, úroveň utkání byla velmi vysoká

Druhý den byly zápasy výsledkově podobné, v souboji proti Švýcarsku jste si zase zapsali vysokou výhru, zápas se Slovenskem skončil jednobrankovým rozdílem. Očekával jste to?

Na neděli jsme přeházeli útoky i obrany, chtěli jsme vidět jak se s tím hráči „poperou“. Je moc pozitivní, že se to na výkonu projevilo spíše ještě do zlepšení. Na MS může přijít zranění, nemusí se dařit a je dobře, že změny vedou k novému náboji v týmu. Oceňujeme, že i za stavu 6:0 šli kluci pořád do každého souboje naplno a byli hladoví do zakončení. Na střídačce to žilo, povzbuzovali se navzájem a plnili stále taktické pokyny. I za rozhodnutého stavu se neustále poctivě vraceli po ztrátě míčku, nevymýšleli jsme složité věci a byli agresivní směrem dopředu i dozadu.

Slováci ráno prohráli se Švýcary a musíme říct zaslouženě. Sledovali jsme to utkání a hráli velmi dobře. Na druhou stranu bylo jasné, že to Slováci budou chtít odčinit proti nám. Další dílek do předzápasového náboje (úsměv). My už jsme je chtěli porazit v normální hrací době po třech remízách (2x Žilina a 1x Plzeň). Po velkém boji se nám to podařilo a myslím, že zaslouženě. Kluci po třech náročných dnech ještě vyždímali všechny síly. I to byl trochu účel, vidět hráče po náročném programu v těžkém utkání. Na MS se hraje šest utkání v sedmi dnech. Opět můžeme říct, že všichni obstáli. Hrálo se opět ve velkém tempu, hodně moc osobních soubojů. I na ty jsme se zaměřovali po Žilině. Pak jsme vyhráli i nájezdy, což podtrhlo celkové vítězství a dobrý pocit z celého turnaje.

S výsledky jsou také příznivé statistiky. V průměru jste vsítili šest gólů za utkání nebo využili skoro polovinu přesilových her. Jak vnímáte tyto skutečnosti s ohledem na předvedenou hru?

Ano, vnímáme je a pracujeme s nimi. Během utkání jsme si dělali několik statistik ještě navíc a i ty jsou pozitivní. Třeba co se týká vhazování atd. Jsou to věci, na které jsme se zaměřovali v tréninku a jsme rádi, že jsme je dokázali přenést do utkání. Hráčům jsme je říkali a řešili je i během utkání. Stále ale vidíme prostor pro zlepšování, hlavně v přesilových hrách a zakončení.

Turnaj jste absolvovali se širším výběrem hráčů. Už dříve bylo zmíněné, že je v týmu velká konkurence. Potvrdilo se to také nyní, že svými výkony si o nominaci na šampionát říká více hráčů, než může být nominováno?

Potvrdilo se to jednoznačně. Bavili jsme se během neděle se Slávou (Slavomír Švancar, asistent trenéra, pozn. red), že kdybychom měli teď vybrat těch 23 hráčů, tak z toho máme hodně těžkou hlavu (úsměv). A budeme ji mít až do konce. Mladí kluci i nováčci ukázali kvalitu, starší hráči ji potvrdili. Jak jsem říkal, ukázali i velmi dobrou fyzickou připravenost. Hrálo se v obrovském tempu, na to, že začíná jarní část po 2,5 měsících pauzy, tak úroveň utkání byla velmi vysoká. A samozřejmě máme v hledáčku ještě další hráče, kteří se z různých důvodů nemohli zúčastnit. Vůbec nám to nezávidím (úsměv), ale moc se těšíme na další setkání, protože pracovat s takovými hráči ať už je hodnotíme po herní nebo lidské stránce, je úžasné.