Reprezentace

Čeká nás postupné testování co největšího počtu hráček, říká před kempem juniorek Jaromír Kotlík

V polovině prosince začnou s přípravami na mistrovství světa také juniorky do 20 let. Přibližně rok a půl před šampionátem v České republice se mladé reprezentantky poprvé setkají v Plzni. Hlavní trenér družstva Jaromír Kotlík prozrazuje, jaká bude náplň úvodního kempu a další zajímavosti.

V hokejbalu jsme velmoc a od všech národních týmů se očekávají nejvyšší cíle

Pane trenére, od talentovaných dívek U16 jste přešel k reprezentaci juniorek do 20 let. Jak se těšíte na působení u této kategorie, se kterou vás čeká v roce 2025 Mistrovství světa v České republice?

Osobně to vnímám jednak jako velkou důvěru od reprezentačního úseku, ale především cítím velkou zodpovědnost. V hokejbalu jsme velmoc a od všech národních týmů se očekávají jen ty nejvyšší cíle, avšak je to sport a někdy i přes to, že uděláte všechno správně, nemusí očekávaný úspěch přijít. Chceme k tomu přistoupit s pokorou a budeme se snažit udělat maximum pro to, abychom byli úspěšní.

S dívkami U20 jste zatím na začátku příprav. Jaký program máte naplánovaný v tom přibližně roce a půl směrem k tomuto šampionátu?

Čeká nás postupné testování co největšího počtu hráček, od kterých očekáváme herní dovednosti a samozřejmě perfektní fyzickou připravenost. V letošním roce nás čeká několik přípravných kempů a v příští sezóně bude příprava mnohem intenzivnější a tým se bude postupně zužovat k závěrečné nominaci. Během celé přípravy budeme také hráčky důkladně sledovat, jak se jim daří na klubové scéně a samozřejmě také v Lize žen.

Přípravy zahájíte dvoudenním kempem v Plzni, který máte na programu v polovině prosince. Co od úvodního setkání očekáváte?

Očekáváme od holek, že se budou chtít poprat o nominaci a dokázat celému realizačnímu týmu, že mají na to se v týmu udržet až do konečné nominace na šampionát.


Tentokrát jsme pozvali především hráčky nižších ročníků

Ve stejném termínu bude v Precol Aréně probíhat také reprezentační kemp hráčů do 16 let. Co tam máte pro juniorky připravené? Na co se budete zaměřovat?

Máme připravené tréninkové jednotky, které by nám měly ukázat kvality a fyzičku jednotlivých hráček. Myslím, že to bude pro holky dost náročné.

Na první kemp jste nominovali 28 hráček. Nachází se tam také reprezentantky z mistrovství z Liberce z kategorie U21 nebo talentovaných dívek U16. Jak se tvořila nominace?

Po dohodě s Michalem Broulíkem, hlavním trenérem reprezentace žen, jsme nezvali hráčky, které do juniorek sice patří ročníkově, ale pojedou na nejbližší kemp výběru A týmu. To ovšem neznamená, že by se hráčky, které pojedou s námi, nemohly poprat také o nominaci na MS do Švýcarska. My jsme tentokrát pozvali především hráčky těch nižších ročníků a chceme je namotivovat k intenzivnější práci. Za rok a půl se nechá v tomto věku udělat velký progres.

Do šampionátu juniorek U20 v České republice zbývá ještě hodně času. Na co ale budete cílit, budete se snažit překonat letošní úspěch, kdy české hráčky získaly bronzové medaile?

Já osobně si myslím, že každá medaile z MS je úspěch. Pokud by se nám podařilo postoupit do finále, bylo by to super. K tomu se vám musí opravdu vydařit všechno. Musíte mít vše od herní kvality, přes partu a také to hokejbalové štěstíčko. To je sen, který by si každý trenér rád splnil.


Nový hlavní trenér Jaromír Kotlík (uprostřed) zažil úspěšné Mistrovství světa 2023, které se uskutečnilo v červenci v Liberci, kde působil v roli asistenta trenéra juniorek do 21 let. Ty vybojovaly bronz. Autor fotky: Markéta Křížová|eSport.cz