Reprezentace

Bude to můj první reprezentační kemp mezi muži, takže jsem namotivovaný, neskrývá Tomáš Rechtorik

Reprezentace mužů má o víkendu na programu kemp v Žilině, kde bude pokračovat v přípravách na mistrovství světa, které se uskuteční příští rok ve Švýcarsku. Poprvé se na kempu mezi muži představí Tomáš Rechtorik. Juniorský mistr světa ovládl na podzim také brankářské statistiky CROSSDOCK Extraligy.

Zápasy se Slováky jsou v jistém smyslu speciální

Tomáši, podzimní část CROSSDOCK Extraligy předčasně ukončilo nepříznivé počasí, ale Vám ještě zimní pauza nezačala. O víkendu Vás čeká reprezentační kemp mužů. Jak vnímáte takové zakončení podzimu?

Určitě se těším. Bude to můj první reprezentační kemp mezi muži, takže jsem i namotivovaný. Ale nebudu lhát, rád bych už byl zalezlý někde v teple a výstroj vytáhl minimálně až za měsíc (smích).

Už jste byl nominovaný do reprezentace mužů na Páňa Cup, který se pořádal na konci srpna, ale kvůli zranění jste se ho nezúčastnil. Nyní tak poprvé oblečete reprezentační dres za muže. Co od premiéry očekáváte?

Motivace je veliká. Všichni se tam jedeme ukázat v co nejlepším světle. Konkurence je veliká, zvlášť mezi brankáři. Nepamatuju si zatím sezónu, kdy by mělo tolik brankářů úspěšnost přes 90 %, takže už jenom samotná nominace mě těší. Očekávání moc nemám. Snažím se to vnímat jako klasický zápas v sezóně a podat co nejlepší výkon, abych pomohl týmu.

Na soustředění v Žilině budete s týmem pokračovat v přípravách na mistrovství světa, odehrajete tam také přípravná utkání se slovenskou reprezentací. Jaké vyhlížíte mezinárodní zápasy?

Bude to určitě kvalitní konfrontace na mezinárodní úrovni. Slováci budují kompletně nový tým, takže se budou chtít o to víc ukázat. Navíc i když se jedná v uvozovkách jenom o přípravu, tak zápasy se Slováky jsou v jistém smyslu speciální.



Hrát na mistrovství světa je jeden z mých vytyčených cílů letošní sezóny!

V létě jste na juniorském mistrovství v Liberci zakončil působení v mládežnické reprezentaci s kategorií U23 zlatem. Co by pro Vás znamenalo na to navázat hned příští rok a dostat se na šampionát do Švýcarska?

Dostat se do mužské reprezentace a hrát na mistrovství světa je jeden z mých vytyčených cílů letošní sezóny. Každopádně do mistrovství zbývá relativně spoustu času. Primárně se teď soustředím na Extraligu a jestli svými výkony přesvědčím trenéry, že už mám výkonnostně i na mužskou reprezentaci, tak bych byl moc rád.


Tomáš Rechtorik byl pravidelným mládežnickým reprezentantem. V roce 2018 získal s reprezentací do 18 let stříbro na MS v Kanadě. V roce 2023 pak s U23 zlato na domácím MS v Liberci. S dvacítkou mezinárodní vrchol neprožil z důvodů dlouhé covid pauzy. Autor fotky: Markéta Křížová.

Zranění Vám také nedovolilo nastoupit do zápasů v úvodu sezóny, ale poté jste se vrátil ve velké formě. S úspěšností zásahů 94,92% jste ovládl brankářské statistiky naší nejvyšší hokejbalové soutěže. Jak se ohlížíte za svými výkony?

Jsem celkem spokojený. Oproti minulé sezóně mě zatím po zdravotní stránce nic nebrzdí, a tak alespoň zbývá víc prášků proti bolesti našemu přednímu penzistovi Hasanovi (David Haas) (smích). Asi nejtěžší zápas pro mě byl hned můj první po zranění proti Karviné, kdy jsem měl za sebou teprve dva tréninky a necítil jsem se stoprocentní. Ale největší podíl na mých výkonech mají spoluhráči, kteří s oblibou tvrdí, že se mi daří, protože mě v zápasech schválně nechávají vynikat. Důležité je, aby mi forma vydržela až do konce sezóny.

Dařilo se vám také s týmem, po podzimní části se nacházíte s Ústím nad Labem na třetím místě. Navíc jste na čele v několika statistikách. Co byste nejvíce vyzdvihl z této části sezóny?

Škoda, že jsme na začátku ztratili některé body. Pak jsme se vezli na vítězné vlně, kterou nám narušil Svítkov. S třetím místem po podzimní části jsme spokojení. Popravdě mě překvapily naše přesilovky, které podle mě vůbec nevypadají nebezpečně, ale naštěstí to tam zázračně spadne (smích).