Reprezentace

Konkurence je velká, proto se nominace zatím lišily, prozrazuje trenér národního týmu Jiří Mašík

Reprezentaci mužů čeká na začátku prosince soustředění na Slovensku. Čeští reprezentanti tak budou pokračovat v dalších přípravách na mistrovství světa. Hlavní trenér Jiří Mašík se rozpovídal o tom, v jaké fázi přípravy se nyní tým nachází, programu prosincového kempu nebo tvořícím se kádru.

Chceme dál pracovat na systému hry a přenést ho do zápasů

Pane trenére, blíží se další kemp reprezentace mužů. Od minulého mistrovství jste se zatím s týmem sešli dvakrát, nejprve na soustředění v únoru, poté na konci srpna na Páňa Cupu. V jaké fázi příprav se nyní nacházíte?

Do mistrovství zbývá zdánlivě více jak půl roku, ale příležitostí se sejít už tolik nebude. Takže můžeme říct, že už přituhuje. Po Žilině nás čeká v únoru Plzeň a pak až kempy v červnu před MS. Už pomalu tvoříme osu týmu a budeme postupně doplňovat týmovou skládačku. V Plzni bychom chtěli mít už co největší část závěrečné nominace.

Na začátku prosince máte naplánovaný kemp na Slovensku. V Žilině se budete připravovat 9. a 10. prosince. S jakými cíli tam pojedete?

Cílů máme několik. Vyzkoušet ještě další hráče a mladé kluky v mezinárodních zápasech. Chceme dál pracovat na systému hry a přenést ho do zápasů. Nechci říct, že nás výsledky nezajímají, ale daleko víc nás bude zajímat výkon a předvedená hra. Tři utkání během 24 hodin nás prověří dostatečně i po fyzické stránce. Samozřejmě chceme týmové výkony a podporu, i přesto, že hráči bojují o nominaci.

V sobotu tam odehrajete přípravné utkání se slovenskou reprezentací U23 a reprezentací mužů. Se seniorským týmem poměříte síly také v neděli. Co by vám zápasy měly ukázat? Na co se v nich chcete zaměřit?

Jak jsem říkal už předtím, chceme navázat na herní projev z Kanady i Liberce. Po klukách budeme chtít i další věci, které jim představíme. Chceme využít i společnou cestu vlakem k různým pohovorům. Od zápasů očekáváme vysoké tempo a maximální nasazení. Slováci pod vedením nového trenéra Milana Rampáčka tvoří také tým pro MS a hráči se budou chtít ukázat. Sleduji je a měli teď na podzim už dvě soustředění. Bude to určitě velmi kvalitní příprava.


Máme i dobrý pocit z charakterových vlastností hráčů

S omlazeným týmem jste v létě vyhráli turnaj Páňa Cup. Jaké máte zatím pocity z tvořícího se mužstva na mistrovství světa, které se bude konat příští rok?

Výhru na Páňa Cupu nepřeceňujeme, ta byla spíš povinnost v konkurenci s extraligovými týmy. Ale potěšil nás právě herní projev a zapracování mladých hráčů. Uvědomujeme si, že mezinárodní tempo je ještě vyšší. Proto jsme za takovouto konfrontaci rádi. Pocity jsou pozitivní, ale jak jsem říkal, nepřeceňujeme to. Máme i dobrý pocit z charakterových vlastností hráčů, což je pro nás důležité.

V únoru jste na srazu dali prostor hodně nováčkům z Extraligy, na konci srpna jste se na Páňa Cupu představili s několika reprezentanty z juniorského mistrovství. Nyní se sestava zase obměnila. Jaká je v týmu konkurence?

Právě proto, že je velká konkurence, se ty nominace zatím lišily. Největší přetlak je v útoku, tam je to opravdu masakr, slovy mladých (smích). V širší nominaci máme cca 22 útočníků a pojede jen 12. V únoru jsme mladé nechali soustředit se na MS U23 a po úspěšném šampionátu dostalo několik z nich šanci i v A týmu. Víte, že mladým dáváme šanci rádi, pokud mají výkonnost a pracují na sobě. Věděli jsme, že po Kanadě nějaká obměna nastane a teď uvidíme jak velká. Bereme v potaz i na jaký post hráče bereme a jakou pro něj budeme mít roli v týmu.

Nyní se v nominaci neobjevili hráči ze čtyř extraligových týmů. Komplikovaly vám nominaci omluvenky od hráčů nebo je jiný důvod, že z nich nikdo nebyl vybraný?

Nějaké omluvenky jsme měli, třeba dobřanský Vašek Šlehofer má problémy s patou, a tak jsme se domluvili, že ho necháme nohu doléčit. Na druhou stranu neřešíme, kdo z kterého klubu je. Rozhodujeme se na základě výkonnosti a dalších pro nás důležitých věcí. Klubová příslušnost pro nás důležitá není. Omluvenky nás mrzí, ale nedá se nic dělat. Může se to stát i před MS, i to je bohužel součást sportu.


Bude se Jiří Mašík s národním týmem mužů v polovině roku 2024 radovat stejně, jako na posledním MS hráčů do 23 let v Liberci? Autor fotky: Markéta Křížová.