CROSSDOCK Extraliga

Kvalitních hráčů se nezříkáme, nikdo ale pochopitelně nevolá, chápe Michal Krček z KOVA

Nejstarší pražský hokejbalový klub z Palmovky má před sebou další náročnou sezónu. I kvůli tomu, že se pro něho ta předchozí vyvíjela v Extralize mužů tak, jak se vyvíjela, Pražané posílili pro další ročník také trenérský štáb. Na lavičku se vedle Michala Hnízdila vrací Michal Krček.

Těžká pozice před nečekaným jarem

V KOVU došlo k určitým změnám už před startem nakonec neuskutečněné jarní části sezóny, další změny ale nastaly i poté. Můžete prosím na začátek upřesnit, v jakém složení je teď trenérský štáb u A týmu pražského KOVA?
Trénujeme společně s Michalem Hnízdilem. Původně jsem měl pomoci v zimní přípravě, ale po až komickém výkonu v únorovém přáteláku s Hostivaří jsme se s Michalem dohodli, že pomůžu i v sezóně. Pro něj to bylo hodně těžké. Mluvilo se o záchraně, ale on měl při zápase vést partu hobíků, kteří se přišli v úterý večer zpotit na Palmovku a ani to se jim nezdařilo.


Vy jste mimo jiné také v určité roli ve vedení, kde předseda klubu Marek Skramužský už nemohl zvládat všechnu práci sám. Jaká je vaše pozice zde?
Žil jsem téměř tři roky v zahraničí. Před Vánocemi jsme se s rodinou vrátili a byl jsem domluvený s Markem i Tomášem Herstusem, který dělá sportovního manažera, že pomůžu. Je nás ve vedení pět a teď všichni v různých rolích pracujeme na sportovních věcech. To zatím stačí. I tak je toho na můj vkus někdy až moc.



Pražské KOVO po nepovedených několika sezónách v Extralize hlásí boj o vzestup! Autor fotky: Jana Nekolová (Autosklo-H.A.K. Cup 2020)


Posunutí zodpovědnosti na odchovance

Zpět k extraligovému A týmu. Prvotně byl zmiňováno, že pokud se KOVO chce zachránit v nejvyšší soutěži, musí se změnit hlavně docházka na trénincích. Došlo k tomu?
Já to tak úplně neviděl. Příčina je z mého pohledu jinde než v počtu hráčů na tréninku. To je spíš důsledek. Každopádně po tragickém zápasu s Hostivaří na to kluci zareagovali velice dobře a bylo to vidět na hře, výsledcích a koneckonců jejich energii.


S novým trenérským štábem jste stihli odehrát jedno utkání, a to navíc na Kladně. Tam jste však předvedli srdnatý výkon a prohráli 2:3 po prodloužení. Co Vám tehdy tento pozitivní výsledek ukázal?

Určitě nadšení a energii. Měli jsme kliku, kterou někdy potřebujete. Na druhou stranu jsme nevyhráli, takže stoprocentně pozitivní výsledek to nebyl (usmívá se). Určitě bylo pro nás ale pozitivní zjištění, že kluci chtějí na sobě makat a poslouchají.


Dojde nyní v létě k nějakému posílení kádru zkušenějším hráčem? Zapojujete také mladíky, nabízí se i v tomto ohledu nějaké doplnění kádru?

Zkušených hráčů máme dost. Spíše posouváme odpovědnost na odchovance, kteří byli osobnostmi v mládežnických týmech. Pár mladých máme, hrát budou, a myslím, že i dost. Bohužel mezi nimi v příští sezóně nevidíme nikoho na 30 až 40 bodů, takže to bude hodně o týmové práci. Kvalitní hráče chce každý, ani my se jich nezříkáme. Nikdo nám ale nevolá a po poslední sezóně se tomu ani moc nedivíme (usměje se).



KOVO bude sázet na své odchovance, kteří se v rámci červnového Autosklo-H.A.K. Cupu rozhodně neztratili! Autor fotky: Jana Nekolová.


Před KOVEM je náročná sezóna

Jak bude vypadat vaše letní příprava? Kdy začínáte a budete praktikovat nějaká speciální cvičení, či nějaké méně obvyklé, nebo nezvyklé zpestření?

V letní navážeme na to, co jsme dělali po konci karantény. Hodně běhání, síly a herní prvky. Nechceme dělat speciální věci na efekt. Soustředíme se s Michalem na intenzitu a postupné zvyšování zátěže. Za námi je sezóna, kdy jsme se zachránili koronou, a před námi extrémně náročná další. Cítíme, že experimenty nám v ní určitě nepomůžou.


Může být půl roku bez hokejbalu pro hráče tím největším lákadlem celou přípravu odedřít, nebo se trochu obáváte i toho, že půl roku bez většího sportovního vytížení může uškodit i třeba v pohledu nějaké tréninkové píle?

Díky Autosklo-H.A.K. Cupu jsme v květnu a červnu hráli s Plzní, Kladnem a Pardubicemi. Poslední zápas jsme měli 28. června. Úplně se nebojíme, že by kluci nepřišli. Myslím, že se i díky Markovi, Tomášovi a dalším lidem především od mládeže podařilo v KOVU udělat lepší atmosféru. Troufám si říct, že to tak cítím i u hráčů áčka. My toho budeme chtít s Michalem jenom využít.



Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9