CROSSDOCK Extraliga

Je potřeba znovu najít motivaci, udržet kádr a makat dál, burcuje před sezónou Petr Novák

Když se řekne Hradec Králové, málokomu se vybaví jiné jméno než Petr Novák. Ikona klubu zpod Bílé věže se v rámci rozhovoru rozpovídala o svém angažmá na ALPA poháru v dresu Svítkova, řeč přišla také na zhodnocení minulé extraligové sezóny Hradce a také na přípravu na tu příští.

Bojovali jsme za dohrání soutěže

Petře, Hradec po nepříjemném konci sezóny nevyužil žádné možnosti zahrát si turnaj či pohár. Bylo to proto, že jste si chtěli od hokejbalu dát trochu oddych?
Já nemám úplně všechny informace z vedení, nicméně my jsme hlavně bojovali za to, aby se soutěž dohrála a já si upřímně myslím, že když šlo dohrát fotbal, mohl se zkusit i hokejbal. Konečně bych si zahrál v teple. (úsměv) Do pohárů se nám nechtělo, nikdo nevěděl, kdo vše se přihlásí a jezdit jen tak někam do Opavy nebo Malenovic nikomu moc nedávalo smysl. Tím, že jsme se nepřihlásili sem, nás pravděpodobně nepozvali na turnaj Autoskla. Plzeň, Pardubice, Kladno, KOVO. Takový turnaj by nám dával smysl. Možná se báli, že bychom to moc řezali, takže udělali dobře. (úsměv) Světlá (ALPA pohár) pak tak nějak proplula kolem nás. Vím, že se to moc neřešilo. My jsme byli rádi za tréninky, kterých bylo dost a měly náboj a úroveň.


Vy sám jste se však ALPA poháru zúčastnil, a to v dresu Svítkova. Jak tato spolupráce vznikla? Co bránilo Vašemu pokračování druhý den turnaje?
Spolupráce je tu už delší dobu. Jak mezi „A“ týmy, tak v mládeži. Úzce spolu komunikujeme a já za sebe říkám, že mi je Svítkov velmi sympatický, takže s možností, že za ně nastoupím, jsme si hráli už loni. Já upřímně mám problém s nohama, které mě po sobotním zápase Extraligy v neděli vždy bolí. Poté s časem – mám dvě děti a nevidět je celý týden a pak i víkend není možné, poté jsem nechtěl zabírat místo nějakému mladíkovi. Svítkov s mládeží pracuje skvěle, má tam hodně nadějných kluků, takže mně se příčí se tam v důchodovém věku cpát, když vidím, jak jsou ti kluci rychlí. (úsměv) Ale bavili jsme se o ALPA poháru s Petrem Kopečným. Já měl chuť hrát, byl tam prostor, toho jsem využil. Hned na začátku jsem ale řekl, že budu hrát jen jeden den, druhý chci být s rodinou.


Petr Novák na ALPA Poháru v dresu Svítkova. Zdroj fotky: hokejbaltym.rajce.idnes.cz


Připravenost skvělá, mé výkony průměrné, říká kriticky Petr Novák
Jak jste se po delší pauze cítil v ostrých zápasech?
Já jsem se cítil moc dobře. Jak jsem říkal. Trénovali jsme dost a já obecně jsem dělal vše pro to, abych byl na extraligové play off připraven. Takže jsem sice měl dobrý pocit, ale výkony byly spíše průměrné. Spálil jsem tři, čtyři tutovky, což mě mrzí. Hru týmu já moc hodnotit nechci, protože je tolik herně neznám, abych na to měl kompetence. Navíc jsem neviděl druhý den. Nicméně s klukama se mi hrálo skvěle. Měl jsem super lajnu s Honzou Doležalem, Vojtou Novotným a Kubou Králem, plus tam byl hradecký Honza Hrabica, takže tam není co řešit. Výborně zachytal gólman Šťovíček, a hlavně u lajny mladých „košíkářů“ je vidět velký potenciál. Ale jak říkám, hlavní bylo, že jsem se s kluky cítil dobře, otázkou je, jak to bylo ze strany druhé. (úsměv) Uvidíme, rád bych ještě v černobílém dresu nějaký zápas odehrál.


Když se opět vrátíme k Hradci. V minulé nedohrané sezóně jste po celý čas předváděli pěkný hokejbal, který přinášel výsledky. V kabině tedy jistě musela převládat spokojenost.
Jak říkal trenér. Vyjma víkendu na severu jsme to sehráli dobře, cítili jsme formu a vylaďovali ji směrem k play off. Měli jsme to dobře rozehrané i nalosované a byla velká šance začínat čtvrtfinále doma. Konec nás hrozně mrzel. Nedá se nic dělat, to je život a je potřeba znovu najít motivaci, makat dál, pokud možno udržet kádr a za rok být ještě silnější.


Máte v Hradci nastíněn nějaký konkrétnější plán letošní letní přípravy? Jak by mohla vypadat?
Máme a bude standardní. Tím, že jsme skončili až 20. června, dostali jsme tři týdny volna a teď budeme 14 dní běhat a cvičit, poté se pomalu přesuneme na hřiště. Začátkem srpna nás čeká soustředění ve Vrchlabí, kde si asi sáhneme na dno a uvidíme, jestli se nám povede nějaké přátelské utkání. Trochu nám to komplikuje fakt, že se přibližně polovina týmu žení, takže všechny víkendy budeme v oblecích. (úsměv)




Chuť hrát a být dobře připraven
V rozhovoru projektu Bez frází jste před nedávnem uvedl, že už léta hrajete vinou problémů z mládí přes bolest. Jak jste na tom v současné chvíli a dovolí Vám zdravotní stav hru v další sezóně?
Už je to nějaký rok stejné. Bolí to hodně a čekám, jestli přijde nějaký fatální zvrat, který mi ze dne na den dá stopku. Zatím tu není, takže chci hrát i příští rok. Makám na tom, abych byl připravený a moc se těším.


S čím bude Hradec do nové sezóny vstupovat?
Vstupujeme do sezóny s výborným trenérem, pro kterého letos bude hokejbal priorita, a to je první skvělá zpráva. Kádr zůstane téměř stoprocentně stejný, což je další výborná zpráva. Vše tedy záleží na tom, jak budou hráči poctiví a potrénují. Já věřím, že zase budeme hrát atraktivní, běhavý hokejbal a budeme se prát o první čtyřku, která bude naším dílčím cílem. Co bude pak, se uvidí.



Petr Novák patří stále mezi nejlepší české útočníky v Extralize. Autor fotky: Iva Janoušková ml.


Obětavost, týmovost, důraz - hlavní zbraně Hradce
Jak byste Vy osobně byl rád, aby se Hradec Králové prezentoval na hřišti? Co může být jeho doménou a silnou zbraní v příští sezóně a blízké budoucnosti?
Určitě to, co k nám patří – týmová hra na hranici obětavosti, důraz, rychlost. Když přidáme produktivitu a Petr Brykner si vezme formu z loňska, nemám o nás strach.


Před minulou sezónou se výraznými posilami stali Pavel Malý a Ondřej Březina. Má Hradec v plánu představit nějaké další posily?
Jsem strašně rád, že jsou u nás. Pavel doufám bude pokračovat, protože mě pravidelně zásobuje čokoládami za prohrané střelecké souboje na tréninku. (úsměv) Jestli někdo přijde, nevím. Pro mě je důležité, ať tady zůstane kádr z minulé sezóny a kluci ze Svítkova. Pak budu já spokojen. Chuť máme velikou. Každopádně kdyby byl volný hráč, který by měl kvalitu, určitě bychom se nebránili jeho příchodu. Konkurence není nikdy dost veliká, naopak dopomáhá tomu, aby všichni makali naplno.



Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9