CROSSDOCK Extraliga

Nemůžu chtít, ať se ze mě po... a hned mi dají dres, říká po herní pauze k reprezentaci Pospíšil

Jednou z nejvýraznějších postav české hokejbalové scény je bezpochyby obránce Jan Pospíšil, jenž kromě letitých extraligových zkušeností oplývá také nespočtem zápasů v reprezentačním dresu. Jeho nové angažmá v Mostě mu však výrazně narušila pandemie koronaviru. Jaké budou jeho další kroky?

Slávovi jsem nemohl říct ne

Honzo, v dubnovém rozhovoru jste přiznal, že jste si na podzim potřeboval od hokejbalu odpočinout. Nakonec jste po domluvě se Slavomírem Švancarem (hlavní trenér HBC Most a asistent hlavního trenéra reprezentace mužů, pozn. red.) měl na jaře nastoupit v Mostě, celosvětová situace Vám však nepřála. Následné anulování zbytku sezóny tak pro Vás musela být obrovskou ranou.
Nemohu říci, že by to byla nějak zvlášť velká rána. V ten daný moment jsem to bral jako správné vyhodnocení situace. Dokončení sezóny jiným způsobem, než je ten oficiální, bych bral za nešťastné. Akorát jsem teda nezjistil, jak na tom vlastně jsem a jestli mi hokejbal skutečně tolik chyběl nebo ne.


Jak se Vaše angažmá nakonec zrodilo? Jak je zmíněno výše – došlo k domluvě s panem Švancarem – proč ale zrovna Most? Slavomír o Vás stál natolik, že jste se rozhodl právě pro tuhle štaci?
Se Slávou se známe dlouho, jsme v kontaktu v podstatě během celého roku, takže když se spolu bavíme, vždy dojde i na hokejbal. Když se chopil mosteckého kormidla, řekl mi, že zájem má, co má s Mostem v plánu, jaké jsou vyhlídky. Celé mi to dávalo smysl, tak jsem mu rovnou nemohl říci ne. On ví, že nemá cenu mě přemlouvat nebo mi mazat med kolem huby. Mluvíme spolu na rovinu. Další plus je, že na sever nemusím jezdit sám. Do Mostu přestoupil na střídavý start Syky (Milan Sýkora, někdejší spoluhráč z Rakovníka, pozn. red.) a je dost pravděpodobné, že nás v autě bude i víc.


Jan Pospíšil v dresu Mostu na ALPA Poháru. Zdroj fotky: hokejbaltym.rajce.idnes.cz


Reprezentace je velké lákadlo
Chybí Vám momentálně hokejbal? Může nastalá situace pomoci k motivaci vrátit se v nové sezóně v plné parádě?
Odpovím stejně. Tím, že se sezóna na jaře nerozjela, jsem to pořádně nezjistil. Ještě před měsícem jsem ale byl přesvědčený, že sezónu začnu stoprocentně. Pak ale přišlo rozhodnutí, že se posouvá Mistrovství světa o jeden rok a najednou byla velká část motivace pryč. Vidina sedmého šampionátu je velké lákadlo. Reprezentaci ale neberu jako samozřejmost, to je jasné. Není to tak, že bych si myslel, že když po roce přijdu na hřiště, tak to bude něco ve smyslu „trenéři, po*erte se ze mě, dejte mi dres“. Vím, že se o něj musí bojovat. Takže zda začnu nebo ne, je ještě ve hvězdách. Ale spíš se přikláním k možnosti, že se přípravy na novou sezónu zúčastním. Potřebuji ale doopravdy zjistit, jestli mám hokejbalu stále co dát a on zase mně.


Hokejbalová veřejnost tedy věří, že část Vaší odpovědi z dubnového rozhovoru („je možné, že jsem s hokejbalem skončil“), je tedy momentálně bezpředmětná.
Asi to tak vypadá (úsměv). Začal jsem se řídit momentálním pocitem, dělám to, na co mám ten daný okamžik náladu a chuť. Takže pokud vyhodnotím, že mi hokejbal nebude „překážet“, uvidíme se v září na modré.


Za Most jste stihl alespoň nedávný ALPA pohár. Předpokládám, že po obrovsky dlouhé zápasové pauze jste s účastí Vaší osoby na turnaji váhat nemusel.
Myslím, že budu mluvit za většinu, když řeknu, že každého nejvíce baví zápasy. Takže jo, proč si nezahrát. Že si ale zahraju až takhle, to jsem teda nečekal. Vinou nízké účasti a zranění jsme velkou část turnaje odehráli na tři obránce. Když k tomu připočtu velké, hokejové hřiště, tak mě ve výsledku bolely nohy a pr*el ještě ve středu (úsměv).


S čím jste na ALPA pohár jeli? Chtěli jste si hlavně vyzkoušet zápasovou konfrontaci, zahrát si, nebo jste měli vyšší cíle, než je konečné páté místo?
Jako extraligový tým musíš mít ty nejvyšší ambice. Ale jak jsem zmínil. Nesešli jsme se v dostatečném počtu, abychom mohli více konkurovat a páté místo beru jako odpovídající umístění.


Obránce Jan Pospíšil (uprostřed) byl na ALPA poháru vyhlášen jedním ze tří nejlepších hráčů mosteckého týmu. Zdroj fotky: hokejbaltym.rajce.idnes.cz


Přípravu začnu v Mostě
Jak bude vypadat Vaše léto? Kde se budete připravovat?
Kdo mě zná, tak ví, že jsem v pohybové permanenci po celý rok. Někdy je mi to už ale s ohledem na můj věk vyčítáno (úsměv). Když ale začnu, bude to v Mostě. Co se týká přípravy, tak by se měl Most představit na turnaji v srpnu (Páňa Cup 2020, pozn. red.), kterého se zúčastní „jen“ Kert Park, Pardubice, reprezentační dvacítka a domácí Kladno. Takže samý srandamač na pohodu (smích). Ale zároveň jsem typ člověka, který si neodepře grilovačku nebo posezení na zahrádce. Všechno musí být v rovnováze (úsměv).


V případě, že Vás angažmá v Mostě naplní, chuť byste měl. Změnil byste nějak svůj pohled na reprezentaci, kterou jste nechával v předchozím rozhovoru otevřenou? Chcete jednoznačně zkusit zúčastnit se nějakého srazu nebo tomu stále necháváte volný průběh?
Chuť reprezentovat tu byla a vždy bude. To se neodmítá. Ale na to, aby ses dostal do finálního výběru, je zapotřebí, aby ti v ten moment vyšlo hned několik faktorů. Mezi nejdůležitější patří zdraví a aktuální forma. Do mistrovství zbývá ještě hodně času. Necháme se překvapit, jak to všechno dopadne.



Fotogalerie:

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9