Oblastní ligy

Budu hrát hokejbal buď za Coma Team nebo nikde, razantně hlásí slovenský hokejový reprezentant Marek Hovorka

Marek Hovorka, pro hokejové fanoušky jistě známé jméno. Slovenský hokejista, který se zúčastnil v dresu slovenské hokejové reprezentace Olympijských her v roce 2018 a dvou mistrovství světa, když z toho jednoho má dokonce stříbrnou medaili! Je ale také výborný hokejbalista a srdcař.

Profesionální hokejista Marek Hovorka, který získal s Coma Teamem titul v Letní lize, jež byla náhradou za nedokončenou sezónu, před 13 lety působil v prvoligovém Ústí nad Labem a tehdy se dostal také k hokejbalu a od roku 2007 je členem ústecké party Coma Team. Coma Team sice hraje nejnižší hokejbalovou soutěž, ale jeho základna, fanoušci a historie patří k nejtradičnějším klubům v České republice. Hokejista, který prošel Kladnem, Spartou, Karlovými Vary, Chomutovem, Pardubicemi, Vítkovicemi, ale také ruským Vladivostokem nikdy neváhá a ve volném čase jede pomoci svému milovanému Coma Teamu i přesto, že hokej v Ústí nad Labem hrál naposledy před 10 lety. 


Nutno podotknout, že i Marek Hovorka se rozhodl připojit k aukci na pomoc Ondřeji Buchtelovi, kterého zasáhla zákeřná nemoc a Marek dražil svůj kladenský dres Rytířů. Ondřeje Buchtelu, jenž bojuje s těžkou nemocí v podobě rakoviny srdce, můžete podpořit i Vy na transparentním účtu: 123-0762430277/0100. O tom, jak se dostal tento slovenský hráč ke klubu ze severu Čech a hokejbalu, ale také o tom, kde bude působit v příští hokejové sezóně se dozvíte v rozhovoru, který poskytl naší redakci. 


Třináct let v Coma Teamu

Jak jste se dostal k hokejbalu? Bylo to až při angažmá v Ústí nad Labem, kdy vzniklo spojení Marek Hovorka a Coma Team?
Myslím si, že to bylo v roce 2007, kdy jsem přišel do Ústí nad Labem a potkal jsem se s Tomášem Kremlíkem alias „Hemim“ a ten se mě zeptal, zda si nechci zahrát ve volném čase hokejbal. Chvilku jsem váhal, ale poté jsem si řekl, proč to nevyzkoušet. Do té doby jsem o hokejbal nejevil zájem. Hrál jsem inline hokej a dnes je to naopak. Když mohu, jdu si zahrát hokejbal a inline hokeji už se prakticky nevěnuji. 

Při pohledu na vaše sociální sítě je zřejmé, že máte Coma Team ve svém srdci. Čím to, že Vám tento klub k srdci tolik přirostl?
Ano, správně. Coma Team pro mě znamená hodně. Během 13 let jsem měl i menší přestávku od hokejbalu, ale stále jsem byl „comaťák“ tělem i duší. Myslím si, že nejen pro mě, ale i pro celý tým znamená Coma něco víc. Na každém z nás je vidět velký entuziazmus hrát právě za Comu a poslední dobou vnímám, že jsme idolem i pro mladší generaci, což je potěšující. Naší filozofií je každý rok vychovávat mladé a perspektivní hráče. Když se na to dnes podívám, tak v Comě máme prakticky tři generace hokejbalistů. Náš klub funguje už neuvěřitelných 26 let a já jsem hrdý na to, že můžu být součástí tohoto skvělého kolektivu. Klub před 26 lety založili nadšenci Roman Macek, Marek Vrba a Tomáš Kremlík, kteří jsou v týmu dodnes a přidal se k nim postupem času Tomáš Zdvořáček, tito lidé do toho dávají spoustu své energie, volného času a peněz a za to jsme já i celý Coma Team vděční. Pro mě platí jedna zásada, že na klubové úrovni budu hrát buď za Comu nebo nikde!



Marek Hovorka (vpravo) slavil s Coma Teamem vítězství v Letním poháru 2020! Zdroj fotky: rshbcechysever.rajce.idnes.cz 

Na světové úrovni už to jsou atleti

V hokeji nastupujete na pozici útočníka, ale na hokejbale spíše tvrdíte muziku v obraně. Nastupujete v obraně dobrovolně?
V obraně hraji prakticky od začátku působení v Comě. Pozici útočníka zastávám jen v hokejové sezóně, hrát v obraně mě baví. Rád vymazávám nejlepší hráče soupeře a pokud mají na mě nervy, tak to dělám zjevně dobře.

Nedostal jste někdy nabídku od hokejbalové reprezentace Slovenska? 
Ne, nikdy jsem nedostal žádnou pozvánku do slovenské reprezentace a popravdě ani nevím, zda bych měl na to, hrát na světové úrovni. Tam už to jsou atleti.

Hokejbal má vyšší čísla než hokej

Myslíte si, že hokejbal je dobrou průpravou pro hokejisty v letních měsících?
Myslím si, že to je velmi dobrá příprava na hokej, hlavně po fyzické stránce. Často mám na sobě sporttester a můžu výsledky porovnávat s hokejem a můžu říct, že čísla u hokejbalu jsou vyšší. Samozřejmě jde o to, jak k tomu přistoupíte. Pokud tam budete jen stát, tak vám to nic nedá, ale pokud se snažíte být stále v pohybu, tak je to pořádná dřina. V hokejbale je dobré, že se musíte stále hýbat, jinak jste na místě, v hokeji se můžete svést na bruslích, ale toto v hokejbale neexistuje. Často se po zápase druhý den skládám jak transformer (smích).

V příští hokejové sezóně budete hrát v polské nejvyšší soutěži. Proč zrovna Polsko?
Jastrzebie jsem si vybral hlavně proto, že znám lidi z vedení klubu a líbí se mi jejich směr a filozofie. Měli jsme hodně telefonátů a rozhovorů a já jsem usoudil, že to pro mě může být dobrá volba. Těším se na tuto výzvu. Dnes už je jedno, kde hrajete. Hokej se výrazně změnil a dnes jsou to víceméně bruslařské závody a už umí bruslit všude. 



Marek Hovorka je reprezentantem Slovenska v ledním hokeji a startoval i na Olympijských hrách v roce 2018! Zdroj fotky: SITA, Martin Havran (www.hokej.pravda.sk) 
Tabulka Oblastní liga - Čechy Sever

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HSÚ SHC Warriors...
24 172:57 61
2.
HBC Black&White...
23 175:86 52
3.
Wolves Chomutov
23 108:80 38
4.
HSÚ Pivní...
22 122:98 36
5.
SK Dubí B
22 84:69 36
6.
HBC Orlík Ústí...
23 93:92 33
7.
HSÚ Foreads Ústí...
23 94:97 31
8.
HbC Kings Teplice
23 71:165 14
9.
HSÚ Sharks...
23 35:210 8