CROSSDOCK Extraliga

Hostivař míří do nejvyšší soutěže! Počítáme, že se všechna naše omladina vrátí, zní od nováčka v Extralize mužů

Velká novinka přišla koncem června do hokejbalových extraligových vod - ty budou mít od nové sezóny nováčka v podobě Hostivaře. Tým vybudovaný kolem předsedy Ondřeje Nováka sahal v předloňském ročníku ve finále 1. Ligy neúspěšně po postupu, nyní přebral práva od Sudoměřic.

Vše se událo v posledních hodinách

Informace o přenechání extraligových práv vyšly na povrch dva týdny nazpět, kdy se to ovšem definitivně dozvěděl klub, tedy především Vy?

Den před podáním přihlášek do soutěží, které jsme tradičně nechávali na poslední chvilku, se k nám dostala informace o tom, že Sudoměřice údajně nebudou v Extralize pokračovat. Informaci jsme si nechali ověřit a druhý den začali jednat.


Jaké tedy byly ty následující, zřejmě hodně rychlé kroky?

Ono poté nebylo prakticky moc co řešit. Se Sudoměřicemi se podepsala smlouva o odkupu práv a vše se předložilo spolu s přihláškou ligové komisi. To vše se událo v poslední hodiny možných přihlášek. 


Jak velkou roli pro Vás v rozhodování hrálo i to, že již brzy budete moci využívat zcela nově vybudovaný nejen hokejbalu určený areál? 
Ano, je to tak. Naše staré hřiště už je v pánu a novou sezónu už bychom měli konečně zahájit v úplně novém areálu v Hostivaři, který nyní prochází druhou etapou výstavby. Roli to v tom hrálo pochopitelně značnou, nový areál, věříme, nabídne nespočet nových možností. 


Takhle vypadal nově se budující areál Hostivaře 9.6.2020. Teď už je nový svatostánek zase o kus dál. Zdroj fotky: fcb HBC Hostivař.

Návrat všech hokejbalových talentů domů?

Všechny hokejbalově znalé fanoušky napadne, jestli nastane logický krok, tedy navrácení všech vašich talentovaných mladíků z jiných extraligových klubů, s nimiž byste mohli utvořit hodně silnou konkurenci extraligovým stálicím? Nebo někteří hráči třeba i ze studijních či pracovních důvodů pokračovat v Hostivaři nebudou?

Všichni naši kluci ví, že je to amatérský sport a hrát mohou, kde chtějí. Každopádně ano, počítáme s tím, že se všechna naše omladina vrací a v Extralize bude nastupovat v dresu svého mateřského klubu. Není ani tajemstvím, že jsme z jejich reakcí měli upřímnou radost. To, že někdo ze studijních, pracovních či zdravotních důvodů pokračovat nebude, se pochopitelně stát může a nebude to nic ojedinělého. Je běžné, že na prahu dospělosti, zvláště v Praze, mnoho kluků s hokejbalem skončí nebo svou činnost na nějakou dobu přeruší. My pochopitelně doufáme, že to bude spíše výjimečné a ti kluci, kteří tu běhají od mala a někam se v tomto sportu za ty roky dostali, budou mít ještě motivaci a ambice něčeho v hostivařském dresu dosáhnout. My se jim k tomu pokusíme vytvořit zase o něco lepší podmínky.


Objeví se třeba jen v některých zápasech ve vašem dresu i někdo z bývalých hráčů Sudoměřic?

No tak to určitě ne (směje se). Chceme vsadit především na mládí a naše kluky, čímž pochopitelně netvrdím, že se v dresu Hostivaře nemůže objevit někdo nový. Koukáme se ale spíše po mladších hráčích z juniorských reprezentací posledních let, bydlících či studujících v našem regionu.


Jaký bude prvotní cíl pro Hostivař? Máte menší cíle v podobě záchrany, nebo budete chtít mířit výše a dostat z týmu hned v první sezóně maximum?
Cílem bude Extraligu vyhrát, stejně tak, jako to bude mít za cíl dalších jedenáct týmů (směje se). Prvotně bych ale rád, aby se naši hráči hokejbalem neustále bavili a přistupovali k němu tak, jak jsou zvyklí už z našich mládežnických kategorií. Za ty roky už ví, že hokejbal musí být především zábava a je úplně jedno, na jaké úrovni ho hrají. Chodit z tréninku či zápasu nasr… dlouho nikdo nevydrží v Extralize, ani v pralesní soutěži. Další cíle pak určitě stanovíme až na letní schůzce vedení klubu.



Rozdíl na úrovni vedení klubu nebude takový

Co všechno posun do Extraligy mužů znamená pro klub? Musíte shánět silnější podporu od sponzorů?
Jak už jsem zmiňoval, je to především možnost pro naše odchovance hrát kvalitativně nejvyšší seniorskou soutěž ve svém mateřském klubu, který jim pomohl plnohodnotně trávit dětství. Pro samotný klub pak Extraliga určitě znamená spíše nutnost zkvalitnění organizátorského štábu pro domácí zápasy. Na Palmovce jsme měli po příchodu přeci jen v posledních dvou letech vše zařízené, nový areál v Hostivaři ale bude vyžadovat větší zapojení brigádníků a dobrovolníků do organizace zápasů. Příliv sponzorů by byl fajn, ale víme všichni, co jim hokejbal může nabídnout. Mezi Extraligou a 1. ligou je jinak ovšem minimální rozdíl v nákladech, takže tady extrémní výkyvy neočekáváme.


Do celku jste přivedli také zkušeného kouče ze západních Čech, byla volba Martina Davídka jasná hned? A co si slibujete od jeho koučování?
Předně se sluší říci, že trenéra jsme hledali dlouho a neúspěšně. Naše komunita je na hokejbalové poměry značně specifická, nebylo to tedy v posledních letech nic snadného. O to raději pochopitelně jsme, že pana Davídka náš koncept zaujal a chce jít námi nastolenou cestou spolu s námi. Mým osobním cílem bylo do organizace přivést zkušeného trenéra, který by měl vztah k mladší generaci hráčů, nebyl naprostý pacient a honič svého vlastního ega. Věřím, že stejně jako pro hráče bude pro nového trenéra účinkování v Hostivaři především radostí, a to i přes časté, dlouhé cestování ze západních Čech do Prahy.



Martin Davídek získal v roce 2018 s národním týmem chlapců do 18 let titul vicemistrů světa na MS v Kanadě, o rok později slavil s juniorkami do 18 let titul světových šampionek v Litomyšli. Autor fotky: Jiří Zaňát.
Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
19 94:42 51
2.
HC Kert Park Praha
19 92:41 44
3.
Elba DDM Ústí nad...
19 68:35 44
4.
HBC Kladno
20 69:44 40
5.
HBC Svítkov Stars...
20 67:57 34
6.
SK Hokejbal Letohrad
19 55:58 28
7.
HBC Pardubice
19 64:63 25
8.
HbK Karviná
18 54:74 21
9.
HBC Hradec...
18 37:57 17
10.
TJ Snack Dobřany
19 36:68 16
11.
HBC Plzeň
19 41:67 15
12.
HBC Prachatice
17 29:100 4