MS Liberec 2023

Rád bych zabojoval o místo na seniorském MS, odhaluje plány na novou sezónu juniorský mistr světa Lukáš Lhota

Hokejbalová sezona 2023/2024 se pomalu blíží, ta minulá ale zanechala v kronikách tohoto sportu výraznou českou stopu. Domácí juniorský šampionát opanovalo Česko, mimo jiné také v kategorii do 23 let. Jak na nedávnou událost vzpomíná člen zlatého kádru Lukáš Lhota? A jak se těší na novou sezónu?

Kdybych šel do sezóny s tím, že bych byl skeptický již předem, tak už bych to nehrál

Lukáši, je to zhruba měsíc po konci Mistrovství světa v Liberci, který moment Vám nejvíc utkvěl v hlavě?

Určitě chvíle, kdy Niky (Nicolas Langr, pozn. red.) vstřelil vítězný gól ve finále, pro takové momenty to hrajeme.

Co byla největší zbraň vašeho výběru?

S odstupem bych asi řekl přesilové hry, kde se nám dařilo na větším hřišti se prosazovat. A pak rozhodně Pája (Pavel Foršt, pozn. red.) v brance, bez kterého bychom ve finále vyšli na prázdno.

Tahle sezóna se Vám z týmového hlediska vydařila opravdu dokonale, kromě titulu mistra světa jste také vítězem domácí Extraligy s Kert Parkem Praha. Věřil jste, že tahle sezóna skončí právě takhle?

Musím říct, že dokonale úplně ne, s Tygry z Mladé Boleslavi jsme vypadli ve čtvrtfinále první ligy.

Měl jste jak z Kert Parku, tak reprezentačního výběru hned na začátku sezóny pocit, že vaše meta je to první místo? Nebo bylo potřeba něco změnit v průběhu sezóny či šampionátu, protože vám něco nevycházelo?

Velké cíle přitahují velké výsledky. Kdybych šel do sezóny s tím, že bych byl skeptický již předem, tak už bych to nehrál. Každý chce vyhrávat a kdo říká, že letos neplánuje hrát o titul, že se chce hlavně udržet v soutěži, tak je alibista. Samozřejmě se sezóna ne vždy vyvíjí podle představ a ne vždy se podávají skvělé výsledky, ale od toho jsou trenéři, aby do toho včas zasáhli a něco změnili. Myslím si, že to je případ jak Kertu, tak i U23 v uplynulé sezóně, respektive na mistrovství světa.

Lukáš Lhota se na Mistrovství světa v Liberci stal s reprezentací U23 mistrem světa. Autor fotky: Markéta Křížová.

Snažit se hrát rychlý a účelný, ale i líbivý hokejbal

Jak Vám z osobního hlediska pomohly starty v 1. lize za Mladou Boleslav?

Myslím si, že díky tomu člověk získá větší fyzickou kondici a větší technickou připravenost. Navíc je to pro mě odměna hrát se špuntem (bratr Tomáš Lhota) v jedné lajně (smích).

Našla by se v porovnání Kert Parku a reprezentace do 23 let nějaká shodná vlastnost, která by charakterizovala oba týmy?

Těžko říct, Kert Park je více vyzrálé mužstvo, juniorská reprezentace je oproti tomu daleko dravější a rychlejší. Podobnosti bych hledal spíše co se útoku týče, kde mají hráči více rozvolněné ruce.

Jak aktuálně probíhá příprava na další sezónu?

Aktuálně jsem spíše dovolenkář, ale když mám čas, jdu si rád zacvičit a zanedlouho nám začíná příprava s týmem.

V čem byste se chtěl v dalším ročníku posunout? Jaké jsou mety, na které by jste se chtěl dostat, ať už z osobního nebo týmového hlediska?

Z osobního hlediska se neustále zlepšovat. Pořád má moje hra spoustu mezer, na kterých bych rád zapracoval. Snažit se hrát rychlý a účelný, ale i líbivý hokejbal a zabojovat o místo v sestavě do Švýcarska. Z týmového hlediska dostat Tygry Mladou Boleslav do Extraligy.

Lukáš Lhota slavil titul také s Kert Parkem, který v Extralize mužů vybojoval nejcennější kov už pošesté. Autor fotky: Iva Janoušková.

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1
HBC Hostivař
22 109:51 57
2
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4
HBC Kladno
22 71:50 40
5
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7
HBC Pardubice
22 85:72 31
8
HbK Karviná
21 60:81 24
9
HBC Plzeň
22 48:80 18
10
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11
HBC Hradec...
22 46:84 17
12
HBC Prachatice
21 42:130 9