ALPA Pohár mužů 2020

Stálo při nás i štěstí, klíčová ale byla bojovnost, říká nejlepší útočník ALPA poháru Kovářík

Dobřany se na ALPA poháru prezentovaly skvělými výkony. Ty velmi výrazně podpořil někdejší juniorský reprezentant a útočník Jan Kovářík, který za své počiny obdržel cenu pro nejlepšího útočníka turnaje. K vydařenému víkendu, kdy Dobřany vybojovaly pěkné stříbro, se s Janem vracíme v rozhovoru.

Žádný soupeř nebyl lehký

Honzo, jak jste se po velmi dlouhém čekání těšil na zápasovou konfrontaci?
Člověk se samozřejmě těší, že si po tak dlouhé době zase zahraje zápas. Já osobně se těším na každý turnaj, na kterém mám příležitost být. Je to super třeba taky ke stmelení party.


Neměl jste strach, že minimálně začátek ALPA poháru může poznamenat nesehranost způsobená delší pauzou?
Toho jsem se popravdě vůbec nebál. My jsme si chodili dvakrát týdně místo tréninku zahrát na dvě branky a můžu vám říct, že to někdy bývá vyhrocenější než nějaký zápas (smích).


Co Vám řekly první zápasy ve skupině?
Ukázaly nám, že žádný soupeř nebude lehký a jestli chceme udělat nějaký úspěch, budeme muset plnit taktické plány na 100 %. Ukázali jsme, že jsme byli dobře připraveni jak fyzicky, tak psychicky. Docela se nám dařily přesilovky, ty nám vycházely, jak jsme chtěli. Naopak jsme byli často vylučovaní, na tom budeme muset zapracovat.




Při nízkém počtu týmů ve skupině nebyl prostor na nějaké zaváhání. Který zápas se vám nejvíce povedl? Takový, který by vás pořádně nakopl...
Řekl bych, že nejdůležitější byl hned ten první proti Mostu. Mají dobrý, zkušený tým. Tenhle zápas nás podle mě nakopl k lepším výkonům.


V semifinále jste narazili na Svítkov. Utkání bylo minimálně podle statistik opatrnější. Jak můžete zpětně zhodnotit tento důležitý zápas?
Nepřišlo mi, že by to bylo nějakým způsobem opatrné. Zápas měl velkou úroveň, byl hodně bojovný. Svítkov přijel se skutečně dobrým týmem.


Stálo při nás i štěstí
Zlomovým momentem byla velmi vydařená pasáž v poslední pětiminutovce, kdy jste dali dva góly. Můžete tyto brankové situace popsat?
Gól na 2:2 jsme dali z přesilovky, které, jak už jsem říkal, nám vycházely. Teď nevím přesně, buď Adam Bárta nebo Vašek Šlehofer ml. vystřelil od modré, já byl ve správný čas na správném místě a dorazil jsem míček mezi nohy gólmana. Před druhým naším gólem to na sebe vzal brácha Daniel, proběhl od obranné modré až do útočného pásma, vystřelil, dostal se k odraženému míčku a pak už to dával do prázdné. Stálo při nás štěstí a fakt, že jsme to ani na moment nevzdali a bojovali až do konce, i když jsme prohrávali.


Ve finále ALPA poháru vás čekalo favorizované Ústí. Průběh utkání byl vyrovnaný, něco málo přes minutu před koncem jste ale inkasovali gól na 2:1. Co jste si v ten moment na střídačce řekli?
Gólu na 2:1, který jsme dostali, předcházela moje chyba, kdy jsem zaspal. Řekli jsme si, že to musíme ještě zkusit, že máme čas s tím něco udělat. Nesložili jsme zbraně, vyhráli buly dopředu, získali jsme pásmo a povedlo se.


Vyrovnávací branka skutečně padla, a navíc extrémně rychle. Čím to, že se vám povedlo z psychické nevýhody dostat tak rychle do útoku a navíc skórovat?
Hlavním úkolem bylo hrát buly dopředu a získat pásmo, což se nám podařilo rychle. Když jsem šel na buly, tak jsem si říkal, že musím odčinit ten předchozí gól. Honza Matoušek pak připravil míček lépe postavenému bráchovi a ten vymetl růžek trochu jako Karel Rachůnek v roce 2010 proti Švédsku.


Fyzicky jsme turnaj zvládli skvěle
Jak moc pro vás byl turnaj náročný fyzicky? Zvládli jste to podle Vás v pohodě, nebo jste už na konci byli na pokraji sil?
Podle mého názoru jsme byli připraveni skvěle, naše zápasy v tréninku jsou dosti náročné (úsměv). Jediný moment, kdy nám trošku docházely síly, bylo poslední sobotní utkání proti Hostivaři. Jinak jsme byli připraveni dobře.


Invididuálně ocenění hráči ALPA poháru. Zdroj fotky: hokejbaltym.rajce.idnes.cz


Titul vám nakonec unikl v nájezdech, náplastí může být alespoň cena pro nejlepšího útočníka. Ta Vás jistě musí těšit.
Nájezd zrovna mně osobně vůbec nevyšel. Za cenu pro nejlepšího útočníka jsem rád a hodně to potěší. Určitě bych ale tento úspěch vyměnil za titul. Je to však pro mě velká motivace do dalších sezón.


Stříbrný tým ALPA poháru - Dobřany. Zdroj fotky: hokejbaltym.rajce.idnes.cz

Fotogalerie:

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
22 109:51 57
2.
Elba DDM Ústí nad...
22 85:43 53
3.
HC Kert Park Praha
22 105:46 53
4.
HBC Kladno
22 71:50 40
5.
HBC Svítkov Stars...
22 74:64 37
6.
SK Hokejbal Letohrad
22 73:62 37
7.
HBC Pardubice
22 85:72 31
8.
HbK Karviná
21 60:81 24
9.
HBC Plzeň
22 48:80 18
10.
TJ Snack Dobřany
22 44:79 17
11.
HBC Hradec...
22 46:84 17
12.
HBC Prachatice
21 42:130 9