Extraliga dorostu

V divizi západ bude o prvenství rozhodovat až poslední kolo. Obsadí čelo Beroun, Plzeň nebo Kladno?

Zatímco v divizi východ je o prvenství Svítkova rozhodnuto již déle, na západě se jedná o tuhý boj mezi Berounem, Plzní a Kladnem. Ani v předposledním kole nikdo body neztratil a rozhodnout tak musí až to poslední. Udrží se na čele Kelti, nebo zaváhají a pustí před sebe Plzeň, případně Kladno?

Divize východ

Hráči Kyjova potrápili první Svítkov, Svitavy stoupají tabulkou, pražské derby pro Rebely

Nabitému programu tohoto víkendu předcházela dohrávka z minulé neděle, ve které si to v Pardubicích rozdal Svítkov s pražským Kovem. Domácí sice nenastoupili v nejsilnější sestavě, i tak ale drželi utkání pod kontrolou a z první třetiny odcházeli jako vedoucí mužstvo. Svítkovu fungovala zejména defenziva, proto vedení udrželi i bez výrazné střelecké aktivity. Na vítězství stačilo čisté konto a druhá branka ze závěru utkání. Kovo si tak do hlavního města odvezlo prohru 2:0.

Tuto neděli odstartoval jako první zápas v Ježkárně, kde Heřmanův Městec hostil Hostivař. Domácí bojovali statečně, ale Pražané jim udělili lekci z produktivity a vyhráli poměrně vysoko 3:7. Do vedení se hosté dostali již v první třetině a ve druhém dějství svou dominanci potvrdili. Ježkům nestačila ani střelecká převaha. Závěrečnou patnáctiminutovku sice zvrátili ve svůj prospěch, ale na finálním výsledku to nic neměnilo a body jely do Prahy.

O jednoznačnou záležitost se mělo jednat v souboji týmů z opačných pólů tabulky. Pardubice přivítaly Porubu a čekalo se hladké vítězství domácích, kteří potvrzovali druhé místo. Jako první se ovšem prosadil soupeř a domácí museli přitvrdit. Do konce první třetiny se jim podařilo vyrovnat a od druhého dějství už se hrálo dle očekávání. Pardubice i díky četným využitým přesilovkám postupně nasázely dalších 7 branek a dotáhly zápas do pohodového vítězství 8:1. Hattrickem se blýskl Kadlec.

Na Palmovce se odehrálo pražské derby mezi Kovem a Rebely. Vyrovnané utkání začalo smírnou první třetinou a pokračovalo ve znamení dvoubrankových střelců. Po obratu Rebelů skóre srovnával domácí Walter, ale ještě ve druhé třetině zajistil obrat zpět na stranu hostů taktéž druhým gólem Koch. Víckrát se skóre neměnilo, třetí třetina skončila 0:0 a z těsného vítězství 2:3 se tak mohli radovat Rebelové.

Dalším zápasem mezi týmy s největší vzájemnou bodovou propastí byl duel posledního Kyjova s prvním Svítkovem. Domácí podle očekávání ztráceli od úvodních minut a na konci druhé třetiny stálo na ukazateli skóre již 0:5. Navýšit vedení se hostům podařilo i z kraje poslední pasáže, ale pak přišlo překvapení. Tým domácích se rozhodl soupeře zaskočit a Svítkov pod záštitou bezstarostného vedení z ničeho nic obdržel 4 rychlé branky. Více se domácím už ale nepodařilo, Svítkov pojistil vítězství minutu před koncem gólem na 4:7 a odvezl si další 3 body do své letošní sbírky.

Do Opočna přijely Svitavy s cílem využít lepší jarní formy a zkusit se po utrápené sezóně na poslední chvíli probojovat do středu tabulky. Bezbranková první třetina o výsledku příliš nenapověděla, ale po druhém dějství již byl obrázek jasnější. Hosté nadělili Rangers 5 branek a svůj úkol suverénně splnili. V poslední třetině ještě skóre o gól navýšili a po hladkém vítězství 0:6 se v tabulce dotáhli právě na hokejbalisty Opočna. Stále tak drží teoretickou šanci na chvályhodné šesté místo.

Divize západ

Kelti otočili zápas na Lužinách a udrželi první místo, zvítězilo i Kladno a Plzeň

Stejně jako v divizi východ, i v té západní proběhla minulou neděli dohrávka mezi Kladnem a Prachaticemi. Důležité utkání domácí nepodcenili a již po první siréně drželi náskok 3 branek. Zaváhání přišlo v té druhé, kterou Horalové získaly ve svůj prospěch, ale výrazně se jim dotáhnout nepodařilo, a nakonec zápas ztratili. Definitivně se o to postarala čtvrtá branka domácích v závěru utkání, která stanovila výsledek na 4:1.

Povinným vítězstvím odstartovala program tohoto víkendu Plzeň. Drtivá převaha se proti Blatné projevila v první třetině pouze bleskovým zásahem po úvodním vhazování. Další góly padaly až ve druhé části zápasu, a to domácí vsítili už čtyřikrát. Prosadila se i Blatná, ale více gólů nepřidala a po dalších třech trefách ze závěrečné patnáctiminutovky padla vysoko 8:1. K přesvědčivému výsledku pomohla i více než trojnásobná střelecká převaha mečounů.

S velikou chutí si zastříleli hráči Českých Budějovic v domácím zápase s Třemošnou. Poslední celek ligy inkasoval hned na úvod dvakrát a apetit Pedagogu postupně narůstal. Ve druhé třetině se domácí prosadili třikrát a vývoj utkání nijak nezměnil ani čestný gól Tatranu. Třešničkou na dortu byla poslední fáze utkání, při které Budějovice vsítili dokonce pětkrát. Rekordním vítězstvím 10:1 si Jihočeši zpříjemnili neslavný závěr letošní sezóny.

Kert Park nedávno zkomplikoval prvenství po základní části Kladnu, a tentokrát se o podobný výkon pokusil v domácím utkání s rozjetým Berounem. Po nerozhodné první třetině se Pražanům podařilo odskočit na rozdíl 2 branek a zastavení dalšího aspiranta na první příčku bylo na dosah. Do třetí třetiny však domácím nezbylo příliš sil a hosté se vrátili do zápasu. Po rychlé kontaktní brance se čekalo na vyrovnání až do úplného závěru, ale Keltům se vzápětí podařilo utkání i otočit. Vydřené vítězství 3:4 vystřelil Šlechta. O vítězi základní části tak rozhodne až poslední kolo, ve kterém si to nepřímo rozdá hned trojice týmů. Bude to Beroun, Plzeň, nebo se na první příčku vrátí Kladno?

Program předposledního kola završil zápas v Suchdolu nad Lužnicí, kam přijeli hokejbalisté Ústí nad Labem. Hosté odskočili už v první třetině na rozdíl 3 branek a od té doby dirigovali tempo hry. Čtvrtým gólem potvrdila Elba vedení ještě z úvodu druhého dějství a zápas již v klidu dohrála. Ojedinělá střelba domácích nakonec přinesla alespoň čestnou branku, ale to bylo vše. Ústí zvítězilo 1:4 a do posledního kola půjde s cílem podívat se na páté místo.


Tabulka Extraliga dorostu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
Elba DDM Ústí nad...
20 159:38 60
2.
HBC Plzeň
19 154:31 50
3.
SK Kelti 2008
18 152:28 43
4.
TGB Swietelsky...
18 79:57 34
5.
HBC Kladno
18 88:64 26
6.
TJ Blatná Datels
19 75:95 24
7.
SK Suchdol nad...
19 59:143 24
8.
HBC Prachatice
19 53:109 18
9.
HbC Zliv
18 36:100 13
10.
TJ Tatran...
19 34:108 9
11.
TJ HBC Olymp...
19 55:171 8