Reprezentace

Jaký program čeká na jednotlivé kategorie na libereckém šampionátu juniorů? Rozpisy jednotlivých českých výběrů jsou již známy!

Na přelomu června a července můžeme očekávat start mistrovství světa juniorů 2023 v Liberci! Na turnaji vystoupí výběry z celého světa v 5 věkových kategoriích! Jak los světového šampionátu vyšel na jednotlivé české reprezentace? Na jaké zápasy se můžou těšit čeští fanoušci?

Od 28. června do 2. července 2023 budou o cenné kovy bojovat kategorie U16, U20 a U23

Reprezentace juniorů U16

Nejmladší hokejbaloví junioři mají velmi nabitý herní plán! V této kategorii se utká celkem osm výběrů, přičemž dva z nich budou z Kanady a dva z České republiky. Poté přijedou Američané, Britové, Slováci a Švýcaři! Těchto osm celků je rozděleno do dvou skupin. Ve skupině A proti sobě budou nastupovat celky Canada West, Slovensko, Velká Británie a Česká republika White. Naopak skupina B obsahuje týmy Canada East, Česká republika Red, USA a Švýcarsko. Největšími favority turnaje jsou Kanaďané, kteří si brousí zuby na zlaté medaile! Každý celek ve skupině odehraje 3 zápasy, přičemž první dva výběry postoupí do semifinále, které jim buď otevřou, nebo zavřou brány finále. Třetí a čtvrté celky ze skupin budou hrát „malé“ semifinále, které určí, o jaké umístění budou hrát. Kam až se dostanou výběry České republiky v podání bílých a červených hokejbalistů?

Rozpis světového šampionátu pro kategorii U16. Zdroj fotky: ISBHF.

Reprezentace juniorů U20

V kategorii do 20 let bude 5 týmů – Česká republika, Kanada, USA, Švýcarsko a Slovensko. Tyto jednotlivé výběry si to v základní skupině rozdají mezi sebou o umístění. První čtyři místa zaručují postup do semifinále. Pátý celek se bude muset smířit se zápasem o umístění, ve kterém proti jedné z reprezentací nastoupí lokální liberecký celek. Semifinále nabídne klasicky bitvu první a čtvrtého a třetího a čtvrtého. Dostanou se Češi do finále a obhájí zlato z roku 2018?

Rozpis světového šampionátu pro kategorii U20. Zdroj fotky: ISBHF.

Reprezentace juniorů U23

Obdobně na tom bude turnaj v kategorii U23, kde ale vedle pětice týmů přibude výběr Velké Británie. V této kategorie je však formát turnaje zcela jiný! Všechny národy – Češi, Kanaďané, Američané, Slováci, Švýcaři a Britové – se budou muset snažit posbírat co nejvíce bodů v základní části! Proč? Protože do finále se podívá pouze první a druhý celek z celkové tabulky. S jakou formou se v Liberci ukáži čeští hráči, kterým se světový šampionát několikrát odložil?

Rozpis světového šampionátu pro kategorii U23. Zdroj fotky: ISBHF.

Co nám na turnaji představí junioři do 18 let a juniorky do 21 let?

Reprezentace juniorů U18

Kategorie U18 bude hrát od 3. do 6. července stejným formátem jako junioři o 20 let, protože se v této věkové kategorii sešla pouze pětice celků. Česko, Spojené státy americké, Švýcarsko, Slovensko a Kanada budou mít svou pojistku ve čtyřech postupujících místech do semifinále. Na poslední tým čeká zápas s lokálním výběrem. Čeští mladíci do 18 let věří ve zlato! Chtěli by Kanadě oplatit porážku z mistrovství světa v St. Johns, kde jim unikla titul mistrů světa o malý kousek.

Rozpis světového šampionátu pro kategorii U18. Zdroj fotky: ISBHF.

Reprezentace juniorek U21

Zapomenout se nesmí ani na talentované juniorky v kategorii U21, které v Liberci budou mít své místo, aby se porvaly o titul mistryň světa! O něj budou bojovat vedle Češek Kanaďanky, Američanky, Slovenky a Brity. Po odehrané skupině se nejlepší čtyři týmy juniorek z těchto zemí porvou o postup do finále libereckého šampionátu. V Jakém rozpoložení budou české hokejbalisty?


Rozpis světového šampionátu pro kategorii U21. Zdroj fotky: ISBHF.