Extraliga juniorů

Hostivař se nevzdává snů o obhajobě! Předkolem prošly oba pardubické celky nebo Třinec

Předkolo Extraligy juniorů je minulostí. Roli favorita potvrdil Třinec a vyhlíží loňskou čtvrtfinálovou reprízu v Berouně. Pardubice prošly ve dvou utkáních, Svítkov potřeboval i pondělní zápas. Po třech těsných zápasech prošla dál i Hostivař, která bude v obhajobě titulu pokračovat proti Ústí.


Předkolo

Rivalita mezi Hradcem a Pardubicemi trvala pouhé 2 zápasy, čtvrtfinále si zahraje Alfa

Série započala v Hradci Králové, který zamířil do předkola z posledního místa nadstavbové skupiny A. Soupeř z Pardubic pak vybojoval účast v předkole třetím místem nadstavby východ. Po bezbrankovém úvodu domácí mužstvo ztratilo kontrolu a postupně inkasovalo pětkrát bez odezvy. Pardubice tak suverénním výsledkem 0:5 získaly první klíčový bod.

V druhém východočeském derby bylo k vidění hned 12 branek, po čtyřech v každé z třetin. Zatímco druhá a třetí třetina skončily shodně 2:2, klíčová byla ta úvodní, ve které domácí zvítězili 3:1, a nakonec tak ze zápasu vytěžili druhý postupový bod za výhru 7:5. Zápas doprovázel velký počet vyloučení, která byla častokrát na obou stranách potrestána. Hrdinou rozhodujícího klaní se stal pardubický Hálek, který si připsal důležitý hattrick. Ve čtvrtfinále čeká na mužstvo z Pardubic nelehká zkouška v podobě vítěze základní části z Heřmanova Městce.

Kovo se pralo s favoritem statečně, nakonec byl však Třinec nad síly Pražanů

Pražské Kovo postoupilo do předkola z třetího místa nadstavby západ a soupeřem mu byl pátý tým skupiny A, tedy Třinec. První utkání se odehrálo na Palmovce, kde domácí Kovo statečně bojovalo o možnost podívat se do play off, nakonec však bez úspěchu. Třinec hru kontroloval, dostal se do dvoubrankového vedení, a i přes snížení ještě další 2 góly přidal. Venkovním vítězstvím 1:4 vykročil odhodlaně za postupem.

V neděli se série přenesla do Třince a Pražané i zde bojovali až do konce. Poprvé se skóre měnilo až ve druhém dějství, když si Kovo nechalo dát 2 góly a postup se jim tak značně oddálil. V závěru utkání se hosté ještě dotáhli na rozdíl jediné branky, ale domácí těsné vedení již udrželi a znovu se představí ve čtvrtfinále juniorské Extraligy. Stejně jako v loňském roce změří síly s berounskými Kelty, kteří mají Třinci co vracet, a bude se tak jistě jednat o napínavou sérii.

Horskou dráhu emocí přinesla série Prachatic s Hostivaří, sen o obhajobě nakonec pokračuje

V domácím prostředí udělil vítěz západní nadstavby svému konkurentovi lekci z produktivity. Prachaticím stačilo pouhých 13 střel na 5 přesných zásahů, naopak hosté vyslali na domácího gólmana téměř třikrát tolik pokusů, které ovšem přinesly jen 4 branky a byla z toho těsná prohra 5:4. Kromě prvního bodu potřebného k postupu hrála Horalům po sobotě do karet i letošní vzájemná bilance těchto týmů. Hostivař totiž po kontumaci a třech prohrách přidala i čtvrtou sezónní ztrátu s tímto soupeřem a vyhlídky na obhajobu titulu tak nebyly nejlepší.

V Praze Hostivař bojovala o navrácení série do Prachatic, ale ani tentokrát se domácích střelecké štěstí příliš nedrželo. Jako první se do vedení dostali hosté, ale ještě v první třetině bylo vyrovnáno. Během druhé patnáctiminutovky gól nepadl, a naději domácím tak přinesl až gól na 2:1 10 minut před koncem. I hostům se však podařilo srovnat a zápas pokračoval do prodloužení. Když ani v něm branka nepadla, rozhodnout musely samostatné nájezdy a celá Hostivař trnula hrůzou a napětím. V této disciplíně se činili spíše gólmani a gól padl pouze jeden. Střelcem byl hostivařský útočník Ferfecki, který vystřelil vítězství 3:2 a naději na účast v play off.

K vyvrcholení celé série došlo tedy v pondělí zpět v Prachaticích. Vyhecovaný zápas přinesl rozhodně doposud nejatraktivnější podívanou, kterou doprovázelo hned 11 branek. Úspěšněji do rozhodujícího utkání vstoupil hosté a do třetí třetiny šli za nadějného stavu 1:4. Nepochopitelný zkrat Pražanů z úvodu závěrečné patnáctiminutovky dovolil Horalům dostat se zpět do zápasu. Pavlík třikrát nahrával a Štěpánek zkompletoval hattrick. Za stavu 5:5 se tak podruhé muselo prodlužovat. Tečku za infarktovou sérií udělal střelou od modré po vyhraném vhazování v útočném pásmu kapitán Hostivaře Marek Hroch, čímž odstartoval postupové oslavy a udržel naději na vysněnou obhajobu juniorského titulu. Další zkouškou bude Ústí nad Labem, které Hostivař loni skolila během semifinálové série.

Houževnatý Hodonín pokukoval po účasti v play off, Svítkov nakonec roli favorita potvrdil

Pardubický Svítkov dohrál nadstavbu východ na prvním místě a v předkole se musel popasovat znovu s hrdinně bojujícím Hodonínem. První postupový bod uhráli svěřenci trenéra Hlavsy doma v sobotu a detailní přiblížení zápasu nabídl sám kouč. „Těžké utkání, kdy jsme věděli, že musíme zvítězit. V první třetině jsme byli pod tlakem, ale soupeř nám daroval lehké branky a vedli jsme hned 3:0. To nás uklidnilo a ve druhé třetině jsme chtěli přebrat tempo hry. Soupeř se však dostal zpět do hry dvěma slepenými brankami a my museli zapnout. Od té doby jsme již určovali hru my a uklidnil nás hlavně gól na 4:2. Zápas se zastavil až na výsledku 6:2. V těžkých chvílích nás v brance podržel Šťovíček. Byli jsme trpělivější a po zásluze zvítězili.“

V neděli mohl Svítkov ukončit sérii na půdě Hodonína, ale o jasnou záležitost se rozhodně nejednalo. Třetí zápas vybojoval dvěma góly ve třetí třetině Jánoš, Hodonín vyhrál a šance na postup byly rázem podobnější. „Sestava do druhého dne doznala řady změn. My jsme vstoupili do utkání dobře, a troufám si říct, že jsme hráli dobrý hokejbal. Vytvořili jsme si dostatek šancí a hráli celkem pohledný asfaltový hokejbal. Do vedení jsme se dostali ve 21. minutě, kdy přesilovku proměnil dělovkou Bartok. Měli jsme ještě další šance a mohli přidat na 0:2, to se nám ale bohužel nepodařilo. Před koncem druhé třetiny jsme chybou darovali soupeři trestné střílení, které chytil skvěle chytající Procházka, od té doby jsme však na aktivitě ubrali a soupeř nás dostal pod tlak. Bohužel jsme se ve třetí třetině dopustili dvou individuálních chyb, které soupeř potrestal, a dostal se tak do vedení 2:1. Pak Hodonín zkušeně držel míček a my působili unaveně. Nakonec jsme ještě odvolali gólmana, ale dvě velké šance jsme neproměnili. Dobrý zápas, kvalitní výkon, ale rozhodla špatná koncovka, a tak nás čekal poslední rozhodující duel,“ opět podrobně rozebral výkon hostů jejich trenér Martin Hlavsa.

Rozhodující zápas nakonec vyzněl jasně pro favorizovaný Svítkov, který si postup pojistil nasazením elitních hráčů letos hrajících v seniorské Extralize. Stručné vyjádření na adresu třetího utkání znělo: „Na rozhodující zápas jsme mohli nasadit i naše kluky z Áčka a postup si již zkušeně pohlídali. Soupeře jsme pouštěli do šancích minimálně a po prvním uklidňujícím gólu došli k vítězství. Jsem rád, že jsme v této sestavě mohli nastoupit a věřím, že se kluci z tohoto zápasu poučí a předvedou lepší výkony v dalším průběhu play off. Něco jsme si k tomu řekli a víme, že v této sestavě zvládneme hrát o mnoho lépe.“ Následně trenér Hlavsa ve zkratce zhodnotil i celou uplynulou sérii: „Hodonín hrál velmi dobře všechny utkání. Pro nás byl klíčový ten první, protože jsme věděli, že na asfaltu to bude v neděli těžké. Mrzí mě, že jsme nedotáhli do vítězného konce dobře rozehraný druhý zápas, ale takové je play off a vím, že jsme z toho nasbírali zkušenosti. Třetí zápas byl již vzhledem ke kvalitě naší soupisky plně v naší režii, přesto bych ho označil za nejméně povedený. Nyní nás v další fázi soutěže bude čekat Kladno a věřím, že přes něj projdeme. Hodonínu děkuji za férovou sérii a hezký hokejbal.“


Čtvrtfinálové série play off Extraligy juniorů se budou hrát na pouhé 2 vítězné duely! Kdo se probojuje mezi nejlepší kvarteto v republice?