Turnaje

Zlaté medaile na Turnaji krajských výběrů do 15 let vybojoval Středočeský kraj!

Na Velký pátek se v Jihlavě uskutečnil Turnaj krajských výběrů do patnácti let, bojovalo na něm šest krajů. Ve skupinách zvítězili hráči Středočeského a Pardubického kraje, kteří se pak potkali také ve finále. Tam byli úspěšnější středočeští hokejbalisté, souboj o třetí místo zvládla Praha.

Na turnaji se v Jihlavě představilo šest týmů, které byly rozděleny do dvou skupin. Ve skupině A se mezi sebou utkaly kraje Středočeský, Královehradecký a Jihomoravský. Ve skupině turnaj zahájili hráči Královehradeckého a Jihomoravského kraje. Úspěšnější byl celek z východních Čech, který vyhrál 3:1, všechny branky padly ve druhé části. Jihomoravskému kraji se nedařilo ani v utkání se středočeským výběrem, s tím prohrál 0:7. Naopak středočeští hokejbalisté také vyhráli souboj s Královehradeckým krajem (4:0) a ovládli skupinu.

Ve skupině B soupeřily kraje Pardubický, Hlavní město Praha a Moravskoslezský. Jako první poměřily síly Pardubický kraj s Prahou, z výhry 4:2 se radoval východočeský tým. Ten na vítězství navázal v dalším zápase, kde porazil Moravskoslezský kraj 1:0. Tomuto celku se nepodařilo vsítit žádnou branku ani v duelu s Prahou, která se radovala z šesti gólů. K vysoké výhře přispěl týmu hattrickem Matěj Adam. Skupinu tak vyhrál Pardubický kraj. Vítězové skupin postoupili do semifinále, ostatní týmy musely bojovat ještě ve čtvrtfinále.

V prvním byl úspěšnější Královehradecký hraj, který překonal Moravskoslezský 3:0. V druhém zápase se z postupu radovala Praha, Jihomoravský kraj na ní nestačil (4:1). V semifinále vyhráli hokejbalisté Pardubického kraje proti Královehradeckému 2:0. Stejným výsledkem skončilo také druhé utkání, tam byl v souboji s Prahou úspěšnější Středočeský kraj. V zápase o třetí místo porazil pražský tým Královehradecký kraj 4:0, z celkového vítězství se radoval Středočeský kraj, na kterého se Pardubický ve finále nedotáhl.


Oba týmy šly na hranu svých sil, ohlíží se za finálovým utkáním Ondřej Baleka

Vybraní hráči do patnácti let mohli v rámci turnaje poměřit síly s ostatními z České republiky, se kterými se v rámci soutěží během sezóny moc nesetkávají. „Turnaj hodnotím pozitivně, nejen díky prvenství, ale potkat hráče z jiných krajů, je vždy zajímavá konfrontace,“ těší Ondřeje Baleku, trenéra Středočeského kraje. Jeho tým ve skupině A vsítil jedenáct gólů a ani jeden neobdržel. „Naše skupina byla se vším respektem k ostatním soupeřům výkonnostně slabší. O to těžší bylo semifinále, kde byla rychlost a kvalita protivníka o dost vyšší a chvíli trvalo, než jsme přeřadili na vyšší rychlostní stupeň,“ přiznává Baleka. Také tam ale Středočeský kraj udržel čisté konto.

Ve finále se utkal s Pardubickým, jenž byl ve skupině B také neporažený. Středočeští hráči ale vstoupili do finále lépe a v desáté minutě už měli tříbrankový náskok. Pardubický kraj na to před přestávkou zareagoval jedním gólem, ve druhé části se dotáhl na rozdíl jedné branky a o vítězi se rozhodlo až ke konci. „Těch momentů bylo více, ještě zpětně jsem se na zápas díval ze záznamu a musím uznat, že první třetina nabídla velice kvalitní, rychlý hokejbal na obě strany. Kdyby poločas skončil 3:0, bylo po zápase, ale vstřelená branka Pardubický kraj zdravě nakopla a za stavu 2:3 jsme si museli vzít time out, uklidnit tým a seskupit sestavu,“ přiznává Baleka.

To týmu pomohlo, dvěma trefami se znovu ujal tříbrankového vedení, poté už se skóre neměnilo. „Pak jsme přečkali tlak a po čtvrté vstřelené brance jsem věděl, že už nám to neuteče. Nemůžu ani říct, že náš výběr chtěl více, protože oba týmy šly na hranu svých sil,“ neskrývá Baleka, který si je vědom kvality soupeře. „Nám opravdu turnaj vyšel, poskládání formací, oba brankáři měli formu, takže rozhodli maličkosti, i když skóre může vypadat jako „jasné“ vítězství,“ uzavírá trenér vítězného týmu.

>>FOTOGALERIE Z TURNAJE KRAJŮ<<

Fotogalerie:

Tabulka CROSSDOCK Extraliga hokejbalu

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
HBC Hostivař
19 94:42 51
2.
HC Kert Park Praha
19 92:41 44
3.
Elba DDM Ústí nad...
19 68:35 44
4.
HBC Kladno
20 69:44 40
5.
HBC Svítkov Stars...
20 67:57 34
6.
SK Hokejbal Letohrad
19 55:58 28
7.
HBC Pardubice
19 64:63 25
8.
HbK Karviná
18 54:74 21
9.
HBC Hradec...
18 37:57 17
10.
TJ Snack Dobřany
19 36:68 16
11.
HBC Plzeň
19 41:67 15
12.
HBC Prachatice
17 29:100 4