1. liga

Kometa proti Malenovicím nezaváhala a je první! Ježci a Blatná ztratili

Další prvoligový víkend zahýbal hlavně východočeskou tabulkou, kde se do čela vyhoupla poličská Kometa. V téže divizi však Malenovice svedly litý boj o play off, který vyzněl v jejich prospěch. Posilněné KOVO bodovalo proti Ježkům a Kelti zaskočili Blatnou! Co dalšího se událo?

Východní divize

Sobota 25. března 2023

Kometa proti Čamlíkům nezaváhala a opět dala přes 10 branek

SK Kometa Polička – HBC Malenovice 12:0 (2:0,5:0,5:0)

Střely na branku: 56:16, Vyloučení: 4:5, Přesilovky: 4:3, Využití: 1:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 55

Branky a nahrávky: 10. Havlík L. (Tobiáš J., Štefka M.), 15. Štefka M. (Augustin), 19. Tobiáš O. (Kantor, Havlík A.), 22. Štefka M. (Geba), 22. Tobiáš V. (Holec), 25. Geba (Tobiáš O.), 29. Štefka M. (Tobiáš J.), 34. Vaňo (Tobiáš V., Geba), 35. Kantor (Havlík L., Tobiáš O.), 36. Tobiáš V. (Holec), 37. Tobiáš O. (Geba, Švanda), 40. Tobiáš O. (Štefka M., Kantor)

Malenovice po domácím zápasu přijely do Poličky bojovat pouze v 10 lidech, přičemž sázely na tvrdou a nepříjemnou hru. Tento styl hry jim vydržel v celé první třetině, přičemž se domácí hráči leckdy nechali vyprovokovat, žádné šance to Čamlíkům nepřineslo. Naopak Kometa se dokázala prosadit a L. Havlík a M. Štefka zařídili domácím vedení 2:0 po první třetině. Ve druhé půlce se však pro domácí roztrhl gólový pytel. Vše započala akce A. Havlíka, Kantora a Ondřeje Tobiáše, který zakončoval přesně. Na 4:0 navyšoval druhým gólem Matěj Štefka, jenž se po vyhození Malenovic dostal rychle zpět do pásma a střelou překonal Opavského. Poté přišel čas souhry Holce s Vojtěchem Tobiášem. Toto duo doslova šachově rozebralo malenovickou obranu rychlými nahrávkami, přičemž V. Tobiáš zakončoval zcela do odkryté klece. Do konce druhé periody ještě Kometa dala dvě branky, Matěj Štefka navíc dovršil hattrick. V poslední třetině hosté dohrávali v 9 lidech, přičemž se spíše již bránili. Vaňo po dobrém pasu zakončoval do horního levého rohu po nahrávce V. Tobiáše. Stejný hráč o pár chvil později po buly vymetl bekhendovou střelou malenovické víko branky. Poté ještě dvakrát skóroval Ondřej Tobiáš, který se dvakrát ocitl zcela před prázdnou brankou. Čamlíci v poslední minutě ještě zahrozili snížením, ale Šupík se blýsknul zkušenými „hašanovskými“ zákroky.

Ohlasy po zápase:

SK Kometa Polička (trenér Pavel Štefka): „V první třetině jsme hráli trochu nervózně, soupeř hrál na dvě pětky a snažil se nás všemožně, ale v rámci pravidel, dostat do nepohody. Po první třetině jsme si něco vyříkali, přišly uklidňující branky a emoce z obou stran opadly. Teď nás čekají domácí zápasy s Boleslaví a Kovem a rádi bychom body potvrdili.“

Neděle 26. března 2023

Čamlíci přetlačili Pardubice a jsou jedou nohou v předkole!

HBC Malenovice – HBC Pardubice B 3:2 (0:0,1:1,2:1)

Střely na branku: 19:41, Vyloučení: 8:4, Přesilovky: 3:7, Využití: 0:0, Oslabení: 1:0, Diváků: 73

Branky a nahrávky: 17. Medřický (Ševčík, Kalivoda), 38. Huťka (Hladký, Kužílek), 39. Kužílek (Hradil, Cunda) – 30. Dostál (Deml), 39. Langr (Licek)

V tomto duelu hrály Malenovice a Pardubice o hodně. Východočeši přijeli do Zlína dobře naladění, což bylo vidět od počátku zápasu, kdy na domácí tlačili. To je vidět i v počtu střel a v počtu přesilovek, ale tento vývoj duelu hostům k bodům nepomohl. Po vyrovnané první třetině Pardubice zaváhaly při své vlastní početní výhodě. V oslabení se dostal do šance Medřický, který se nemýlil. Jednobrankové vedení trvalo až do 30. minuty, v níž vyrovnal Dostál. Rozhodnout tak musela polední perioda, v nímž v čase 37:42 dali rozdílovou branku jako první Malenovice. Těm vydrželo vedení pouze půl minuty, dokud nesrovnal Langr. Malenovický Kužílek však navrátil domácím vedení po 12 vteřinách. Tento stav vydržel do finální sirény.

Brno na jaře poprvé ztratilo body! Boleslav slavila

HBC Tygři Mladá Boleslav – HBK Bulldogs Brno 3:2ss (0:0,1:1,1:1–0:1)

Střely na branku: 36:27, Vyloučení: 2:3, Přesilovky: 3:2, Využití: 0:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 80

Branky a nahrávky: 18. Langer (Bajer), 35. Lhota T. (Lhota L.), 50. Mrhálek – 24. Vodvárka (Zeman), 37. Nazad (Fišar, Hudec)

Buldoci, kteří na jaře ještě neztratili body, nepřijeli do Mladé Boleslavi příliš koncentrovaní. Tygři se chopili otěží zápasu a tvořili si dobré šance, avšak gól z toho nepadl. Brno mohlo odskočit v přesilové hře, ale ani tu Buldoci nevyužili. V druhé polovině se tempo hry vyrovnalo. I proto na každé straně padla jedna branka. Do vedení šli domácí hokejbalisté. Langer vyběhl zpoza branky před Makaru a nadvakrát dostal míček do branky. Netrvalo dlouho a Buldoci vyrovnali. Vodvárka se šikovně dostal přes celé hřiště podél mantinelu před soupeřovu branku, kde Hnátka překonal. Zápas vrcholil ve třetí periodě, kdy oba celky chtěly brát body. O něco blíže vítězství posunuli bratři Lhotové ke třem bodům právě Mladou Boleslav. Lhotovi po buly využili svého prostoru a skórovali do odkryté klece. Brno svým důrazem však vyrovnalo. V závěru se Buldoci museli bránit v několika oslabeních, ty ustáli. Mladá Boleslav dokonce párkrát orazítkovala tyč. V prodloužení se nic nestalo, a tak v nájezdech o bonusovém bodu pro Boleslav rozhodl Mrhálek.

Ježci prohráli doma proti KOVU a opustili první místo divize

Ježci Heřmanův Městec – TJ KOVO Praha 3:4pp (2:1,1:2,0:0–0:1)

Střely na branku: 22:15, Vyloučení: 6:5, Přesilovky: 4:5, Využití: 0:2, Oslabení: 0:0, Diváků: 103

Branky a nahrávky: 11. Hudec (Hejl), 12. Kozel (Musílek), 16. Hudec (Hejl) – 9. Doksanský (Vršecký, Chlapík), 18. Kern (Šmerha, Ilušák), 19. Ruda (Fluxa), 46. Šmerha (Kern, Chlapík)

KOVO přijelo do Heřmanova Městce v dobrém rozpoložení, což bylo vidět od samého počátku, v němž byli hosté lepší. Ježci se Pražanům začínali pomalu vyrovnávat, ale v tu ránu inkasovali z hole Doksanského. Za pár chvil však v 11. minutě vyrovnal Hudec. V minutu později Ježci opět zvedali ruce nad hlavu, kdy svou dorážku skvěle zužitkoval Kozel. Po pauze byli domácí hokejbalisté naladěni ještě více, protože stav 3:1 zajistil druhým gólem Hudec. Poté však začalo úřadovat KOVO. V 18. minutě snižoval Kern a v přesilové hře následně na 3:3 vyrovnal Ruda. Třetí třetina byla velmi opatrná, a tak nepadla rozhodující branka. O tu se postaral v prodloužení Šmerha, který využil přecházející přesilovou hru ze třetí třetiny.

Ohlasy po zápase:

Ježci Heřmanův Městec (asistent trenéra Lukáš Vajda): "Zápas byl dost nervózní a tím i vyrovnaný. Soupeř však měl v některých chvílích přece jen navrch. Nás bohužel chvilka nepozornosti stála nakonec o bod méně, než brali hosté. Teď je třeba si uležet myšlenky a do dalších bojů po týdnu volna jít zase jako před tím. Čeká nás silný soupeř, ale věřím, že kluci body přivezou. Nyní však musíme sportovně pogratulovat soupeři."


Západní divize

Sobota 25. března 2023

Suchdol si hravě poradil s Novým Strašecím

HBC Nové Strašecí – SK Suchdol nad Lužnicí 1:7 (1:0,0:3,0:4)

Střely na branku: 21:37, Vyloučení: 5:2, Přesilovky: 2:5, Využití: 0:4, Oslabení: 0:0, Diváků: 30

Branky a nahrávky: 4. Javůrek (Duchoň T., Prokop) – 18. Pavlík (Tácha), 23. Dlugoš (Kalát, Tácha), 24. Sup (Tácha, Laurinc), 34. Pavlík (Laurinc), 34. Tácha (Kalát), 38. Laurinc (Tácha, Apfelthaler L.), 42. Kalát (Pavlík, Apfelthaler M.)

Utkání začalo v dobrém tempu, přičemž větší převahu měli hosté ze Suchdola nad Lužnicí. Avšak novostrašecký Dvořák dokázal pochytat všechny pokusy Jihočechům. Naopak do vedení šli Středočeši, když po souhře Duchoně a Prokopa skóroval Javůrek. Od druhé třetiny však hosté ještě více šlápli do pedálu, což vyneslo rychlé vyrovnání. Pavlík skvěle zachytil balónek od rozehrávajícího hráče a nemýlil se. Na 1:2 z přesilové hry navyšoval Milan Dlugoš. Nedisciplinovanost stála i za třetí brankou Suchdolu. Tuto možnost využil Sup. Nové Strašecí se v této třetině moc do útočného pásma nedostalo. V závěrečné části ještě čtyřikrát prosadili hosté. Ve 34. minutě přidal druhý gól Pavlík a přesilovku využil Tácha. Poté se mezi střelce ještě zapsali Laurinc a Kalát.

Neděle 26. března 2023

V neděli Nové Strašecí hrálo úplně jinak a připravilo o body rozjetou Plzeň

HBC Nové Strašecí – HBC Plzeň B 6:4 (3:0,2:2,1:2)

Střely na branku: 35:32, Vyloučení: 6:5, Přesilovky: 4:3, Využití: 2:1, Oslabení: 1:0, Diváků: 48

Branky a nahrávky: 1. Duchoň T. (Frolík), 2. Prokop (Javůrek, Duchoň O.), 3. Javůrek (Prokop, Duchoň O.), 18. Javůrek (Frolík), 21. de Fin (Slabý), 32. Kmeť (Čadek) – 24. Pavlíček , 30. Pavlík (Pavlíček), 34. Kristl (Pavlíček), 40. Deja (Král, Pavlečka)

Nové Strašecí chtělo napravit chybu z předešlého dne. To potvrdili okamžitě v prvních třech minutách zápasu, po nichž vedli 3:0. T. Duchoň po rychlém protiútoku poslal svůj tým do vedení. Druhý gól zařídil O. Duchoň, který vybojoval míček v rohu, následně ho poslal na Javůrka, který ho předal Prokopovi. Ten se pohotovou střelou lehce prosadil. Západočeši mohli snížit v přesilové hře, ale naopak inkasovali. Javůrek se dostal před osamoceného Kočku, kterého překonal blafákem. Plzeň se tak v první třetině příliš nenašla. Nové Strašecí chtělo body potvrdit, a tak v 18. minutě na 4:0 navýšil Javůrek druhou trefou. Domácí o pár minut později vedli již o 5 branek, když skvělou souhru 2 na 1 zakončil de Fin do prázdné klece. Za tohoto stavu „Bubáci“ polevili, čehož Mečouni využili a snížili ve 2. třetině na 5:2. V poslední periodě se však Plzeň bránila v oslabení, v němž přišla branka na 6:2 z hole Kmetě. Poté však Kristl a Deja ještě snižovali, ale na body to Plzni nestačilo.

Ohlasy po zápase:

HBC Plzeň B (trenér Vít Čapek): „Zápas se hodnotí špatně… Zaspali jsme začátek utkání, ve 3. minutě jsme prohrávali 0:3 a od toho se vše odehrávalo. Ani v nejmenším jsme nenavázali na předešlé zápasy. Chyběla nám větší, spíše velká, vůle po vítězství, než měli domácí. Ti hráli jednoduše, a hlavně byli hodně efektivní, a to nám chybělo. Doufám, že to byla facka a zdvižený prst do dalších zápasů, již nebudeme tento výkon opakovat.“

Pedagog přetlačil Ještěry v závěru utkání!

HBC Ještěři Ústí nad Labem – SK Pedagog České Budějovice 3:4 (1:1,1:1,1:2)

Střely na branku: 25:31, Vyloučení: 1:3, Přesilovky: 3:1, Využití: 0:1, Oslabení: 1:0, Diváků: 60

Branky a nahrávky: 7. Brož (Gottfried), 21. Brož (Gottfried), 35. Haken (Rechtorik) – 8. Bárta O. (zelenka, Šimek), 21. Zelenka (Kvítek, Melichar), 42. Kvítek (Zelenka), 42. Neruda (Kovařík, Bárta A.)

Pedagog v Ústí nad Labem svedl s Ještěry tuhou bitvu, v ní Ještěři třikrát vedli, ale nakonec padli. Skóre otevřel domácí Brož po povedené akci s Gottfriedem. V 8. minutě však vyrovnal Ondřej Bárta a vyrovnaný duel se tak táhl až do druhé třetiny, kde se Ještěři museli bránit. Místo toho, aby Pedagog skóroval, tak inkasoval. Brož dostal v početní nevýhodě prostor a poslal domácí tým dovedení. Pedagog však ve stejné přesilovce vyrovnal. Souboj se rozsekl ve třetí třetině, kdy Haken dal gól na 3:2. Ústecká obrana však ve 4. minutě zcela selhala. V čase 41:18 nejdříve vyrovnal Kvítek a o několik sekund později poslal Neruda po souhře Kovaříka a Bárta A. do vedení 3:4. Toto vítězství si Jihočeši uhájili.

Kelti si nečekaně vyšlápli na Blatnou! Ta dostala 8 branek

SK Kelti 2008 – TJ Blatná Datels 8:3 (3:1,2:0,3:2)

Střely na branku: 34:38, Vyloučení: 6:6, Přesilovky: 5:5, Využití: 2:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 75

Branky a nahrávky: 3. Váca (Urban), 4. Bureš (Kohout Marek, Kohout Martin), 10. Beneš (Hrabár, Taufer), 25. Kohout Martin (Hrabár), 28. Bureš (Kohout Martin), 35. Krbec (Kohout Marek, Vozdecký), 41. Krbec (Hrabár), 45. Kohout Martin (Taufer, Hrabár) - 3. Matějka (Braun), 37. Matějka, 40. Braun

Jihočeši do zápasu proti Keltům vlétli a vsadili vše do útoku. Kelti však vše přečkali a brzy šli do vedení. Ve stejné minutě však hosté vyrovnali. Středočeši svou zodpovědnou a produktivní hrou šli v čase 9:19 do vedení již 3:1, kdy přesilovku využil Ondřej Beneš. To bylo z první třetiny vše, přičemž ruhá perioda patřila zejména Berounu. Tamní orci přidali dvě branky. Ve 35. minutě ztrácela Blatná již na svého soupeře 5 branek. V závěru Datlové zabrali a dokázali snížit na 6:3, ale to nic neměnilo na tom, že Kelti zápas završili dalšími dvěma góly.

Ohlasy po zápase:

SK Kelti 2008 (trenér Roman Novák): "V souboj s prvním týmem tabulky jsme očekávali ofenzivní závody. Když jsme ustáli úvodní nápor Blatné a dokázali v podstatě maximálně zužitkovat naše šance v první třetině, soupeř hodně znervózněl. Navíc se zaskvěl brankář Lain, který měl dnes opravdu svůj den. Ve druhém dějství už jsme byli tím aktivnějším a lepším týmem, potvrdili jsme to dvěma brankami a do závěrečného dějství jsme šli s cílem vedení udržet a zápas neztratit. Přestože soupeř dvakrát snížil a hodně kousal, my jsme jeho zaváhání trestali a došli si sebevědomě pro důležité tři body. Opět se ukázalo, že týmový výkon je v této soutěži víc než výborné individuality."

Přestřelka v Ústí nad Labem! Suchdol těsně nestačil na Vlčí smečku

Vlčí smečka Ústí nad Labem – SK Suchdol nad Lužnicí 7:6 (3:1,2:2,2:3)

Střely na branku: 21:28, Vyloučení: 8:7, Přesilovky: 3:4, Využití: 2:1, Oslabení: 1:0, Diváků: 73

Branky a nahrávky: 9. Škurla (Janák, Belica), 10. Zákon (Tůma, Faigl), 14. Grosse (Faigl, Tůma), 21. Michajličenko (Zákon), 23. Navarra (Gottfried), 36. Poláček (Faigl, Tůma), 44. Janák (Tůma, Michajličenko) – 8. Štrobl (Hrdlička, Škarda), 24. Tácha (Štěpánek, Laurinc), 29. Pavlík (Laurinc), 41. Tácha (Laurinc), 43. Pavlík (Mátl, Laurinc), 45. Apfelthaler L. (Dlugoš)

Souboj třetího a druhé celku v Západní divizi nabídl velkou hokejbalovou podívanou. Vyrovnaná hra byla vidět od samého začátku. Gólový účet zápasu otevřeli hosté v 8. minutě. Avšak za 30 vteřin Vlčí smečka pohotově vyrovnala. V 10. minutě ji dokonce Zákon poslal do vedení a Grosse v přesilové hře její vedení upevnil na stavu 3:1. Domácí hokejbalisté ukázali svou produktivitu na úvod druhé třetiny, kdy po gólech Michajličenka a Navarry vedli již 5:1. Navarra navíc skóroval ve vlastním oslabení. Suchdol po této fázi duelu začal Vlčí smečku stíhat. Do konce druhé třetiny snížil na 5:3. Vlčí smečce se však ještě povedlo odskočit na rozdíl tří branek zásluhou Poláčka, který byl v přesilové hře na správném místě. Tácha vykřesal naději na srovnání. Na něj v početní výhodě navázal Pavlík, a tak stav byl 6:5. Suchdol zkusil hru bez brankáře, v níž inkasoval. Půl minuty před koncem přišla ještě kosmetická tečka ze strany Suchdola na 7:6.

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
TJ Blatná Datels
18 94:52 42
2.
SK Suchdol nad...
18 78:49 37
3.
TJ KOVO Praha
18 73:57 37
4.
Vlčí smečka...
18 64:50 36
5.
Ježci Heřmanův...
18 85:52 34
6.
HBK Bulldogs Brno
18 66:51 33
7.
SK Kometa Polička
18 69:49 31
8.
SK Kelti 2008
18 65:63 24
9.
HBC Tygři Mladá...
18 69:84 21
10.
TGB Swietelsky...
18 53:73 19
11.
TJ Lokomotiva...
18 43:88 16
12.
HBC Nové Strašecí
18 62:82 15
13.
HBC Malenovice
18 43:114 6