1. liga

Další kolo 1. Ligy je minulostí! Mečouni opět obrali favorita! Brno vyhrálo na Ježky

Druhá nejvyšší hokejbalová soutěž v České republice nezastavuje. Další jarní kolo přineslo velmi zajímavé výsledky, které musí bavit. Ve Východní divizi se uskutečnil napínavý duel mezi Buldoky a Ježky! Mečouni na západě Čech opět překvapili favorita! Jaké byly další výsledky?


Východní divize

Neděle 19. března 2023

Čamlíci jsou v útlumu! Kometa proti nim ukázala produktivitu

HBC Malenovice – SK Kometa Polička 3:14 (0:3,2:5,1:6)

Střely na branku: 23:49, Vyloučení: 4:5, Přesilovky: 5:4, Využití: 1:3, Oslabení: 0:1, Diváků: 48

Branky a nahrávky: 19. Skyba (Hruboš, Opavský), 27. Ševčík (Hruboš, Skyba), 42. Hruboš (Dudík, Chovančík) – 1. Štefka M. (Tobiáš O.), 7. Štefka M. (Bláha, Hnát), 8. Tobiáš O. (Kábrt, Havlík A.), 17. Macháček (Štefka M., Bláha), 18. Tobiáš O. (Štefka F., Kábrt), 21. Štefka M. (Štefka F., Hejtmánek J.), 26. Tobiáš O. (Štefka F., Havlík A.), 28. Kábrt(Korec, Kantor), 32. Hnát (Havlík L., Bláha), 33. Kantor (Tobiáš V.), 34. Bláha (Havlík L., Štefka M.), 37. Macháček (Štefka M., Hnát), 40. Štefka M. (Bláha, Havlík L.), 41. Korec (Kantor)

Poličská Kometa chtěla ve Zlíně po podzimním nezdaru získat cenné body. Východočeský soubor byl skvěle naladěn od prvních vteřin zápasu, přičemž po 53 vteřinách šel do vedení 0:1 po přesné trefě Matěje Štefky. Stejný střelec zařídil svou trefou i druhý gól, který padl v čase 6:34. Ondřej Tobiáš o minutu déle navyšoval na 0:3, což bylo pro Kometu pohodové vedení. Herní pohodu na úvod druhé třetiny potvrdil gólem poličský Macháček a podruhé Ondřej Tobiáš. Poličské následně faulovala, přičemž z přesilové hry korigoval na 1:5 Skyba. Avšak netrvalo dlouho a balónek opět skončil v síti Malenovic. Hattrick tak zkompletoval Matěj Štefka, a to dokonce v oslabení. Ve 26. minutě si Polička zahrála v početní výhodě, v níž druhý hattrick zápasu dovršil Ondřej Tobiáš. Poté padly ještě dvě branky, kdy Malenovice snížily, avšak Kometa přidala branku na 2:8. Poslední část patřila opět poličským hokejbalistům, kteří okázali vstřelit dalších 6 branek a skóre se zastavilo na číslech 3:14. Kometa tak probudila svou produktivitu.

Ohlasy po zápase:

SK Kometa Polička (trenér Pavel Štefka): „K zápasu jsme přistupovali s respektem, protože na podzim jsme ve Zlíně prohráli a domácí podali velmi dobrý výkon. Tentokrát jsme ale o výsledku rozhodli prakticky hned v první třetině, po které jsme vedli 3:0. Snad jsme takový zápas potřebovali pro zlepšení sebevědomí. Doufám, že se to projeví ve zlepšené produktivitě v dalších utkáních. Byl jsem rád, že se prosadily všechny tři pětky. Teď nás čeká odveta doma se stejným soupeřem, tak je potřeba body zvenku potvrdit i doma, kde se nám v této sezoně moc nedaří."

Brno slaví cenné body proti Ježkům

HBK Bulldogs Brno – Ježci Heřmanův Městec 5:4 (2:2, 3:0, 0:2)

Střely na branku: 37:21, Vyloučení: 1:3, Přesilovky: 3:1, Využití: 1:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 37

Branky a nahrávky: 1. Vodvárka (Jandourek, Baláč), 12. Emmer (Heide, Hudec), 24. Heide (Emmer, Fišar), 26. Foršt, 29. Nazad (Heide, Hudec) – 2. Hudec (Macenauer), 10. Hudec (Menc), 31. Hejl (Hudec), 43. Pilař T.

Souboj Buldoků a Ježků začal velmi zostra. Domácí hráči chtěli ukázat svou sílu, když v minulém kole porazili Poličku. Ihned po 16 vteřinách vedli Buldoci 1:0. U dorážky byl včas Petr Vodvárka. Avšak Brno této výhody nevyužilo, protože vzápětí přišlo vyrovnání. Tomáš Hudec ve 2. minutě prostřelil od modré čáry vše, co mu stálo v cestě. Postupem času začali Ježci v 1. třetině veškeré střely posílat na branku. Nahození Hudce se chytlo a Ježci šli do vedení. V první periodě se však ještě vyrovnalo, když Buldoci využili přesilovou hru. Druhá část zápasu nabídla velké šance obou celků, avšak z vedení se mohli radovat domácí hráči. Při akci Buldoků okolo ježčí klece přistrčil Emmer balónek mezi kruhy do dobré pozice mladičkému Heidemu a ten svou šanci využil. Buldoci dokonce ve skóre odskočili, když lehkým nahozením navyšoval na 4:2 brněnský Foršt. Brno do konce přidalo ještě jednu branku, když Nazad vybojoval míček u mantinelu a z vytvořeného protiútoku skvěle zakončil. Domácí hokejbalisté mohli celý zápas rozhodnout ve dvojnásobné přesilovce, v ní se ale Ježci ubránili. To znamenalo vzpruhu pro hostující hráče, kteří ve 31. minutě snížili v přesilové hře. Heřmanův Městec se dral za vyrovnáním. Ve 43. minutě se stav měnil na 5:4, ale brněnská obrana vše ustála.

Ohlasy po zápase:

Ježci Heřmanův Městec (asistent trenéra Lukáš Vajda): "Tento zápas nám sice výsledkově nevyšel, ale přesto bych rád kluky pochválil. Drželi se všeho, co jsme si řekli a bojovali až do konce. Brnu však především za první a druhou třetinu vítězství patří právem. Děkujeme soupeři za krásný zápas, který byl plný všeho. A na nás je teď vrátit se zpět na vlnu vítězství."

Posilněné KOVO na body proti Tygrům nedosáhlo

TJ KOVO Praha – HBC Tygři Mladá Boleslav 3:5 (1:1,0:3,2:1)

Střely na branku: 23:20, Vyloučení: 6:6, Přesilovky: 5:5, Využití: 0:0, Oslabení: 1:0, Diváků: 21

Branky a nahrávky: 6. Šmerha (Tichý), 35. Šmerha, 39. Chlapík (Kern, Adam) – 6. Šíma (Moravčík), 24. Malina (Suchánek, Bydžovský), 26. Malina (Lhota L.), 29. Lhota L. (Suchánek), 39. Bydžovský

Středočeské derby začalo v první třetině zhurta, když v 6. minutě skóroval domácí Šmerha, který doplnil celek KOVA. Pražské KOVO však inkasovalo ve stejné minutě z hole Šímy, čímž se hra velmi vyrovnala i pro zbytek první třetiny. V prostřední periodě měly oba celky šance, avšak Tygři byli produktivnější. Souhra z 24. minuty, kdy Bydžovský a Suchánek našli Malinu, který se nemýlil. Stejný hráč se prosadil i o dvě minuty později a poslal tak svůj tým do vedení 1:3. Tygři do konce prostřední části přidali ještě jednu branku. Poslední třetině patřila KOVO, které rychle snížilo. Druhou trefu si připsal Šmerha. Tygři se však uklidnili gólem na 2:5. KOVU se podařilo ještě snížit, ale Mladá Boleslav své vedení uhájila.


Západní divize

Sobota 18. března 2023

Kelti ve vyrovnané bitvě zaskočili Suchdol

SK Suchdol nad Lužnicí – SK Kelti 2008 2:3 (1:1,1:1,0:1)

Střely na branku: 17:15, Vyloučení: 5:2, Přesilovky: 2:5, Využití: 0:2, Oslabení: 0:0, Diváků: 87

Branky a nahrávky: 5. Kalát (Mátl, Tácha), 29. Mátl (Škarda) – 5. Kovárník (Hampl, Janošek), 16. Maršoun (Horel, Hrabár), 36. Hrabár (Horel)

Kelti jeli bojovat na jih Čech o důležité body, přičemž na ně čekal dvojzápas. Sobotní duel byl velmi vyrovnaný, avšak Kelti přijeli dobře naladění. Stav zápasu otevřel Kovárník, ale vzápětí vyrovnával Kalát. Vyrovnanou bitvu korigovali oba gólmani. Suchdol zaspal úvod druhé periody, i když se museli bránit v oslabení. Tuto možnost využil Maršoun. Postupem času si Suchdol tvořil šance, přičemž se ujala ta ve 29. minutě, kdy vyrovnal Mátl. Zápas musela rozhodnout poslední třetina, v níž Suchdol opět fauloval. Tuto početní výhodu skvěle sehrál Horel s Hrabárem, který přesnou střelou pečetil výhru 2:3. Poté si Kelti zbytek duelu ubránili své tři body.

Neděle 19. března 2023

Nové Strašecí překvapivě vyloupilo České Budějovice

SK Pedagog České Budějovice – HBC Nové Strašecí 3:4 (2:1,1:2,0:1)

Střely na branku: 27:30, Vyloučení: 5:1, Přesilovky: 0:2, Využití: 0:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 65

Branky a nahrávky: 10. Talíř (Voráček, Bušta), 11. Bárta O. (Bárta A., Stankay), 21. Moser (Kovářík, Zelenka) – 6. Čadek (Frolík, Wittmayer), 17. Slabý, 21. Čadek (Zdrůbecký), 35. Kmeť (Javůrek)

HBC Nové Strašecí v jarní části bojuje o play off, a proto byl duel v Českých Budějovicích důležitý. Středočeši byli dobře naladění, a hlavně odhodlaní vyhrát. To bylo vidět na jejich zodpovědné hře od začátku duelu. Ihned zpočátku hráli hosté přesilovou hru, kterou přesně zakončil Čadek z mezikruží. Nové Strašecí tak využilo početní výhody 3 na 5. Avšak Pedagog se postupem první třetiny zlepšoval a v rychlém rozmezí dvakrát udeřil. Nejdříve se prosadil talíř a následně O. Bárta, což znamenalo těsné vedení pro domácí. V prostředním dějství se hostující hokejbalisté opět našli a vytvořili si slušný tlak, z něhož vyplynul gól v 17. minutě. Netrvalo dlouho a Nové Strašecí šlo do vedení po pohotové dorážce Čadka. Další dobré šance Nové Strašecí nevyužilo, přičemž přišlo vyrovnání z hole Mosera. Nové Strašecí bylo v poslední třetině odhodlanější než Pedagog. Silou vůle čtvrtý gól zajistil Kmeť. Zbytek zápasu Nové Strašecí ubránilo.

Blatná si proti Ještěrům zastřílela

TJ Blatná Datels – HBC Ještěři Ústí nad Labem 10:2 (4:0,2:2,4:0)

Střely na branku: 57:14, Vyloučení: 3:4, Přesilovky: 3:2, Využití: 0:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 176

Branky a nahrávky: 2. Maňaska (Pangrác), 4. Maňaska (Pangrác), 11. Šíp (Vinter), 15. Pangrác (Maňaska, Vinter), 28. Maňaska (Vinter), 30. Šíp (Maňaska, Pangrác), 31. Vaníček (Braun, Matějka), 37. Šíp (Maňaska, Pangrác), 37. Pangrác (Maňaska, Sýbek), 43. Maňaska (Pangrác) – 19. Kučera (Jelen, Haas), 28. Jelen (Koev)

Favorit zápasu byl jasný od počátku, což blatenští hokejbalisté potvrdili okamžitě ve 2. minutě, kdy střelecký kolotoč započal Maňaska. Stejný hráč rychle navyšoval na 2:0 a na souhru Maňasky a Pangráce se fanoušci dívali s nadšením, protože tito hráči zajistili mnoho branek. Po první třetině domácí nakonec vedli 4:0. Druhá třetině byla velmi vyrovnaná. Nejdříve přesilovou hru zužitkoval ústecký Kučera, avšak Maňaska hattrickem opět navýšil náskok domácích. Datlové ve 28. minutě také inkasovali, avšak Šíp druhou brankou navrátil Blatnou do náskoku 6:2. V poslední periodě Blatná přidala další 4 branky, u kterých nechyběl Maňaska s Pangrácem, Filip Šíp navíc zkompletoval hattrick.

Nedělní souboj Suchdolu a Keltů byl o něčem jiném

SK Suchdol nad Lužnicí – SK Kelti 2008 4:1 (1:0,1:0,2:1)

Střely na branku: 36:14, Vyloučení: 2:5, Přesilovky: 4:3, Využití: 2:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 106

Branky a nahrávky: 4. Apfelthaler (Laurinc, Dlugoš), 25. Mátl (Pavlík, Kalát), 32. Škarda (Štěpánek), 44. Mátl (Kalát) – 33. Urban (Taufer, Horel)

Nedělní zápas mezi Suchdolem a Berounem měl naprosto jiný scénář. Jihočeši ve hře přidali, což jim vyneslo rychlé vedení. Ve vyrovnané partii však měli navrch domácí, kteří svou převahu dostali na svou stranu až ve 25. minutě, kdy na 2:0 navyšoval Mátl v přesilové hře. Úvod třetí třetiny vyšel lépe opět suchdolským hráčům, kteří využili další přesilovou hru. Kelti se zmohli na snížení, ale Mátl druhý gólem ve 44. minutě pečetil 3 body.

Ohlasy po zápase:

SK Kelti 2008 (trenér Roman Novák): "Předně je třeba poděkovat všem, kteří se v průběhu týdne podíleli na tom, že jsme v Suchdole v neděli mohli hrát na tři pětky. Zároveň za předvedený výkon brankáři Güntherovi, který tým držel ve hře o body až do samotného závěru utkání. Protože jeho výkon byl jednoduše famózní. Soupeř byl prostě lepší, rychlejší, vytvářel si řadu šancí a my nestíhali. Ve třetí části, po inkasované brance na 3:0, jsme vrhli všechny síly do útoku a snížili, rozhodčí pak neuznali regulérní branku na 2:3, ale na to se nelze vymlouvat. Prostě jsme si dnes bodovat nezasloužili, projevila se únava z předchozího náročného dne, aktivnější hra soupeře, ale i horečka sobotní noci..."

Mečouni si vyšlápli na silnou Vlčí smečku

HBC Plzeň B – Vlčí smečka Ústí nad Labem 4:1 (1:1,1:0,2:0)

Střely na branku: 19:18, Vyloučení: 8:11, Přesilovky: 6:4, Využití: 4:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 55

Branky a nahrávky: 14. Kristl (Kanta, Pavlík), 29. Pavlík (Zíka), 35. Pavlíček (Slezák, Pavlík), 38. Kristl (Pavlík, Zíka) – 8. Baxa

Vlčí smečka přijela do plzeňské haly v dobré náladě, což se odrazilo v prvních 10 minutách, kdy Ústečané tlačili na plzeňskou branku. Z toho tlaku však vzešel pouze gól Baxy. Ústí nad Labem však domácím hokejbalistům poskytlo přesilovou hru, v níž do konce 1. třetiny vyrovnal Kristl. V druhé třetině se zápas velmi vyrovnal a začalo se hrát velmi zostra. Padalo mnoho trestů, přičemž Plzeňané byli v přesilových hrách nekompromisní. Ve 29. minutě v početní výhodě šli do vedení, když měli dvojnásobnou početní převahu. Obdobně se hrálo i v poslední periodě, kdy rozhodovaly přesilové hry. V nich skórovali Pavlíček a Kristl. Plzeň tak slaví skalp dalšího silného soka z popředí tabulky.

Ohlasy po zápase:

HBC Plzeň B (trenér Vít Čapek): „Do zápasu jsme vstoupili s příliš s velkým respektem a téměř 10 minut jsme na soupeřovu branku pořádně nevystřelili. Celkem brzy jsme se otřepali i z obdržené branky a do přestávky jsme v přesilovce vyrovnali. O přestávce jsme hráče nabádali k disciplíně a zjednodušení hry, aby se více tlačili do střelby. Podařilo se nám potom využít přesilovku 5 na 3. Hosté byli celkem podráždění a nám se v závěrečné třetině podařilo využít další dvě přesilovky po gólech Pavlíčka a Kristla. Taktickou hrou jsme dovedli zápas do vítězného konce. Z přesilovek jsme dali 4 branky, což jsou dobrá čísla. Hra v oslabení se nám taky dařila, kdy jsme soupeře nepouštěli do šancí. Všichni hráči zaslouží pochvalu za odvedenou práci.“

Suchdole se během dvojzápasu s Kelty dělala charita. Tamní hokejbalisté vybrali pro Mirečka 47 000 Kč.

Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
TJ Blatná Datels
17 87:48 39
2.
SK Suchdol nad...
17 72:46 34
3.
TJ KOVO Praha
17 67:52 34
4.
Vlčí smečka...
16 53:41 33
5.
Ježci Heřmanův...
17 66:50 31
6.
HBK Bulldogs Brno
17 54:50 30
7.
SK Kometa Polička
16 58:38 28
8.
SK Kelti 2008
18 65:63 24
9.
HBC Tygři Mladá...
17 66:78 21
10.
TGB Swietelsky...
17 49:66 19
11.
TJ Lokomotiva...
17 42:76 16
12.
HBC Nové Strašecí
17 59:76 15
13.
HBC Malenovice
17 41:95 6