Extraliga juniorů

Beroun vystoupal na 2. místo a dýchá na záda Ježkům! Svítkov po triumfu v derby míří do čela divize

Víkend patřil mimo jiné pardubickému derby, po kterém Svítkov vystřídal městského rivala na čele divize. Skupina A je nově ještě vyrovnanější. Beroun přestřílel Kladno a nadále stoupá tabulkou, zatímco Heřmanův Městec ztratil v posledním Ústí další body.


Nadstavba východ

V pardubickém derby úspěšnější Svítkov, Malenovice slaví první vítězství

Nový víkend přinesl zásadní boje z obou konců nadstavbové tabulky. V Brně si to o první jarní vítězství rozdali domácí Buldoci s hráči Malenovic. Dlouho to vypadalo, že přes všechnu snahu hostů uzme 3 body brněnský celek, ale ve třetí třetině Malenovice obrátily čtyřmi brankami stav utkání a zvítězily 6:4. Detailní přiblížení zápasu přinesl trenér vítězného mužstva Adam Kovařík: „Konečně se nám povedlo vyhrát a zůstat tím pádem ve hře o postup. První třetina byla takový demonstrativní obrázek naší sezóny. Hrajeme skvěle, vypracujeme si šance, které neproměňujeme, a pak inkasujeme jednoduchý gól. Když už vyrovnáme, za pár vteřin opět tečeme. Takto se to dělo až do stavu 4:4. Utkání se nám na konci povedlo zvrátit, ale vedla k tomu spousta úsilí a práce. Čtyřikrát jsme v utkání prohrávali, a přesto jsme to zvládli obrátit, takže velký dík celému týmu, ale ještě nás čeká velmi těžká a dlouhá cesta. Pokud ale budeme bojovat, makat a soustředit se jako dnes, tak věřím, že to zvládneme.“

Ve druhém zápase si to o první místo rozdaly Pardubice v městském derby se Svítkovem. První třetina vyšla domácím na výbornou a vedli nadějně 3:0. Soupeř však ve zbytku utkání přidal na obrátkách došel si pro velkolepý obrat, po kterém se vyšvihl do čela. Těžké a důležité venkovní vítězství detailně popsal spokojený trenér Hlavsa. „Zápas s Alfou jsme chtěli odehrát s vysokým nasazením a vědomím, že se hraje o průběžné první místo. Vstup do zápasu jsme měli dobrý, ale nedařila se nám koncovka. Za to soupeř potrestal všechny naše chyby a nedisciplinovanost, a tak jsme šli po první třetině do šatny za stavu 0:3 a stihli jsme vystřídat bohužel i dobře chytajícího Smolíka, kterého nahradil Procházka. Impulsem k probuzení byla ještě závěrečná postrkávaná na konci první třetiny. Do druhé třetiny nastoupil jiný tým. Tato třetina patřila pouze nám a soupeř se zmohl snad jen na dvě lepší akce. My jsme dupali, brali kyslík a s neuvěřitelným nastavením hlavy vyrovnali na 3:3, když jsme proměnili hned 3 přesilovky zásluhou Havlíka, Korce a Brože. Ve třetí třetině se začal hrát opatrný hokejbal, ale nám se podařilo hned zkraje přidat 4. gól, když se prosadil v zápase skvělý Adam Havlík. Pak se začalo již dost taktizovat a my pustili soupeře do hry dvěma přesilovkami. V nich nás podržel neprůstřelný Procházka. Škoda, několika zbytečných chyb na konci zápasu, kdy jsme několikrát zahráli zakázané uvolnění. Vyzdvihnout musím hlavně nastavení hlavy hráčů, fungování na střídačce a touhu po vítězství. Tenhle zápas nehráli jen kluci na hřišti, ale i všichni junioři, kteří byli na utkání přítomni a podpořili nás před zápasem A-týmu. Věřím, že si tohle nastavení přeneseme do zápasů play off.“


Nadstavba západ

KOVO zaskočilo Prachatice, Rakovník nestačil na Strašecí

Zásadní zápas odehrálo pražské Kovo proti Prachaticím. Pražané doma svého soupeře v první třetině zaskočili třemi góly a nepolevovali ani v průběhu druhého dějství. Prachatické mužstvo se probralo až příliš pozdě a se ztraceným zápasem již nic udělat nedokázali. Kovo tak zvítězilo 5:2, získalo důležité 3 body a v tabulce přeskočilo na druhém místě o skóre právě Prachatice.

První vítězství v nadstavbě zapsalo i Nové Strašecí, které si poradilo nyní již s posledním Rakovníkem. Ten se po prohrané úvodní třetině snažil postavit na nohy a získal druhé dějství ve svůj prospěch, závěrečnou patnáctiminutovku však opět ztratil a prohra 1:5 jej sesunula na dno aktuální tabulky. Útěchou může být zápas k dobru, který Rakovník ovšem odehraje s průběžně první Hostivaří.

Nadstavba – Skupina A

Keltům se podařilo další důležité vítězství, Ježci podruhé za sebou ztratili

Nevídanou přestřelkou skončil zápas mezi berounskými Kelty a Kladnem. Domácí Kelti navázali na vítězství z minulého víkendu a velmi dobře vstoupili i do tohoto utkání. Po dvou třetinách vedli až překvapivě vysoko 7:1. Kladenští reagovali příliš pozdě a výhra v závěrečné patnáctiminutovce přišla vniveč. Na důležitém vítězství 9:4 se opět masivně podílel Lukáš Horel, když čtyřikrát vsítil a jednou nahrál. Beroun se tak v průběhu dvou kol vyšvihl na druhé místo nadstavbové skupiny A.

Odpoledne připomněli hokejbalisté Hradce Králové, že na domácí půdě se s nimi počítat musí. Tentokrát si poradili s nepředvídatelným Třincem v poměru 5:3. Klíčová byla druhá třetina, ve které domácí vsítili hned čtyřikrát a svého soupeře dostali na kolena. Třinec sice v závěru ještě snížil na rozdíl dvou branek, ale na body tentokrát nedosáhl.

V souběžně hraném utkání v Ústí nad Labem muselo rozhodovat až prodloužení. Domácí Elba hostila hráče Heřmanova Městce a společně svedli dlouhou bezbrankovou bitvu. Až v závěru utkání se prosadily oba týmy a za stavu 1:1 se muselo prodlužovat. Nastavený čas využili lépe domácí a zaskočili Ježky vítězstvím 2:1. Heřmanův Městec tak podruhé za sebou ztratil a tabulka je díky tomu čím dál, tím více vyrovnaná, čímž do dalších kol přislibuje ještě atraktivnější duely.