1. liga

KOVO utrpělo dvě porážky! Plzeň je na vítězné vlně! Vlčí smečka stáhla náskok Blatné

Další kolo druhé nejvyšší hokejbalové soutěže přineslo zejména přestřelky. Na východě Čech dvě porážky utrpělo pražské KOVO, které tak bude muset ještě zabrat. Mečouni ukázali svou jarní formu, přičemž Vlčí smečka porazila Blatnou! Jaké byly další výsledky?


Východní divize

Sobota 11. března 2023

KOVO se v okleštěné sestavě drželo proti Poličce dvě třetiny

SK Kometa Polička – TJ KOVO Praha 5:1 (1:0,2:1,2:0)

Střely na branku: 41:15, Vyloučení: 4:4, Přesilovky: 3:3, Využití: 1:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 16

Branky a nahrávky: 8. Štefka M. (Vaňo), 17. Vaňo, 30. Tobiáš O. (Štefka F.), 31. Štefka M. (Štefka F., Vaňo), 34. Holec (Šmíd) – 25. Veselka (Zeman)

Pražské KOVO přijelo do Poličky v sobotu v okleštěné sestavě, což bylo již od začátku zápasu znát. Domácí hokejbalisté se vrhli do útoku a svého soka okamžitě zasypali několika střelami. Pražský gólman Šach však exceloval a za svá záda pustil v první třetině pouze přesnou střelu Matěje Štefky. Pražské KOVO Poličce hrozilo pouze svými méně častými výpady, které korigoval v bráně Šupík. Polička po první přestávce začala ještě více tlačit, přičemž střelou do šibenice z levého kruhu se blýsknul Vaňo a navýšil na 2:0 pro Poličku. Šach stále držel hosty ve hře, přičemž přišlo snížení z ho Veselky. Kometu však gólem do kabiny uklidnil Ondřej Tobiáš. KOVO na body mohlo zapomenout 7 vteřin po druhé přestávce, kdy druhý gól vyčaroval svým umem Matěj Štefka. Kometa následně ještě využila přesilovku, kdy se Jaroslav Holec trefil přesně z pravé strany od mantinelu. Ve zbytku duelu gól nepadl.

Neděle 12. března 2023

Kometa druhý zápas nezvládla! Buldoci využili zaváhání domácích

SK Kometa Polička – HBK Bulldogs Brno 3:5 (1:1,1:1,1:3)

Střely na branku: 34:25, Vyloučení: 5:5, Přesilovky: 4:2, Využití: 0:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 37

Branky a nahrávky: 7. Geba (Vaňo, Havlík L.), 27. Štefka M. (Vaňo, Šmíd), 41. Geba (Šmíd, Štefka F.) – 12. Hudec (Vodvárka), 16. Vodvárka (Hudec, Jandourek), 33. Nazad, 34. Emmer (Heide), 45. Nazad

Od duelu Komety a Brna se čekala vyrovnaná partie, což bylo vidět od samého začátku. V něm však měli navrch domácí hráči, kteří měli více ze hry. To jim v 7. minutě vyneslo šťastný gól. Střela od červené čáry, která mířila prakticky do rohu, skončila v brněnské brance po smolné teči Nazada. Avšak po pár chvil později se začali projevovat i Buldoci, kteří těžili z kontrů. Jeden z nich se ujal ve 12. minutě, kdy Vodvárka skvěle přečetl hru a dostal se do přečíslení 2 na 1 s Hudcem, ke kterému míček došel se štěstím. Ten se však do odkryté klece nemýlil. Kometa mohla jít klidně do vedení, ale své šance nevyužila. Dokonce 5 vteřin před první sirénou se před brněnským Makarou objevili dva poličtí hráči zcela sami, když se jim podařila vyhrát šikovně bule. Brněnský gólman však vše zvládl. Naopak z počátku druhé třetiny šlo do vedení Brno, které využilo herní situace 4 na 4. Hudec do dobré šance poslal Vodvárku, který zakončil bekhendovým blafákem. Kometu tato inkasovaná branka nakopla a Brno se muselo dlouho bránit ve své třetině. Tři minuty před druhou přestávkou však do mezikruží skvěle zběhl Matěj Štefka, který poslal balónek pod víko. Ve třetí třetině přišlo dobývání brněnské branky, která se však nedala. Naopak přišly rychlé góly od Brna. Nazad se dostal po sólu a střetu s poličským brankářem před Nováka, který vyběhl proti příliš brzy, a tak Nazad lehce zakončil. Stav 2:3 nevydržel příliš dlouho, protože Emmer nadvakrát zachytil balónek u levého mantinelu a v situaci 2 na 1 vystřelil na bližší tyč a skóre se opět měnilo ve prospěch Buldoků. Hra přitvrdila a padly i osobní tresty. Brno dokonce mělo přesilovou hru, ve které Polička odolala. Polička chtěla vyrovnat, avšak šance pálila jednu za druhou. Avšak snížení na 3:4 přišlo podruhé z hole Geby, který identicky ze stejného místa mířil přesně a poslal balónek od červené čáry k tyči. Kometa měla možnost zápas poslat do prodloužení, když měla přesilovou hru. O tu se však záchrannou brzdou připravila. Ani bez gólmana domácí hráči recept na vstřelení branky nenašli, přičemž na závěr utkání doputoval míček přes celé hřiště do poličské klece.

Ohlasy po zápase:

SK Kometa Polička (trenér Pavel Štefka): „Utkání s Brnem jsou vždy zajímavá a vyrovnaná. Doplatili jsme na výpadek koncentrace ve třetí třetině, kdy jsme během 40 vteřin dostali góly na 3:2 a hned na 4:2. Sice jsme ještě snížili, ale na body jsme tentokrát nedosáhli. Příště musíme být lepší. Snažíme se hrát aktivně, i bojovnost tam je, ale naše hra zatím nemá potřebnou efektivitu při proměňování šancí, a naopak se dopouštíme zbytečných chyb, za které draze platíme."

Ježci nedali Čamlíkům šanci! Ti si do Zlína odvezli 7 branek

Ježci Heřmanův Městec – HBC Malenovice 7:0 (1:0,4:0,2:0)

Střely na branku: 44:12, Vyloučení: 1:2, Přesilovky: 2:1, Využití: 0:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 120

Branky a nahrávky: 8. Hejl (Hudec, Menc L.), 18. Šmíd (Macháček, Jošt), 18. Böhm (Hudec, Trojek), 25. Macenauer (Hudec, Hejl), 30. Trojek (Hejl, Macenauer), 32. Pilař T. (Musílek, Pilař J.), 40. Novelinka L. (Pilař T.)

Malenovice proti Ježkům v méně početné sestavě nezačaly špatně. Ježkům hru znechutili ve středním pásmu, avšak ti svou herní převahu přetavili v 8. minutě na vedoucí branku. Hudec našel Hejla v mezikruží a ten poslal balónek do malenovické branky. Těsné vedení Ježci potvrdili ve druhé periodě, v níž gól zajistil Šmíd. Od jeho nohy se odrazila střela jeho spoluhráče. Tlak domácích v 18. minutě pokračoval, když Hudec našel volného Böhma. Ten neměl problém poslat balónek do prázdné klece. Domácí svého soka nešetřili, protože zanedlouho přidal další gól Macenauer. Po dvou třetinách byl stav utkání 5:0. V poslední periodě domácí přidali ještě dvě branky. Z dorážky se prosadil Tomáš Pilař a gól připsal i Novelinka.

Ohlasy po zápase:

Ježci Heřmanův Městec (asistent trenéra Lukáš Vajda): "Mnoho fanoušků i hráčů by mohlo říct, že není co vytknout, ale celý zápas nás provázela i notná dávka nepřesnosti. V některých fázích jsme měli i štěstí, kdy soupeř nedokázal naše chyby využít. Avšak i to k hokejbalu patří a je fajn, že se nám probudil Tomáš Hudec a vedl první útok tak, že byl nejefektivnější. Velkou pochvalu si zaslouží i Petr Novelinka, kterému se na podzim příliš nevedlo, ale proti Malenovicím předvedl stabilní výkon a podržel tým v některých situacích."

Pardubice výhrou nad KOVEM ještě mají vidinu play off!

HBC Pardubice B – TJ KOVO Praha 6:4 (3:1,1:2,2:1)

Střely na branku: 21:16, Vyloučení: 4:2, Přesilovky: 2:3, Využití: 1:0, Oslabení: 1:0, Diváků: 24

Branky a nahrávky: 11. Bureš (Dostál), 12. Janeček (Licek), 13. Socha (Bureš), 20. Langr (Licek), 36. Hálek (Geisler), 45. Langr (Licek) – 15. Vršecký, 22. Kupf (Grepl), 29. Vršecký (Pírek, Grepl), 39. Zeman

V Pardubicích KOVO nastoupilo opět v okleštěné sestavy, kdy však s Pardubicemi svedlo vyrovnaný boj. Prvních 10 minut měly obě mužstva své šance, avšak ani jedna se neujala. Gólový účet otevřel v 11. minutě Bureš, přičemž tento gól spustil lavinu. O minutu později na 2:0 navyšoval Janeček a za dalších 60 vteřin vedli domácí hokejbalisté již 3:0. Opařené KOVO však ještě snížilo. Čtyři vteřiny před koncem po individuální akci zvedal ruce nad hlavu Vršecký. Na začátku druhé třetiny KOVO hrálo přesilovou hru, v níž naopak inkasovalo. Tento gól zajistil Langr ve spolupráci s Lickem. Toto skóre nevydrželo dlouho, protože Kupf a Vršecký dali KOVU naději. Po dvou třetinách byl stav 4:3. V poslední periodě Pardubice odskočily na 5:3, avšak Zeman korigoval. Závěrečný tlak KOVO nezvládlo. Pardubice vše ubránily a slaví cenné tři body.


Západní divize

Neděle 12. března 2023

Vlčí smečku ukázala svou sílu a přestřílela Blatnou!

Vlčí smečka Ústí nad Labem – TJ Blatná Datels 7:5 (0:2,3:1,4:2)

Střely na branku: 29:33, Vyloučení: 3:5, Přesilovky: 4:3, Využití: 2:0, Oslabení: 0:0, Diváků: 37

Branky a nahrávky: 17. Michajličenko (Janák), 21. Poláček (Škurla), 23. Škurla (Janák), 34. Baxa (Michajličenko, Belica), 34. Belica (Janák, Grosse), 36. Singer (Poláček, Škurla), 41. Singer (Škurla, Michajličenko) – 13. Vaníček (Braun), 14. Maňaska (Pangrác, Červenka), 24. Matějka (Braun), 39. Braun (Vaníček, Matějka), 41. Vinter Z. ml. (Fiala)

Souboj Vlčí smečky a Blatné sliboval pohledný hokejbal. Vyrovnaná hra trvala téměř po celý zápas, přičemž vyrovnaný stav trval pouze do 13. minuty, v níž otevřel skóre blatenský Vaníček. Lídr tabulky dokonce za 19 vteřin po prvním gólu vedl již 2:0. Opařené Ústí nad Labem mělo na začátku druhé periody přesilovou hru, kterou využil Michajlličenko. Vlčí smečka stupňovala své obrátky, což jí vyneslo vyrovnaný stav 2:2 a ve 23. minutě vedla po brance Škurly již 3:2. Blatenský Matějka však dokázal vyrovnat. Zápas se musel rozhodnout ve třetí periodě, v níž lépe začali domácí hráči. Baxa poslal Vlčí smečku do úzkého vedení, které ve stejné minutě podpořil gólem Belica. Zaskočený lídr dokonce inkasoval ve třetí části potřetí v řadě a prohrával již 6:3. Braun našel recept a snížil, ale Singer navrátil Vlčí smečka pohodové vedení 7:4. Následně Vinter ve stejné minutě pouze kosmeticky upravil.

Mečouni míří do play off! Ještěři na ně nestačili

HBC Ještěři Ústí nad Labem – HBC Plzeň B 4:7 (1:3,1:2,2:2)

Střely na branku: 21:28, Vyloučení: 5:3, Přesilovky: 2:4, Využití: 1:3, Oslabení: 0:0, Diváků: 26

Branky a nahrávky: 13. Stupka (Jelen, Kučera), 21. Stupka (Tomáš), 37. Koev (Vitko, Ježek), 39. Abraham (Stupka) – 4. Kristl (Krejčí), 5. Kopal (Slezák), 11. Kozák, 19. Král (Hrabák), 23. Kristl (Pavlíček), 32. Slezák (Štípek), 33. Pavlíček (Kristl, Štípek)

Ještěři utkání proti Plzni nezačali šťastně, protože dobře naladění Západočeši šli rychle do vedení 0:2. V první třetině využil plzeňský Kozák dokonce přesilovou hru a Plzeň vedla 0:3. Ze strany Ústí nad Labem skóre korigoval Stupka. Hostující tým měl navrch i ve druhé periodě, v níž navyšoval na 1:4 Král. Martin Stupka však dokázal snížit, ale to bylo málo platné, protože Kristl druhým gólem jistil vedení Plzně. Po 3 minutách hry ve třetí části duelu vedla Plzeň již 2:7, přičemž Ještěři pouze dvakrát snížili na konci zápasu.

Ohlasy po zápase:

HBC Plzeň B (trenér Vít Čapek): „Do Ústí jsme vinou nemoci či zranění cestovali pouze se 13 hráči do hry. Naše odhodlání potvrdit výhru nad Blatnou nebránil ani malý počet hráčů. Do utkání jsme vstoupili aktivně, dařilo se nám zachytit nástup domácích, a naopak jsme ve čtvrté minutě využili Kristlem první přesilovku, o minutu později přidal po nezištné nahrávce Slezáka Kopal druhou branku. Další přesilovku využil šťastně Kozák, domácí do přestávky korigovali na 1:3. Po přestávce přidal Král krásnou střelou na 4:1. Domácím se podařilo snížit ve dvacáté minutě na 2:4, další přesilovku využil Kristl 5:2. Do poslední třetiny jsme hráče nabádali, aby nadále hráli aktivně a hlavně disciplinovaně, protože na konci třetiny již domácí začali být agresivnější. Naše branky přidali ještě Slezák a Pavlíček. Domácí ještě korigovali stav na 4:7. Hráči vesměs plnili, co jsme si řekli v šatně, a tak se jim povedlo dovést zápas do vítězného konce. Za bojovnost a nasazení zaslouží pochvalu.“

Kelti přišli o body v poslední 7 minutách hry

SK Kelti 2008 – SK Pedagog České Budějovice 3:7 (1:1,2:1,0:5)

Střely na branku: 38:39, Vyloučení: 5:5, Přesilovky: 3:3, Využití: 0:1, Oslabení: 0:0, Diváků: 68

Branky a nahrávky: 3. Horel (Kohout Martin), 16. Horel (Beneš, Kohout Martin), 21. Váca (Procházka, Urban) - 14. Talíř (Kovářík, Zelenka), 16. Moser (Zelenka), 38. Moser (Kovářík, Zelenka), 41. Bárta A. (Neruda, Nýdl), 42. Neruda (Bárta O.), 42. Zelenka (Kovářík), 43. Bárta O. (Bárta A., Nýdl)

Kelti cítili ve vzduchu tři body, tak na Pedagog vlétli. Po 2 minutách a 42 vteřinách po krásné akci vedli 1:0. Před branku se dostal Martin Kohout, který dal Horelovi skórovat do prázdné branky. Úzké vedení Kelti bránili dobře, ale Pedagog se dostával do tempa a Talíř v první periodě vyrovnal. Velmi divoká pasáž nastala v 16. minutě, kdy druhým gólem poslal Kelty do vedení Horel, avšak ve stejné minutě vyrovnal Moser. Postupem času si Kelti vypracovali další šance a jednu z nich využil Váca. Vyrovnaná partie trvala až do 38. minuty, před tím se činili brankáři. Kelti inkasovali, což rozhodilo jejich hru. V rozmezí posledních pěti minut Pedagog vstřelil 4 branky a radoval se z vysoké výhry.

Ohlasy po zápase:

SK Kelti 2008 (trenér Roman Novák): "Nemyslím si, že jsme sehráli špatné utkání. Do čtyřicáté minuty jsme bojovali o všechny body, jenže pak v rychlém sledu soupeř, s naším výrazným přispěním, zápas získal do své moci. To se bohužel odráží ve výsledku utkání, který neodpovídá dění na hřišti. Opět se ukazuje, jaké drobnosti v naší lize zápasy rozhodují. Věřím, že se z toho poučíme a příště podobné zápasy zvládneme lépe."


Tabulka 1. Liga

POŘ. TÝM Z SKÓRE B
1.
TJ Blatná Datels
18 94:52 42
2.
SK Suchdol nad...
18 78:49 37
3.
TJ KOVO Praha
18 73:57 37
4.
Vlčí smečka...
18 64:50 36
5.
Ježci Heřmanův...
18 85:52 34
6.
HBK Bulldogs Brno
18 66:51 33
7.
SK Kometa Polička
18 69:49 31
8.
SK Kelti 2008
18 65:63 24
9.
HBC Tygři Mladá...
18 69:84 21
10.
TGB Swietelsky...
18 53:73 19
11.
TJ Lokomotiva...
18 43:88 16
12.
HBC Nové Strašecí
18 62:82 15
13.
HBC Malenovice
18 43:114 6